La propunerea conducerii PNL a Ministerului Educaţiei, Guvernul a aprobat un act normativ care va sprijini, în mod esenţial, participarea la cursuri a copiilor şi, implicit, reducerea fenomenului abandonului şcolar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, prin Programul Naţional „Masă sănătoasă”, preşcolarii şi elevii prezenţi la activităţile didactice aferente structurii anului şcolar vor primi un suport alimentar zilnic, respectiv o masă caldă sau, după caz, un pachet cu alimente, în situaţiile în care nu se poate asigura hrana proaspătă.

Scopul acestui program naţional este fără nicio îndoială benefic şi pozitiv, ţintele urmărite de ministrul liberal al educaţiei fiind susţinerea participării tuturor copiilor în grădiniţe şi şcoli, menţinerea alimentaţiei sănătoase fiind în măsură să încurajeze foarte mulţi preşcolari şi şcolari să frecventeze cu regularitate cursurile, mai ales cei proveniţi din familii cu posibilităţi materiale reduse.

Demersul prevede continuarea programului-pilot lansat anul trecut, prin care s-a acordat o masă caldă copiilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, acestea fiind incluse de drept în Programul Naţional „Masă sănătoasă” pentru acest an calendaristic.

Finanţarea platfomei de sprijin va fi realizată din bugetul de stat, respectiv din sumele defalcate pentru cheltuielile descentralizate aflate la dispoziţia fiecărei unităţi administrativ teritoriale. De remarcat este faptul că suma iniţială poate fi suplimentată din veniturile proprii ale bugetelor locale, fiind posibilă atât creşterea valorii zilnice distribuită pentru masa caldă, cât şi majorarea numărului de preşcolari/elevi beneficiari din unităţile de învăţământ.

În condiţiile în care mulţi părinţi din ţară nu îşi lasă copiii la şcoală din diferite motive, fie pentru că îi folosesc ca ajutoare în gospodărie, fie deoarece au o situaţie financiară dificilă, consider că acordarea unei mese calde este un motiv suplimentar substanţial în vederea trimiterii preşcolarilor şi elevilor la şcoli şi grădiniţe.

Sunt convinsă că programul „Masă sănătoasă” va susţine la scară largă procesul de învăţare al elevilor, prin stimularea motivaţiei pentru studiu, menţinerea echilibrului socio-emoţional, încurajarea stării de bine şi a comunicării, în scopul creşterii creativităţii educaţionale şi a performanţelor individuale.

Deputat PNL Cluj

CRISTINA BURCIU

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.