Daca dai peste cineva sau dobori un obiect atunci cand mergi pe jos, ti se atrage imediat atentia cu replica „Ce ai, nu vezi pe unde mergi?“. Limbajul obisnuit recunoaste, deci, legatura intre accidente si afectarea vederii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceasta relatie cauza-efect intre vizibilitate si accidente este cu atat mai mult valabila pe sosele. Conducatorii auto responsabili stiu ca, daca masinile lor sunt echipate cu becuri auto de cea mai buna calitate, au sanse mari sa evite greselile in trafic, indiferent daca circula ziua sau noaptea, pe lumina normala sau in conditii de ceata, de ploaie ori de ninsoare intensa.

Pe langa un mare plus in ceea ce priveste siguranta ta, a pasagerilor si a tuturor celorlalti participanti la trafic, echiparea corespunzatoare a autoturismului iti permite sa respecti intocmai legislatia si te scuteste de numeroase sanctiuni. Iata cum stau lucrurile, din acest punct de vedere!

Riscurile pe care le implica folosirea unor becuri auto defecte

Prevederile Codului rutier cu privire la necesitatea de a asigura o vizibilitate optima sunt cat se poate de... clare. La fel de limpede sunt definite si sanctiunile pe care le sufera soferii ce nu respecta aceste prevederi, sanctiuni care pot sa ia fie forma unor amenzi, fie a retinerii certificatului de inmatriculare.

Concret, articolul 101 din Codul rutier prevede: „Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice - circulatia cu un autovehicul si tractor agricol sau forestier, remorca sau tramvai cu defectiuni la sistemul de iluminare sau de avertizare sonora ori cand acestea lipsesc“.

Lipsa ori functionarea necorespunzatoare a unor becuri auto poate fi sanctionata si mai drastic, conform articolului 112 din Codul Rutier. „Certificatul de inmatriculare sau de inregistrare ori dovada inlocuitoare a acestuia se retine de catre Politia rutiera in urmatoarele cazuri:

• vehiculul circula noaptea fara faruri sau lampi de semnalizare, dispozitivele de iluminare si semnalizare luminoase, mijloacele fluorescent-reflectorizante prevazute in normele tehnice in vigoare;

• vehiculul circula cu defectiuni majore la sistemele de iluminare-semnalizare sau cu alte dispozitive decat cele omologate“.

Dincolo de posibilele sanctiuni aplicate de lege, folosirea unor sisteme de semnalizare defecte sporeste exponential riscurile de producere a unor accidente rutiere grave, iar acesta este principalul motiv pentru care trebuie sa te asiguri ca totul functioneaza impecabil.

Elementele obligatorii de iluminare si semnalizare

In primul rand, exista cinci categorii de becuri auto obligatorii pentru partea din fata a unui autoturism. Este vorba mai intai despre faza lunga sau farurile cu lumina de drum si despre faza scurta sau luminile de intalnire. Apoi, la fel de importante sunt lampile de pozitie-stationare, de culoare alba, cele de semnalizare a directiei, de culoare galbena sau portocalie, si lampile de avarii, identice cu cele de semnalizare a directiei.

Pentru partea din spate a automobilului, dotarile obligatorii se refera la urmatoarele elemente: lampile de pozitie sau stationare de culoare rosie, cele de semnalizare de culoare portocalie sau galbena, lampile de avarii si de franare, cele de mers inapoi, precum si becurile folosite pentru iluminarea placutei de inmatriculare a masinii.

Asigura-te ca toate aceste tipuri de becuri auto functioneaza impecabil la automobilul pe care il conduci si in acest fel vei evita atat accidentele, cat si amenzile!

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.