Conducerea PNL a Ministerului Energiei a finalizat un proiect de lege extrem de important pentru viitorul acestui sector economic din România, care cuprinde un set de măsuri absolut necesare în vederea exploatării energiei eoliene offshore, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Promovarea noului act normativ va conferi ţării noastre posibilitatea de a asigura cadrul legal unitar şi complex pentru dezvoltarea investiţiilor în domeniul energiei eoliene offshore din Marea Neagră.

Pentru a contribui la evoluţia acestui tip de investiţii strategice, România avea nevoie de definitivarea unui mecanism legislativ şi fiscal adecvat, modificările aduse fiind vitale în ideea creşterii capacităţii energiei eoliene offshore. Mai mult, prin adoptarea proiectului legislativ, ne vom înscrie în trendul actual, dominat de eforturi susţinute la nivel mondial privind dinamizarea înfiinţării şi extinderii acestor capacităţi de producţie.

De altfel, România trebuie să îndeplinească obiectivele primordiale stabilite de noile politici din domeniul energiei şi climei, emise de Uniunea Europeană pentru anul 2030, precum şi perspectivele aferente scontate pentru 2050. Aceste ţinte au fost asumate de statul român, scopul vizat fiind administrarea echitabilă şi conformă a tranziţiei sectorului energetic românesc către producerea de energie verde, curată.

În contextul realităţilor din prezent, consider că România este obligată să folosească la maximum potenţialul eolian uriaş de care dispunem la Marea Neagră, de peste 75GWh, conform estimărilor experţilor Băncii Mondiale.

În consecinţă, pentru reducerea dependenţei de importurile de combustibili fosili şi procesul de decarbonare, obiective de asemenea stabilite de Uniunea Europeană pentru toate ţările membre, noi dispunem de resursele eoliene necesare în vederea îndeplinirii acestui deziderat.

Actul normativ elaborat de Ministerul Energiei face parte din angajamentele conforme Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, constituind priorităţi de prim rang ale României în domeniul energetic.

Sunt încrezătoare că ţara noastră va fi în măsură să adopte toate demersurile legislative, fiscale şi sociale în scopul producerii la scară largă a energiei din surse regenerabile şi a realizării tranziţiei la energia verde, mai sigură şi mai ieftină.

Securitatea energetică este vitală în această perioadă pentru toţi românii, iar energia eoliană reprezintă una din şansele noastre importante pentru contracararea eficientă a schimbărilor climatice, protejarea mediului şi asigurarea independenţei energetice.

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.