Am fost onorat să vin din nou aici, alături de preşedintele Iohannis, de premierul Ciucă, de miniştrii Bode, Aurescu, Predoiu, de ambasadorii Hurezeanu, Mihalache, Bologan, Saranga, Gebauer, Folie, Noble, de parlamentari şi europarlamentari precum Rareş Bogdan, Marilen Pirtea, de mulţi alţi demnitari români şi germani, de prieteni, localnici şi turişti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin ceea ce face, Haferland este o mărturie contemporană despre unitatea şi identitatea noastră, dar şi o lecţie despre cum România este mai demnă, mai europeană şi mai puternică cu cât vom adăuga mai multă valoare şi susţinere alterităţii şi minorităţilor noastre etnice sau religioase.

De aproape nouă secole, saşii continuă să construiască o comunitate şi să fie parte din naţiunea noastră. Când au venit în Transilvania acum nouă veacuri, ei au civilizat o întreagă regiune, construind şcoli, biserici, comunităţi, fondând nu doar familii, ci o istorie extraordinară care a vibrat şi a dăinuit mereu. Ei ne arată şi astăzi că povestea lor merge mai departe şi că Transilvania este astăzi un exemplu de comuniune interetnică şi interculturală în Europa.

Săptămâna Haferland a fost în toate locurile, pieţele, bisericile fortificate, o rememorare autentică, de largă inspiraţie europeană, a culturii saşilor, a obiceiurilor şi a tradiţiilor lor, a spiritului lor religios, a gastronomiei, a muzicii, a felului lor de a fi şi de a trăi. Haferland este o moştenire extraordinară care trebuie încurajată, susţinută şi menţinută.

Îi felicit pe organizatori, pe bunii mei prieteni, inimoşi şi dedicaţi, Michael şi Veronica Schmidt şi Fundaţia M&V Schmidt, cei care pun împreună energiile şi resursele lor pentru a păstra vie tradiţia saşilor transilvăneni, precum şi pe toţi cei care au pus umărul la împlinirea acestei ediţii aniversare a Săptămânii Haferland.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.