Termenul „energie curată” se referă, în general, la surse de energie care produc puţine sau deloc emisii de gaze cu efect de seră sau alte poluante în timpul procesului de generare a energiei. Energie curată este considerată mai puţin dăunătoare pentru mediul înconjurător şi contribuie la reducerea efectului negativ al schimbărilor climatice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ce trebuie să ştii despre energia curată - exemple

În general, energia curată este promovată ca o alternativă sustenabilă la sursele de energie tradiţionale, cum ar fi cărbunele şi petrolul, care produc emisii semnificative de gaze cu efect de seră şi contribuie la schimbările climatice. Utilizarea energiei curate contribuie la reducerea poluării şi la protejarea mediului înconjurător.

Energie solară: aceasta implică convertirea radiaţiei solare în energie electrică, utilizând panouri solare sau colectoare solare. Este o sursă inepuizabilă de energie şi nu produce emisii de gaze cu efect de seră în timpul generării. Una dintre cele mai populare opţiuni pentru energia curată este instalarea panourilor solare pe clădiri sau în apropierea lor. Acestea pot furniza energie electrică pentru alimentarea cu electricitate a birourilor, maşinilor şi altor echipamente.

Energie eoliană: generarea de energie din vânt se realizează cu ajutorul turbinelor eoliene care transformă energia cinetică a vântului în energie electrică. Turbinele eolienele nu produc emisii de carbon în timpul funcţionării. Unele pieţe energetice permit afacerilor să cumpere energie electrică produsă din surse regenerabile, cum ar fi energia solară sau eoliană. Acesta poate fi un mod convenabil de a încuraja utilizarea energiei curate, fără a investi direct în infrastructura necesară.

Energie hidroelectrică: acest tip de energie foloseşte puterea apei în mişcare pentru a genera electricitate. De obicei, este produsă prin intermediul barajelor, turbinele fiind puse în mişcare de către apa care curge.

Energie nucleară: deşi nu produce emisii de gaze cu efect de seră în timpul generării, energia nucleară generează deşeuri radioactive şi prezintă riscuri asociate cu siguranţa şi gestionarea deşeurilor.

Energie geotermală: aceasta utilizează căldura din interiorul Pământului pentru a produce energie electrică sau termică. Nu produce emisii de gaze cu efect de seră şi este disponibilă în mod constant.

Energie din biomasă: implică utilizarea materialelor organice, cum ar fi lemnul, gunoiul sau deşeurile agricole, pentru a genera energie. Deşi poate fi considerată o sursă de energie curată, este important să se gestioneze resursele de biomasă în mod sustenabil, pentru a evita efectul negativ asupra mediului. Dacă ai o afacere în domeniul agriculturii sau al prelucrării alimentelor, poţi valorifica resursele locale de biomasă pentru producerea de energie termică sau electrică.

Înainte de orice, o activitate ar trebui să desfăşoare un audit de mediu, pentru a evalua, revizui şi procesele, şi practicile afacerii şi pentru a identifica modul ideal de îmbunătăţire a performanţei ecologice. Pentru un astfel de serviciu poţi apela la Stratos, responsabilul tău de mediu care te ajută să verifici dacă organizaţia ta respectă legislaţia şi reglementările privind protecţia mediului, dar şi să găseşti soluţii eficiente de gestionare a acestora.

Aşadar, investiţia în energie curată poate aduce beneficii pe termen lung, reducând costurile energetice şi contribuind la o imagine de brand pozitivă din perspectivă ecologică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.