Răspunsurile incomplete ale României în cazul fraţilor Micula vor însemna noi penalităţi pentru statul român. Astfel, Ministerul de Finanţe a fost sancţionat definitiv de curţile de justiţie din Statele Unite ale Americii, în luna februarie a acestui an, cu o amendă de 1.500.000 de dolari americani, pentru refuzul de a furniza informaţii care să permită punerea în executare a unei hotărâri ICSID (Centrul Internaţional de Soluţionare a Litigiilor de Investiţii).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În anul 2005, cei doi oameni de afaceri, Ioan Micula şi Viorel Micula, s-au adresat tribunalului arbitral ICSID (cu sediul la Washington), în calitate de investitori suedezi. Ei au acuzat statul român că a încalcat grav un acord internaţional pentru protejarea investiţiilor, prin retragerea, cu cinci ani mai devreme, a facilităţilor fiscale date pentru 10 ani, şi cu menţinerea concomitentă a tuturor obligaţiilor în zonele defavorizate unde aceştia au dezvoltat mai multe fabrici în domeniul produselor alimentare, toate acestea generând, în mod direct, peste 3.000 de locuri de muncă noi. Tribunalul le-a dat câştig de cauză, iar potrivit Conventiei ICSID, statul român era obligat să achite imediat despăgubirile. Ca urmare a refuzului autorităţilor de a-şi îndeplini obligaţiile de plată, investitorii au iniţiat, în Statele Unite ale Americii, demersuri de executare silită. În acest sens, instanţa americană, în baza solicitării reclamanţilor, a obligat statul român să pună la dispoziţie liste complete cu bunuri şi conturi deţinute de către acesta, în orice altă ţară din Europa sau din lume. Ţara noastră nu s-a conformat însă, iar sancţiunile au curs, în fiecare săptămână, României, imputându-i-se câte 100.000 de dolari. Nici în urma acestei decizii, autorităţile de la Bucureşti nu au furnizat informaţiile necesare, astfel că, instanţa de judecată din SUA a decis că statul român trebuie să plătească, cu titlu de sancţiune, suma de 1.500.000 USD. Hotărârea demonstrează, o dată în plus, că argumentele invocate de statul român nu pot înlătura obligaţia de plată a despăgubirilor impuse de Hotărârea arbitrală ICSID, recunoscută de Statele Unite, şi a dat din nou dreptate celor doi investitori.

Reamintim că, într-o sentinţă pronunţată la 22 decembrie 2022, Curtea districtuală americană a statului Columbia, chemată să rejudece al treilea apel promovat de Ministerul Finanţelor de la Bucureşti, în ceea ce, potrivit exprimării curţii americane, pare a fi o „poveste fără sfârşit”, s-a pronunţat, în termeni clari şi fără echivoc, încă o dată, în favoarea beneficiarilor hotărârii arbitrale, investitorii şi companiile, respingând toate artificiile procedurale invocate de către ministerul român de Finanţe şi de către Comisia Europeană.

De remarcat şi faptul că, în ciuda nenumăratelor procese şi a abuzurilor tot mai des întâlnite, investitorii Ioan şi Viorel Micula au reuşit să îşi desfăşoare activitatea şi să menţină locurile de muncă, generând astfel sume semnificative de bani şi la bugetul de stat. Cei doi oameni de afaceri au contribuit, până în prezent, la bugetul centralizat al statului român, prin salarii, taxe şi impozite, cu suma considerabilă de peste 4 miliarde de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.