Medicines for Europe, reprezentantul producătorilor de medicamente generice şi biosimilare din Europa, în colaborare cu Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) şi compania Zentiva au organizat astăzi, la Bucureşti, “Ziua porţilor deschise”, primul eveniment al campaniei europene “Open Industry Days”, cu tema Oportunităţi şi provocări ale industriei producătoare de medicamente generice – perspectiva europeană şi locală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Adresat autorităţilor din domeniul sănătăţii, factorilor de decizie, reprezentanţilor industriei farmaceutice din România şi partenerilor acestora, evenimentul a urmărit să aducă în discuţie cele mai stringente nevoi ale industriei şi să prezinte modul în care funcţionează o fabrică de medicamente în România, evidenţiind rigorile de siguranţă şi calitate respectate ȋn fluxul de producţie.

Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun, Consilier de Stat, Departamentul de Sănătate Publică din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, a salutat organizarea în premieră a acestui eveniment la Bucureşti şi a reiterat că pentru buna funcţionare a sistemului de sănătate este nevoie de  finanţare adecvată, un cadru legislativ clar, informare şi educare continuă a populaţiei despre consumul echilibrat de medicamente.

Sergio Napolitano, Director Legal & External Affairs, Medicines for Europe, a subliniat importanţa respectării şi implementării recomandărilor Organizaţiei Europene de Cooperare Economică (OECE) cu privire la medicamentele generice: “Toate ţările Uniunii Europene (UE) consideră dezvoltarea pieţelor generice drept o bună oportunitate de a spori eficienţa cheltuielilor farmaceutice, dar mulţi nu exploatează pe deplin potenţialul generic" . Totodată, au fost oferite exemple de ţări din UE care au implementat cu success politici de susţinere a  industriei de medicamente generice cu efect pozitiv în economia locală şi care au generat un mai bun management al sistemelor de sănătate, cât şi acces îmbunătăţit al pacienţilor la terapii.

De asemenea, reprezentantul Medicines for Europe a sublinat importanţa adoptării la nivel european a măsurilor de stimulare a industriei generice, aducând în discuţie Certificatul Suplimentar de Protecţie, o ajustare ţintită a normelor privind proprietatea intelectuală pentru a ajuta întreprinderile farmaceutice din Europa să valorifice pieţele mondiale cu creştere rapidă şi pentru a stimula crearea de locuri de muncă, creşterea şi investiţiile din UE.

În contexul discuţiilor despre introducerea acestor norme europene, Laszlo Attila, preşedintele Comisiei de Sănătate din Senatul României, a declarat că va aduce acest subiect în discuţiile cu  Ministerul Sănătăţii cât mai curând, deoarece consideră că este important să fie create condiţii pentru dezvoltarea industriei producătoare locale.

În contextul provocărilor industriei producătoare de medicamente generice din România, Adrian Grecu, Preşedintele APMGR,  a semnalat din nou lipsa de acţiune a autorităţilor în implementarea calculului diferenţiat al taxei clawback, în ciuda dispariţiei a mii de medicamente ieftine şi a studiilor de impact care susţin validitatea acesteia.

“Pentru a continua să existe şi să asigure investiţii în capacităţi de producţie noi , producătorii de medicamente au nevoie de susţinere imediată din partea autorităţilor, de măsuri de eliminare a barierelor investiţionale. Recent anunţata ajustare a bugetului pentru medicamente în raport cu inflaţia ultimilor şase ani  este insuficientă pentru asigurarea supravieţuirii industriei de generice”, a declarat Adrian Grecu, solicitând încă odată autorităţilor adoptarea în regim de urgenţă a calculului diferenţiat al taxei clawback pentru medicamentele generice.

„Vrem acţiuni concrete, nu doar bune intenţii şi promisiuni aşa cum am primit până acum”, a menţionat Adrian Grecu.

Prin taxa clawback, companiile producătoare de medicamente generice plătesc pentru un consum de medicamente de care nu sunt responsabili, în acest moment statul român având cele mai mari cheltuieli la bugetul de medicamente compensate cu tratamente inovative. Prin efectul cumulat al taxei clawback, al preţului minim, al subfinanţării bugetului de medicamente, cele mai ieftine medicamentele ajung să fie vândute la un preţ sub costul de producţie.

“Genericele reprezintă două treimi din volumele de medicamente, dar cheltuie numai un sfert din buget”, a adăugat Grecu.

Statul alege să trateze câteva mii de pacienţi cu medicamente scumpe, dar ignoră milioanele de români care folosesc medicamentele ieftine. Introducerea de noi molecule este benefică pentru pacienţi, dar producătorii de medicamente generice nu mai pot finanţa acest consum datorită taxei clawback, în situaţia în care aceasta este aplicată uniform şi medicamentelor ieftine şi celor scumpe.

În contextul taxei clawback, Dan Alexandrescu, Secretar de Stat în Ministerul Sănătaţii, a declarat că soluţiile propuse în cadrul Grupului de Lucru, respectiv ajustarea bugetului de referinţă cu rata inflaţiei trebuie însoţită de măsuri suplimentare de diferenţiere care urmează să fie supuse discuţiei.

Zentiva, gazda evenimentului, prin vocea directorului de producţie Margareta Tănase, a vorbit despre tradiţia de peste 55 de ani pe care compania  o are în industria farmaceutică locală şi a evidenţiat importanţa investiţiilor în menţinerea şi dezvoltarea continuă a standardelor de calitate şi siguranţă.  Pentru a fi competitivi pe piaţa internă, cât şi pe pieţele externe,  compania trebuie să gestioneze cu maximă atenţie costurile de producţie.

La eveniment au mai luat parte şi reprezentanţi ai Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) şi Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

***

Despre Medicines for Europe

Medicines for Europe reprezintă industriile generice, biosimilare şi cu valoare adăugată în întreaga Europă. Viziunea sa este de a oferi acces durabil la medicamente de înaltă calitate, pe baza a 5 piloni importanţi: pacienţi, calitate, valoare, durabilitate şi parteneriat. Companiile membre au peste 190.000 de angajaţi în peste 450 de fabrici şi 126 de locuri de cercetare în Europa şi investesc până la 17% din cifra lor de afaceri în inovaţie. Aceştia joacă un rol esenţial în crearea de sisteme europene de asistenţă medicală durabile, continuând să furnizeze medicamente generice de înaltă calitate, eficiente, în acelaşi timp, de asemenea, inovatoare pentru a crea noi medicamente biosimilare şi pentru a aduce medicamente cu valoare adăugată pe piaţă, care oferă mai bune rezultate de sănătate, eficienţă mai mare şi/sau siguranţă îmbunătăţită în setarea spitalului pentru pacienţi.  Pentru mai multe informaţii vă rugăm să urmaţi-ne la www.medicinesforeurope.com

Despre APMGR

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) -www.apmgr.org- este o organizaţie non-guvernamentală şi indepedentă, care îşi propune să contribuie în mod activ la îmbunătăţirea accesului la tratament farmaceutic pentru pacienţii români.  Companiile membre APMGR au capacităţi de producţie în Bucureşti, Târgu Mureş şi Constanţa unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice şi antialergice, până la produse oncologice. Industria generică locală contribuie cu cca 1,5% la PIB, asigurând peste 8.000 de locuri de muncă. APMGR este afiliată la Medicines for Europe -www.medicinesforeurope.com- organizaţia reprezentativă a industriei producătoare de medicamente generice şi biosimilare din Europa.APMGR reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România: Accord Healthcare, Amring Pharmaceuticals, Alvogen, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Krka, Magistra CC, Medochemie, Mylan, Sandoz, Teva, Zentiva. 

Despre Zentiva

Credem că serviciile medicale sunt un drept, nu un privilegiu. Mai mult ca niciodată, oamenii au nevoie de acces mai bun la tratamente medicale. În prezent, soluţiile cotidiene, de care depindem toţi, reprezintă baza pentru o viaţă sănătoasă. Zentiva este în serviciul europenilor. Susţinem specialiştii din domeniul medical, farmaciştii şi factorii de decizie din sănătate şi împărtăşim aceeaşi responsabilitate - de a contribui la reducerea costurilor şi la îmbunătăţirea accesului la servicii medicale. Cu peste 2500 de angajaţi în Europa şi două fabrici de producţie, în Praga şi la Bucureşti, ne dorim să devenim campionul, liderul în domeniul medicamentelor generice şi al celor fără prescripţie medicală. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi: www.zentiva.com

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.