„Am scris această carte dintr-o durere pe care am simţit-o. Vă rog să o citiţi. Pentru că toţi colegii mei au dispărut, nu mai sunt. Un om e uitat cu adevărat atunci când nimeni nu-şi mai aduce aminte de el. Cartea e un mod de a ne aduna şi de a fi împreună cu cei care nu mai sunt.”, a declarat ieri Rodica Mandache, la lansarea volumului său, „O carte frumoasă despre un om frumos”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cartea a fost publicată la Editura Oscar Print, cu sprijinul JTI. (https://oscarprint.ro/magazin/o-carte-frumoasa-despre-un-om-frumos-ovidiu-iuliu-moldovan/)

„Faptul că sunt cu el, cu Ovidiu, mă determină să fac o călătorie în tinereţea mea şi să-mi dau seama ce e cu adevărat fericirea. Dar, din păcate, fericirea nu o trăieşti, ţi-o aminteşti numai”, scrie Rodica Mandache în deschiderea cărţii.

Volumul a fost prezentat în cadrul Festivalului George Enescu, la Sala Palatului, standul Cărtureşti, de către Ludmila Patlanjoglu, teatrolog şi critic de teatru, profesor universitar doctor la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică: „Această carte e ca o poveste. E cu totul specială. Are o structură mozaicată, e o călătorie în amintiri, în trecut. Aparţine unui om care i-a fost prieten autoarei. Rodica Mandache spune despre Ovidiu Iuliu Moldovan, ”inefabilul”, ”inegalabilul”. Era cunoscut pentru moralitate, pentru severitate, dar cine reuşea să se apropie descoperea un om blând şi tandru. Era un actor făcut pentru roluri principale, dacă era într-un rol secundar făcea astfel încât să fie în prim plan. Care e testamentul lui Ovidiu Iuliu Moldovan?  Teatrul, arta, reprezintă o terapie. Noi suntem într-o anticameră a Apocalipsei, trăim în frică. Arta e o salvare pentru minte şi suflet. Ovidiu Iuliu Moldovan spunea că cei care fac teatru trebuie să-şi asume o condiţie eroică, pentru că ei oferă tot. Actorii, oamenii de teatru trebuie să sădească în sufletele spectatorilor binele şi speranţa”.

„Este o carte despre un actor extraordinar, care ne-a părăsit prea devreme, scrisă într-un stil cum doar Rodica Mandache îl poate avea. E o carte despre libertate şi despre eliberare, pentru că autoarea a scris acest volum în pandemie. E o carte de amintiri şi de dragoste. Rodica Mandache e un om de cultură cum rar mai întâlneşti astăzi, cu o curiozitate vie şi un formidabil talent de scotocitor în suflete şi biografii. Are o scriitură aparte, aparent simplă, dar cu miez şi poezie, care îndeamnă la reflecţie”, a adăugat Gilda Lazăr, Director JTI.

Cartea – album cuprinde, pe lângă scrisul inedit al autoarei, cronici, amintiri, interviuri şi texte de George Banu, Petre Ţuţea, Radu Stanca, Liviu Ciulei şi mulţi alţii, dar şi fragmente din recenzii şi fotografii din colecţii private sau publice.

Volumul se încheie cu o fotografie în care Ovidiu Iuliu Moldovan pare că îşi ia la revedere, cu un zâmbet calm şi aceeaşi privire intensă pe care toţi cei care l-au văzut jucând şi-o amintesc. Sub fotografie, un citat dintr-un interviu al actorului: „Trebuie să ne străduim să ne deschidem inimile şi să ne bucurăm că suntem împreună”. 

JTI şi-a început activitatea în România în 1993 (ca R.J. Reynolds), şi a fost una dintre primele companii multinaţionale care a investit pe plan local. JTI se implică în comunitate de aproape 25 de ani: este partener al FITS, TIFF, SoNoRo, al turneelor muzicale din oraşele mici şi sponsor oficial al Gigi Căciuleanu Romania Dance Company. JTI sprijină Grădina Japoneză din Herăstrău, Căsuţa de Ceai din Muzeul Naţional de Artă şi Centrul de Studii Româno-Japoneze din cadrul Universităţii Româno-Americane. „Întâlnirile JTI” au ajuns în acest an la cea de-a XXI-a ediţie. Compania susţine, din anul 2000, Bursele JTI pentru Jurnalişti, fiind de asemenea partener al Burselor EuropaFM şi Internship 2.0. Din 1998, se desfăşoară programul Seniorii JTI, prin care 45 de vârstnici primesc zilnic o masă caldă, iar de-a lungul anilor compania a colaborat şi colaborează cu Samusocial, Ateliere fără frontiere, ARC şi alte organizaţii neguvernamentale, sprijinind proiecte sociale prin care sunt susţinute persoane din categorii defavorizate în diverse zone ale ţării.

JTI este unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse din tutun şi produse pentru vapat, cu operaţiuni în peste 130 ţări. Cu sediul la Geneva, Elveţia, JTI are peste 44.000 de angajaţi, fiind membră a grupului Japan Tobacco. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.jti.com

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.