Trecerea de la biberon sau sân la cană este un pas important în dezvoltarea bebeluşului. Această etapă marchează nu doar o schimbare fizică în modul în care cel mic consumă lichidele, ci şi un progres spre autonomie şi abilităţi motorii mai rafinate. Însă mulţi părinţi se întreabă: „Când este momentul potrivit pentru a introduce cana?” şi „Cum pot face tranziţia cât mai uşoară posibil pentru copilul meu?”. În continuare vei afla răspunsuri clare şi practice la aceste întrebări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Semnele care arată că bebeluşul este pregătit

Nu există o vârstă universal valabilă la care să fie recomandată trecerea la cană, dar majoritatea specialiştilor sugerează introducerea treptată între 6 şi 9 luni. Iată câteva semne care indică faptul că bebeluşul tău ar putea fi pregătit:

  • Poate sta în fund singur, fără sprijin, ceea ce îi permite să manevreze o cană cu mai multă stabilitate.
  • Are un control bun al capului şi gâtului, esenţial pentru a bea în siguranţă.
  • Este interesat de ce beau adulţii şi încearcă să imite comportamentele voastre, un semn că este gata să exploreze.
  • Refuză biberonul sau sânul în anumite momente, arătând curiozitate faţă de alte metode de hidratare.

Aceste semne trebuie interpretate în contextul dezvoltării generale a copilului. Dacă un bebeluş de 6 luni nu dă încă semne că vrea să bea din cană, nu înseamnă că trebuie forţat, ci doar că are nevoie de puţin mai mult timp.

Alegerea tipului potrivit de cană

Există mai multe tipuri de căni pentru bebeluşi, fiecare cu avantaje specifice. Alegerea depinde de vârsta copilului, dexteritatea sa şi stilul de alimentaţie practicat până atunci. Recomandăm ca, din motive de siguranţă, să apelezi la articole provenite de la producători conscraţi, cum este Philips Avent, care folosesc materiale inofensive şi de calitate superioară.

  • Cana cu cioc moale (de tranziţie) este ideală pentru început, deoarece seamănă cu suzeta biberonului şi permite copilului să bea fără să se ude prea mult.
  • Cana cu pai este o opţiune excelentă pentru antrenarea musculaturii orale, ajutând la dezvoltarea limbajului.
  • Cana cu margine 360° permite copilului să bea din orice parte a buzei şi imită mai bine modul în care se bea dintr-un pahar obişnuit, fiind recomandată după ce cel mic a prins ceva experienţă.
  • Paharul deschis (fără capac), deşi mai dificil la început, este încurajat de mulţi pediatri deoarece ajută la coordonare şi previne dependenţa de biberon.

Este important ca părintele să observe cu ce se simte cel mic cel mai confortabil şi să încerce mai multe variante, dacă este nevoie. Ideal este să încurajezi explorarea într-un cadru relaxat, fără presiuni sau corectări repetate. De asemenea, trecerea trebuie privită ca un proces cu mai multe etape: poţi începe cu o cană cu tetină moale de formare, să evoluezi către cana cu pai şi abia apoi să ajungeţi la cana normală.

Cum să faci tranziţia cât mai lină

Trecerea la cană nu trebuie să fie bruscă. Este mai eficient să introduci cana treptat, în paralel cu biberonul sau alăptarea, pentru a evita frustrarea sau refuzul. Iată care sunt paşii recomandaţi în această trecere:

  1. Începe cu apă – oferă-i apă la masă sau între mese, într-o cană de antrenament. Nu este nevoie să înlocuieşti mesele principale la început.
  2. Transformă procesul într-o joacă – lasă-l să ţină cana, să o miroasă, să o muşte. Acceptă că se va murdări şi va vărsa la început.
  3. Dă-i exemplu – bebeluşii învaţă prin imitaţie. Bea alături de el dintr-o cană şi laudă-l când încearcă şi el.
  4. Fii răbdător şi constant – nu renunţa dacă la început nu pare interesat. Poate dura câteva săptămâni până când acceptă complet noul obicei.
  5. Evită oferirea laptelui în cană prea devreme – dacă bebeluşul este obişnuit să adoarmă la sân sau cu biberonul, schimbarea bruscă a rutinei îl poate deruta. Introdu laptele în cană doar când observi că este confortabil cu apa.

Când ar trebui să renunţi complet la biberon?

Majoritatea pediatrilor recomandă renunţarea la biberon în jurul vârstei de 12-18 luni. Utilizarea prelungită poate afecta sănătatea dentară (risc de carii) şi poate întârzia dezvoltarea unor abilităţi motorii sau de vorbire. Cu toate acestea, fiecare copil este diferit, iar tranziţia ar trebui să ţină cont de ritmul său individual.

Introducerea cănii în rutina bebeluşului este un proces natural care poate fi început în jurul vârstei de 6 luni, dacă cel mic dă semne că este pregătit. Alege o cană potrivită, oferă-i timp şi spaţiu pentru a învăţa şi nu te descuraja de eventualele eşecuri. Cu răbdare, încurajare şi consecvenţă, copilul tău va învăţa să bea singur, marcând un nou pas spre independenţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.