Măsurile stimulative adoptate de Guvernul liberal Nicolae Ciucă au condus la o creştere a sectorului construcţii în ianuarie 2023 cu aproape 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Construcţiile inginereşti, adică infrastructura, au fost cele care au generat acest salt important, în condiţiile în care atât zona de ansambluri rezidenţiale, cât şi domeniul spaţiilor de logistică sau birouri au scăzut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sectorul construcţiilor reprezintă 7% din economie, dar angrenează cea mai mare activitate din sector, fiind astfel lăudabil că a început acest an  pe plus, după o uşoară stagnare pe perioada pandemiei.

Cifrele se văd şi în execuţia bugetară, deoarece  Guvernul a cheltuit mai mulţi bani pentru investiţii, în special din fonduri europene.  Astfel, în a doua parte a anului trecut, s-a observat o creştere semnificativă a investiţiilor publice, majorarea investiţiilor fiind vizibilă inclusiv în datele oficiale privind evoluţia PIB.

În total, investiţiile statului în construcţii, din fonduri europene şi de la bugetul de stat, au fost de aproape 73 miliarde lei, o sumă de asemenea record. Dacă în prima parte a anului trecut, constructorii spuneau că în situaţia dublării preţurilor materialelor de construcţii nu vor mai putea continua contractele existente, iar plăţi se blochează, situaţia de criză a fost rezolvată prin intervenţia promptă a Guvernului PNL. În consecinţă, o mare parte dintre aceste contracte au fost renegociate cu companiile de către Executiv, fapt ce a permis reluarea lucrărilor, iar din a doua parte a anului cheltuielile de investiţii au reînceput să crească.

Indiscutabil, România are în continuare nevoie stringentă de infrastructură pentru dezvoltare, de la drumuri la birouri şi locuinţe noi, deoarece, aşa cum se întâmplă în toată lumea, creşterea economică vine odată cu dinamizarea standardului de viaţă. Dacă nivelul calităţii vieţii nu creşte, oamenii se vor îndrepta treptat către alte oraşe sau ţări, iar implicit şi investiţiile vor fi pierdute.

Consider că PNL îşi respectă angajamentele luate în faţa românilor prin gestionarea eficientă a actului de guvernare. Dezvoltarea construcţiilor, asigurarea unui flux con­stant care să acopere cererea din piaţă, alături de infrastructura de transport, reprezintă obiective esenţiale ale Guvernului Nicolae Ciucă, iar rezultatele obţinute confirmă justeţea deciziilor adoptate, în scopul realizării acestor deziderate absolut necesare evoluţiei ţării şi creşterii calităţii vieţii românilor.

 

Deputat PNL Cluj

CRISTINA BURCIU

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.