În viaţa fiecărei naţiuni există momente decisive, momente care generează schimbări uriaşe, monumentale. Dacă acele schimbări sunt negative, consecinţele catastrofale rămân să se producă timp de decenii, dar dacă sunt pozitive, efectele lor vor influenţa în bine destinul naţiunilor timp de generaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În existenţa recentă a României, astfel de momente au fost, spre exemplu, 6 martie 1945 şi 22 decembrie 1989. Sigur, în privinţa datei de 6 martie 1945, ea nu este un moment izolat, ci face parte dintr-un sistem de cauze şi efecte pe care îl putem întinde pe decenii, dar cel puţin începând cu momentul 23 august 1944 şi continuând măcar până la 30 decembrie 1947. Dintre toate acestea am ales, însă, data de 6 martie pentru că a marcat instaurarea primului guvern comunist din România, ceea ce a transformat evenimentele de până atunci într-o instaurare inevitabilă a comunismului şi a constituit premisele instaurării forţate a Republicii Populare Române la 30 decembrie 1947.

        Ei bine, de consecinţele directe ale momentului 6 martie 1947 n-a mai putut scăpa această ţară decât la 22 decembrie 1989, când Revoluţia Română a triumfat şi comunismul a fost, într-un târziu, alungat de la putere, împreună cu familia dictatorială Ceauşescu. Însă această victorie a pus România pe o traiectorie sigură care, deşi nu a dat rezultate imediat, ne-a adus, pentru prima dată în existenţa noastră ca popor şi ca ţară, în cele mai puternice organizaţii internaţionale politice şi militare: Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană. Astăzi, datorită sacrificiului suprem al eroilor unui decembrie 1989, marcat de episoadele Pieţei Maria sau Baricadei de la Intercontinental, pentru a da doar două exemple majore, beneficiem de sprijinul economic al Uniunii Europene şi de cel militar al NATO, ceea ce ne ţine la adăpost de soarta unor state precum Belarus, cu dictatura şi sărăcia sa, ori Ucraina, cu războiul pe care în mod tragic îl trăieşte în aceste momente. Pe sângele eroilor din decembrie 1989 s-a constituit liniştea românilor de astăzi şi, de aceea, lor le datorăm nu doar amintirea, ci întreaga noastră recunoştinţă, în fiecare moment.

Cinste lor şi Dumnezeu să binecuvânteze în continuare poporul român!

 

 

Deputat PNL

Ciofu Cătălina

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.