Două ediţii speciale Digi World sunt programate în premieră, vineri, 29 decembrie, pentru a încânta publicul pasionat de explorarea graniţelor cunoaşterii ştiinţifice şi a poveştilor umane extraordinare. Protagoniştii de marcă ai celui mai recent episod, "ZONA DE RISC.BIOCOD”, dr. Felician Stăncioiu, medic şi cercetător, şi dr. Bogdan Ivănescu, fondatorul platformei "Doctor MiT", se vor alătura profesorului Alexandru Mironov în platoul celebrului talk-show de ştiinţă, Digipedia, începând cu ora 21:00, într-un dialog inedit despre medicina viitorului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ultimul episod al documentarului "ZONA DE RISC. BIOCOD", difuzat de la ora 21:30, invită într-o călătorie uimitoare în universul misterios al celulelor stem, culminând cu mărturii cutremurătoare ale părinţilor, copiilor, terapeuţilor şi medicilor dedicaţi luptei pentru viaţă. Producţia dezvăluie poveşti emoţionante, încărcate de speranţă şi determinare, ale unor copii care au avut o evoluţie spectaculoasă în urma terapiei revoluţionare cu celule stem.

„Episodul cu numărul 5 şi ultimul din seria Zona de risc.BIOCOD este, din postura mea de gazdă a documentarului, regele seriei. Este cel care aduce pe ecranul televizorului dovezi ale întregii poveşti despre ştiinţa celulelor stem. Telespectatorii îi vor vedea pe micuţii care au trecut prin transplantul cu celule stem la naştere, vor şti cum au fost aceştia înainte de terapie şi vor avea lacrimi în ochi la final. Mie, cel puţin, aşa mi s-a întâmplat. Am fost acolo, cu ei în spital pentru transplant, însă nimic nu te poate pregăti pentru trăirile unui părinte care îşi vede copilul altfel. Cum şi cât de altfel veţi vedea pe 29 decembrie 2023, pe Digi World, de la ora 21:30!”,  a declarat Dr. Bogdan Ivănescu.

Dr. Felician Stăncioiu evidenţiază potenţialul imens al celulelor stem, considerându-le fundamentul unor tratamente promiţătoare: „Mulţumesc echipei Digi World, domnului Dr. Ivănescu şi doamnei producător executiv Mihaela Popescu pentru împletirea ideală a profesionalismului şi naturaleţei în timpul filmărilor, lucruri care m-au ajutat să comunic mult mai bine concluziile experienţei mele din studiul celulelor stem. Consider că celulele stem au un potenţial terapeutic imens care merită studiat şi dezvoltat, sunt şi vor fi baza unor tratamente fără echivalent chimic şi vor deveni repere terapeutice în noi afecţiuni până la sfârşitul acestei decade, continuând revoluţia reprezentată de transplantul medular în urmă cu câteva decenii.”

Curajul de a se angaja într-o misiune dificilă şi educativă i-a revenit echipei entuziaste, care a depus un efort remarcabil în decursul perioadei de filmări şi pregătire a materialului ştiinţific „Biocod”, după cum subliniază redactorul Anca Grădinariu: „Digi World a fost, încă de la început, printre puţinele (dacă nu chiar singurul) posturi de televiziune care şi-a asumat dificila, dar şi educativa menire de a realiza documentare ştiinţifice. Însă această serie a reprezentat cea mai mare provocare de până acum pentru mica noastră echipă: să popularizăm, pe înţelesul publicului general, cele mai noi şi mai revoluţionare tehnologii care folosesc celulele stem şi editarea genetică. Sper că am reuşit acest lucru. Într-o mare de informaţie năucitoare, deprimantă şi, de cele mai multe ori, inutilă, e foarte important să arătăm că cercetarea românească a reuşit, graţie unor medici avangardişti, să se situeze la un nivel de invidiat chiar pe plan internaţional, dând speranţe noi miilor de pacienţi”.

Bogdan Giurcă, responsabil pentru montaj şi grafică, împărtăşeşte câteva amănunte despre procesul evolutiv al producţiei: „Dacă la începutul seriei am încercat să captăm atenţia cu informaţii inedite pentru publicul larg, care să aducă în prim-plan ultimele tehnologii, anul acesta, pentru încheierea seriei „Biocod” subiectul central a devenit speranţa. În final, totul se rezumă la asta, atât eforturile noastre cât şi ale medicilor. A fost o implicare majoră a unei echipe mici, ce s-a desfăşurat în câţiva ani de filmări, multe locaţii, numeroase versiuni de montaj şi aceleaşi emoţii puternice la premiera fiecărui episod. Pentru moment, seria „Biocod” ia sfârşit, dar aceeaşi echipă mică şi plină de speranţe deja lucrează la viitoarele episoade <<Zona de risc>>.”

 „Pentru mine, după 20 ani de televiziune, cel mai mult contează calitatea documentarelor: subiecte în premieră şi actuale, imagini sugestive, care să transmită cât o mie de cuvinte şi un sunet pe măsură. Dacă reuşeşti să îmbini aceste elemente şi să faci publicul să intre în universul minţii tale de regizor, de scenarist, de producător, succesul nu are cum să nu apară. <<ZONA DE RISC.BIOCOD>> spune povestea celulelor stem şi a tehnologiei CRISPR, dar mai mult vorbeşte despre curaj, despre determinare şi despre speranţă! Am încercat să relatăm jurnalistic, ne-am străduit să prezentăm într-o manieră artistică ştiinţa zilelor noastre şi să expunem cu empatie poveştile personajelor noastre. Dacă am reuşit sau nu, lăsăm publicul şi lumea academică să decidă. Până atunci, mulţumesc echipei care a contribuit la realizarea acestei serii documentar: Dr. Bogdan Ivănescu, Anca Grădinariu şi Bogdan Giurcă.”, încheie Mihaela Popescu, producător executiv Digi World.

Mai multe detalii legate de noile episoade se regăsesc pe site-ul oficial şi pe pagina de Facebook.

Despre Digipedia Ştiinţă

Începând cu anul 2012, în fiecare săptămână, Digipedia Ştiinţă a devenit un talk-show de referinţă în România pentru toţi iubitorii de ştiinţă şi tehnologie, care aduce în prim-plan cele mai captivante subiecte din aceste domenii, fiind dezbătute cu pasiune şi expertiză alături de invitaţi de renume din aria ştiinţifică. Emisiunea s-a impus ca fiind cel mai longeviv proiect al canalului Digi World, continuând să ofere telespectatorilor o privire privilegiată în universul descoperirilor şi al inovaţiilor.

Despre Zona de Risc. Biocod

Seria de documentare "Zona de Risc. Biocod" şi-a propus să aducă o contribuţie semnificativă la creşterea nivelului de conştientizare în ceea ce priveşte un subiect adesea considerat tabu în medicina regenerativă: celulele stem. În prezent, terapiile genice şi celulare trăiesc cu siguranţă un moment istoric, iar medicina translaţională din România se situează în fruntea cercetării ştiinţifice europene şi chiar mondiale. Prin intermediul acestui proiect, lansat în 2021, publicul român devine martorul transformărilor şi revoluţiilor radicale din acest domeniu interesant. Producţia nu doar informează, ci şi încântă, oferind o combinaţie de conţinut de cea mai bună calitate, care aduce telespectatorii mai aproape de ultima frontieră a medicinei.

Digi World este parte a grupului DIGI | RCS & RDS. Grupul mai deţine canalele Digi24, Digi Sport 1, 2, 3, 4, primul post TV Ultra HD din România, Digi 4K, televiziunile tematice Digi Life şi Digi Animal World, cele de muzică, UTV, Music Channel, Hit Music, postul de filme (pay-tv), Film Now, şi posturile de radio PROFM, Digi FM, Dance FM şi Chill FM, televiziunile de muzică UTV, Music Channel, Hit Music şi posturile de radio PROFM, Digi FM, Digi 24 FM, Dance FM şi Chill FM.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.