Deputatul PNL Nicolae Giugea consideră că modernizarea României depinde în mod esenţial de calitatea actului de guvernare locală, la nivelul comunelor şi oraşelor, însă actuala structură administrativă a ţării a demonstrat că este o reală piedică în dezvoltarea comunităţilor locale:

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Că vrem sau nu să recunoaştem, actuala structură administrativ-teritorială nu face decât să împiedice dezvoltarea şi modernizarea comunităţilor locale. Comunele şi oraşele mici nu reuşesc, din veniturile proprii, să acopere nici măcar cheltuielile de funcţionare, să asigure servicii publice minimale cum ar fi iluminatul public şi salubrizare şi să susţină unele servicii descentralizate. Pe lângă finanţarea deficitară, cele mai multe administraţii publice locale duc lipsă de personal esenţial, atât în domeniul urbanismului, cât şi al elaborării de proiecte cu finanţare externă nerambursabilă. Este o certitudine faptul că micile unităţi administrative au rămas deja în urmă la capitolul dezvoltare şi nu mai au nicio şansă să prindă din urmă oraşe precum Cluj-Napoca, Oradea sau Sibiu, fără o reformă administrativ-teritorială structurală.

Guvernul Ciucă a făcut deja un prim pas, prin proiectul de lege adoptat recent de Parlament, care permite localităţilor să se unească în consorţii administrative ca să poată dezvolta proiecte comune şi să ceară finanţări europene nerambursabile. Această reformă administrativă, venită după ani de aşteptare, trebuie completată şi cu alte măsuri curajoase, cum ar fi unificarea administrativă voluntară a micilor localităţi care nu se pot autofinanţa sau creşterea gradului de descentralizare financiară, astfel încât resursele financiare publice să rămână într-un cuantum cât mai mare la nivel local. Am încredere că, în anul 2023, clasa politică se va mobiliza să modernizeze şi codul finanţelor publice locale şi să creeze şi mecanismul legal prin care unificarea administrativă voluntară să poată fi posibilă şi decisă de către comunităţile locale, de către cetăţeni.”

 

Nicolae Giugea

Deputat PNL

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.