Aparatul dentar este un dispozitiv ortodontic care are rolul de a corecta poziţia dinţilor şi a muşcăturii. Aparatul dentar poate îmbunătăţi nu numai aspectul estetic al zâmbetului, ci şi sănătatea orală. Dacă ai aparat dentar sau te gândeşti să îţi pui unul, este important să ştii cum să îl îngrijeşti şi să îl porţi corect.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iată câteva sfaturi pentru o experienţă mai plăcută cu aparatul dentar:

  • Alege un aparat dentar potrivit pentru tine.

Există mai multe tipuri de aparate dentare, cum ar fi cele metalice, cele ceramice, cele linguale sau cele invizibile. Fiecare tip are avantaje şi dezavantaje, în funcţie de gradul de corecţie necesar, de buget, de confort şi de preferinţe estetice. Discută cu medicul tău ortodont care este cea mai bună opţiune pentru cazul tău şi alege un aparat dentar care să se potrivească nevoilor şi dorinţelor tale.

  • Respectă indicaţiile medicului tău ortodont.

Pentru ca aparatul dentar să îşi facă efectul dorit, este esenţial să urmezi cu stricteţe recomandările medicului tău ortodont. Acesta îţi va spune cât de des trebuie să mergi la controale, când şi cum să îţi schimbi elasticele, ce alimente să eviţi şi ce produse să foloseşti pentru igiena orală. Nu neglija aceste sfaturi, deoarece ele te vor ajuta să previi complicaţiile, să reduci durerea şi să scurtezi durata tratamentului.

  • Menţine o igienă orală riguroasă.

Aparatul dentar poate reprezenta un obstacol în curăţarea corectă a dinţilor şi a gingiilor, favorizând acumularea de resturi alimentare, placa bacteriană şi tartrul. De aceea, este foarte important să îţi periezi dinţii după fiecare masă, folosind o periuţă de dinţi moale şi o tehnică adecvată. De asemenea, foloseşte aţa dentară şi duşul bucal pentru a îndepărta resturile dintre aparat şi dinţi. Dacă vrei, poţi găsi un duş bucal în gama celor de la Altex.ro. Nu uita să îţi cureţi şi limba, pentru a preveni halena. În plus, foloseşte apă de gură antibacteriană şi antiseptică, pentru a-ţi împrospăta respiraţia şi proteja gingiile.

  • Evită alimentele dure, lipicioase sau zaharoase.

Aceste alimente pot deteriora aparatul dentar, rupând sau îndepărtând brackeţii, arcul sau elasticele. De asemenea, ele pot provoca carii dentare, deoarece se lipesc de dinţi şi de aparat, creând un mediu propice pentru bacterii. Printre alimentele pe care trebuie să le eviţi se numără: bomboanele, guma de mestecat, caramelul, ciocolata, nucile, seminţele, popcornul, morcovii, merele, pâinea prăjită sau chipsurile. În schimb, optează pentru alimente moi, uşor de mestecat şi sănătoase, cum ar fi: iaurtul, brânza, ouăle, carnea tocată, legumele fierte, fructele tăiate bucăţi mici, cerealele integrale sau supele.

  • Protejează-ţi aparatul dentar şi buzele.

Dacă practici un sport de contact, cum ar fi fotbalul, baschetul, rugby-ul sau boxul, este recomandat să porţi o proteză bucală, care să îţi protejeze aparatul dentar, dinţii şi buzele de eventualele lovituri. De asemenea, dacă ai tendinţa de a scrâşni sau strânge din dinţi în timpul somnului, poţi folosi o gutieră nocturnă, care să prevină uzura aparatului dentar şi a smalţului dentar. În plus, dacă simţi că aparatul dentar îţi irită buzele sau obrajii, poţi aplica nişte ceară ortodontică pe zonele care te deranjează, pentru a crea o barieră protectoare.

Concluzionând, acestea sunt doar câteva sfaturi şi idei care te pot ajuta dacă ai un aparat dentar. Urmând aceste indicaţii vei putea face tratamentul mai uşor şi mai plăcut. Nu uita că aparatul dentar este o investiţie în frumuseţea zâmbetului tău şi a sănătăţii tale orale, o investiţie care la final merită tot efortul şi toţi banii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.