Organizaţia ActiveWatch a subliniat, într-un mesaj transmis după decretul transmis de preşedintele Klaus Iohannis privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, că acesta "instituie şi posibilitatea cenzurii" şi că "niciodată nu trebuie ca guvernul să aibă puterea de a stabili adevărul unei informaţii. Aceasta forţă o au numai dictaturile".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decretul privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, instituie şi posibilitatea cenzurii, este de părere ActiveWatch. 

Potrivit decretului, autorităţile pot opri site-urile care difuzează informaţii false cu privire la COVID-19 sau la măsurile de protecţie şi prevenire şi pot totodată bloca accesul utilizatorilor la astfel de informaţii, conform măsurilor cu aplicabilitate directă asociate decretului de instituire a stării de urgenţă semmnat luni de către preşedintele Klaus Iohannis.

Redăm mai jos punctul de vedere al ActiveWatch

Deşi înţelegem şi susţinem necesitatea unei comunicări publice responsabile, considerăm că metodele prin care se asigură informarea corectă a populaţiei sunt: transparenţa instituţională, comunicarea de către autorităţi a deciziilor şi a informaţiilor prin intermediul experţilor, implementarea corectă şi în regim de celeritate a reglementărilor în audiovizual de către Consiliul Naţional al Audiovizualului. 

De asemenea, există deja suficiente legi în vigoare care ar putea fi aplicate pentru a contracara diseminarea de informaţii false, fără încălcarea drepturilor constituţionale la libertatea de exprimare şi acces la informaţiile de interes public.

Guvernul are la îndemână posibilitatea de a impune preluarea informaţiilor oficiale de către toate instituţiile media, lăsând cetăţeanului libertatea de a evalua calitatea de adevăr.

Niciodată nu trebuie ca guvernul să aibă puterea de a stabili adevărul unei informaţii. Aceasta forţă o au numai dictaturile.

Nu trebuie să uităm că suntem într-un an electoral şi că cei care vor aplica acest decret sunt actori politici interesaţi de rezultatul alegerilor.

Cerem autorităţilor să nu facă uz de prevederile care vizează contracarea informaţiilor false, prevederi care crează posibilitatea instituirii cenzurii, şi să se concentreze exclusiv pe informarea corectă şi transparentă a publicului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.