Conducerea PNL a Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID) a definitivat demersurile privind susţinerea investiţiilor mediului privat în activităţile de cercetare-dezvoltare. Modificările aduse cadrului legislativ vor fi propice stimulării investiţiilor private în acest gen de activităţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Până acum, legislaţia fiscală autohtonă prevedea deducerile pentru cheltuielile eligibile de cercetare-dezvoltare doar la calculul rezultatului fiscal, în proporţie de 50%, cu menţiunea că era nevoie de constituirea unui registru al experţilor, în vederea încadrării activităţilor ca fiind de cercetare-dezvoltare.

Zilele trecute, ministrul liberal al cercetării, inovării şi digitalizării a semnat Ordinul privind constituirea Registrului naţional al experţilor pentru certificarea activităţii de cercetare-dezvoltare – REXCD, precum şi a metodologiei de selecţie pentru Corpul de experţi şi a normelor metodologice privind expertiza în vederea certificării activităţii de cercetare-dezvoltare.

Această problemă, rămasă nerezolvată ani de zile, a fost astfel rezolvată, prin instituirea acurateţii cadrului legislativ, având în vedere faptul că exista o abordare neunitară în acest domeniu.

Din aceste considerente, firmele private erau reticente în a accesa beneficiile de care puteau să profite în cercetare-dezvoltare, deşi codul fiscal specifica anumite facilitaţi de care s-ar fi putut bucura.

În urma edificării aspectelor de ordin legislativ, care împiedicau companiile private să investească, noul sistem va fi pe deplin funcţional, începând cu prima zi a anului viitor. Va fi creat, astfel, un cadru  predictibil, simplu şi transparent, care va permite realizarea investiţiilor private în segmentul de cercetare-dezvoltare.

Sunt convinsă că noile reglementări vor contribui la crearea unui climat de încredere, atât pentru contribuabili, cât şi pentru instituţiile fiscale, în aplicarea efectivă a facilităţii fiscale prevăzută la art. 20 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Apreciez reuşita acestui deziderat, prin intermediul căruia România va reuşi să diminueze decalajul de finanţare în raport cu media Uniunii Europene, la capitolul investiţiilor private în cercetare-dezvoltare, un element esenţial pentru realizarea modelului de dezvoltare economică de care România are imperioasă nevoie în viitorul apropiat.

Deputat PNL Cluj

CRISTINA BURCIU

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.