Deputatul PNL Nicolae Giugea trage un puternic semnal de alarmă cu privire la incapacitatea Ministerului agriculturii şi a ANSVSA de a combate extinderea celor două boli care continuă să afecteze crescătorii de porci şi de păsări din România şi care stimulează importurile de carne din Uniunea Europeană:

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”De aproape cinci ani, pesta porcină africană face ravagii în România, iar autorităţile responsabile pentru combaterea acestei epidemii se demonstrează incapabile în gestionarea acestei probleme. În majoritatea statelor europene, unde au fost înregistrate focare, epidemia de pestă porcină a fost gestionată responsabil, cu instrumente moderne şi eficiente, iar, astăzi, numărul de cazuri le numeri pe degetele de la o mână. În România, ANSVSA nici nu mai comunică oficial numărul de focare şi efectivele sacrificate de fermieri, pentru a ascunde problema de ochii opiniei publice. Ministerului agriculturii se laudă că dă subvenţii sau scheme de ajutor pentru fermieri, însă nu spune că produsele de origine animală nu ajung la consumatori, ci sunt distruse din cauza epidemiei.

Mai grav este faptul că, de ceva vreme, a reapărut o altă provocare, gripa aviară, care distruge deja fermele de păsări ale mai multor fermieri români. Numai la Codlea au fost sacrificaţi recent peste 200 de mii de curcani, din fermele româneşti. Cine ştie câte alte ferme de păsări vor mai fi afectate, în condiţiile în care autorităţile se mărginesc la a lua probe de laborator şi a plăti ceva despăgubiri, fără să ceară asistenţa tehnică şi financiară a Uniunii Europene şi fără să pună în aplicare măsuri eficiente de combatere a epidemiei. Ori, în acest context, oare de ce ne mai întrebăm că în magazinele din ţară găsim într-o proporţie covârşitoare carne de porc şi de pasăre din import, ouă scumpe, unt şi brânză cu sisteme de alarmă, ca la bijuterii?

De aceea, trag un puternic semnal de alarmă care, sper eu, să scoată din amorţeală autorităţile române responsabile de gestionarea celor două boli care afectează fermierii români, până nu este prea târziu. Nici Ministerul Agriculturii şi nici ANSVSA nu trebuie să reinventeze roata pentru a combate eficient extinderea bolilor, ci trebuie să adopte măsuri consacrate în Uniunea Europeană, să solicite sprijin tehnic şi financiar şi, cel mai important, să nu mai facă eforturi să ascundă problema de ochii opiniei publice.”

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.