Domeniul energiei este prioritar pentru Guvernul României, ministrul liberal de resort iniţiind proiecte durabile în vederea reconfigurării şi evoluţiei sustenabile a acestui sector esenţial. Utilizarea pragmatică a resurselor energetice naţionale reprezintă un factor esenţial în creşterea economică, dezvoltarea industrială şi în crearea de noi locuri de muncă pentru români.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ţara noastră este în plin proces de tranziţie energetică către producţia de energie verde, conceput pe baze solide, corecte şi inteligente. Din acest punct de vedere, conducerea PNL a Ministerului Energiei a demarat procedurile de identificare a soluţiilor optime, astfel încât redimensionarea sistemului energetic să conducă la creşterea competitivităţii economice, protejarea industriei, precum şi la asigurarea perspectivelor predictibile pe termen mediu şi lung.

Unul dintre obiectivele vizate se referă la impulsionarea marilor consumatori din sistemul energetic naţional de a profita de întreg instrumentarul de facilităţi permise şi acordate în conformitate cu reglementările europene în vigoare.

Concret, aproximativ 200 de companii din industria românească urmează să beneficieze de o reducere de 75-85% pentru plata certificatelor verzi, fapt ce reprezintă un ajutor esenţial în ceea ce înseamnă dinamizarea productivităţii economice, păstrarea locurilor de muncă şi multiplicarea acestora.

În vederea realizării acestui deziderat, ministrul Energiei a iniţiat formalităţile necesare prelungirii ajutorului acordat sub forma exceptării unor consumatori finali de la aplicarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, pe o perioadă de opt ani. În consecinţă, sprijinul conferit producătorilor de energie, în sensul reducerilor plăţii certificatelor verzi, va intra în vigoare începând cu ianuarie 2024, valabilitatea acestor beneficii fiind până la sfârşitul anului 2031. Susţinerea financiară de la bugetul de stat este de 750 de milioane de euro, producătorii urmând să primească 150 milioane euro/anual.

Forma finală a schemei de ajutor de stat a fost deja definitivată, în urma consultărilor cu toate instituţiile decidente, iar după parcurgerea circuitului intern de avizare al Ministerului Energiei, va intra în procedura de consultare publică.

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

 

21.11.2023

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.