24 ianuarie este, fără nici un dubiu, o zi în care toţi românii au motive de bucurie. O zi în care celebrăm un act istoric fără de care drumul nostru spre Independenţă şi spre Marea Unire din Decembrie 1918 poate sau aproape sigur nu ar fi existat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Însă şi atunci, şi acum, a lipsit şi lipseşte bucuria lui 24 ianuarie în forma sa deplină, o lipsă peste care nici nu mă simt în stare şi nici nu cred că trebuie să trec. Este vorba despre faptul că, şi atunci şi acum, Moldova nu era întreagă. Moldovei de atunci îi lipsea întreaga Bucovină, răpită de Imperiul Habsburgic între 1774 şi 1776 şi aproape întreaga Basarabie, răpită de Imperiul Ţarist în 1812.

Sigur, palida consolare a recuperării celor trei judeţe din sudul acesteia (Cahul, Ismail şi Bolgrad), ca urmare a victoriei coaliţiei franco-britanico-sardă şi a Imperiului Otoman în Războiul Crimeii, exista, dar nu era nici pe departe suficientă şi nici nu putea fi. Iar astăzi, la peste 150 ani distanţă de acel moment, Moldova tot nu este întreagă.

Desigur, prin aceasta nu ridic şi nu voi ridica niciodată pretenţii la recuperarea prin forţă a vreunui teritoriu aparţinând altui stat, indiferent cât de puternice ar fi legăturile noastre istorice şi culturale cu acele teritorii. Însă nici nu pot trece cu vederea faptul că şi în Bucovina de Nord, şi în fostul Ţinut Herţa, şi în Republica Moldova şi, în final, în Bugeac (sudul Basarabiei) trăiesc români, şi români aflaţi sub ameninţarea acţiunilor cel puţin unei puteri străine agresive şi care întotdeauna i-a lipsit drepturile individuale şi colective indispensabile unei vieţi culturale şi naţionale adecvate.

Aceste lucruri nu se pot ignora şi suntem obligaţi de destinul nostru istoric să-i ajutăm pe aceşti români şi pe toţi ceilalţi, chiar dacă asta ar aduce consecinţe economice sau sociale. Pentru că viaţa unei naţiuni nu este mereu roz, dar satisfacţia unei misiuni istorice îndeplinite depăşeşte cu mult neajunsurile temporare ale necesarelor acţiuni salvatoare!

 La mulţi ani, uniţi, dragi români!

 

Deputat PNL

Ciofu Cătălina

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.