„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziţie organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanţi artişti japonezi din perioadele Edo şi Meiji”, a spus avocatul George Şerban, colecţionar de stampe japoneze, la vernisajul expoziţiei „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu prilejul vernisajului a fost lansat şi primul catalog despre Samurai.

„Este o mare bucurie să fiu aici, la acest vernisaj, care are loc cu ocazia zilei de naştere a Împăratului Japoniei. Este prima dată că mă aflu în Sibiu, un oraş renumit pentru moştenirea culturală bogată. Această expoziţie oferă o călătorie fascinanţă în cultura şi tradiţiile japoneze, subliniind moştenirea nobililor Samurai. În dicţionar, „Samurai” e definit ca un războinic, dar înseamnă mai mult de atât. Aceia care au putere militară ar trebui să ştie să se conducă pe ei, să nu fie mulţumiţi sau indulgenţi în primul rând cu ei înşişi. Acest eveniment reprezintă un punct de referinţă important, după semnarea Parteneriatului Strategic România-Japonia în 2023. Iniţiative ca aceasta continuă să consolideze relaţia dintre popoarele noastre şi cooperarea dintre cele două state. Adresez mulţumiri organizatorilor, sponsorilor şi tuturor celor implicaţi pentru dedicarea de a aduce în faţa publicului frumuseţea culturii japoneze. Vă invit să vă bucuraţi de această expoziţie şi să vă lasaţi inspiraţi de curaj, integritate şi respect faţă de ceilalţi. Acestea erau valorile samurailor”, a precizat  E.S dl. Takashi Katae, Ambasadorul Japoniei la Bucureşti, prezent la evenimentul de deschidere a expoziţiei.

Începând din 2018, colaborarea Muzeului Brukenthal cu Ambasada Japoniei în România, cu Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) şi colecţia privată a avocatului George Şerban a dus la organizarea în România a 17 expoziţii de stampe japoneze. Astfel, stampele au călătorit la Sibiu, Bucureşti, Braşov, Timişoara, Iaşi, Galaţi, Oradea, Suceava şi în alte oraşe din România, atrăgând un număr impresionant de 450.000 de vizitatori. Curatoriate de Alexandru Chituţă, Directorul Muzeului Brukenthal, unele expoziţii tematice cu stampe japoneze au fost organizate în premieră în România şi Europa de Est: stampe japoneze din perioadele Meiji sau Edo cu temele Kabuki, Bijin Ga, Peisaje, Shunga şi istorie. În ultimii ani, Ziua Împăratului Japoniei a fost sărbătorită în România şi prin expoziţii de stampe japoneze.

„Prietenia este ceea ce ne uneşte şi ne face să construim. De fiecare dată când construim, avem nevoie şi de oameni care să ne sprijine. Mulţumesc JTI pentru că este prieten al Muzeului Brukenthal”, a adăugat Alexandru Chituţă, directorul Muzeului Brukenthal.

„Calităţile samurailor au fost deja rostite. Aş alege între onestitate, curaj şi modestie, de această dată modestia, care nu mă caracterizează, dar aşa trebuie să fie un sponsor al culturii, pentru că noi, JTI, nu facem altceva decât să facilităm, să ajutăm înfăptuirea  unor astfel de evenimente. Între Japonia şi România există un drum drept, care leagă Tokio de Sibiu, trecând prin Bucureşti, unde e sediul administrativ. Aici se întâmplă lucruri. Este o zi importantă şi urmează multe alte zile importante în această relaţie extraordinară dintre cele două ţări, Parteneriatul strategic fiind, într-adevăr, construit pe relaţia culturală şi setul de valori împărtăşite. Semnificaţia acestei zile este deopotrivă culturală, istorică, dar este şi diplomatică pentru că este primul eveniment din seria celor dedicate zilei Japoniei, zilei Împăratului. Admirând stampele expuse, am văzut teatralitatea, culoarea şi frumuseţea lor. Nu din întâmplare se desfăşoară la Sibiu Festivalul Internaţional de Teatru şi nu din întâmplare această expoziţie are loc acum, aici”, a spus Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria.

„Este un moment istoric pentru că este a treia oară că aniversăm Ziua Împăratului aici, la Sibiu. Este important că noul Ambasador al Japoniei vine în prima vizită la Sibiu, pentru că acest oraş, de-a lungul timpului, a fost, probabil, motorul de dezvoltare al Parteneriatului Strategic pe care România l-a semnat anul trecut cu Japonia. Ne bucurăm că putem să-i spunem la mulţi ani, de aici, de la Sibiu, Împăratului Japoniei şi să spunem din toată inima că această colaborare pe care o avem, dă de fapt tema festivalului din acest an: prietenie”, a spus la rândul său Constantin Chiriac, Preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Vizitatorii expoziţiei, care va fi deschisă publicului până pe 20 aprilie, au şansa de a câştiga o stampă japoneză. Regulamentul concursului este disponibil aici: https://www.brukenthalmuseum.ro/events/detaliu/1626

JTI este printre primele companii multinaţionale care au investit local încă din 1993, fiind recunoscută pentru susţinerea celor mai importante evenimente şi instituţii culturale din România: FITS, TIFF, Filarmonica „George Enescu”, Muzeul Brukenthal, SoNoRo. JTI susţine, de asemenea, Turnee de poveste - turnee de muzică clasică în oraşe mici, Aplauze pentru poet şi COOLsound.ro – on line despre scena independentă românească, fiind şi sponsor oficial al Gigi Căciuleanu Romania Dance Company. Întâlnirile JTI, devenite un brand cultural naţional pentru dansul contemporan, aniversează în 2024 un sfert de veac, ”dând consistenţă vieţii noastre artistice”. JTI a fost premiată de Ministerul de Externe din Japonia pentru promovarea culturii nipone în România. Compania sprijină Grădina Japoneză din Herăstrău, Căsuţa de Ceai din Muzeul Naţional de Artă şi Centrul de Studii Româno-Japoneze din cadrul Universităţii Româno-Americane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.