COOLsound – on line despre scena independentă românească 2021 / COOLsound – online about the Romanian independent stage 2021 este un proiect bilingv ce se va lansa în două etape în vara şi toamna anului 2021 pe platforma www.coolsound.ro. Iniţiativa – un proiect realizat de Pro Contemporania cu sprijinul JTI – îşi propune susţinerea unor producţii artistice online realizate de muzicieni, actori, dansatori sau performeri români aflaţi în plină activitate – o mare parte dintre ei tineri, dar nu numai – cu un repertoriu reprezentativ, producţii de autor filmate profesional si adunate pe canalul youtube procontemporania si platforma online www.COOLsound.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Până la acest moment, primul capitol al proiectului bilingv COOLsound – on line despre scena independentă românească 2021 / COOLsound - online about the Romanian independent stage 2021 cuprinde 16 artişti prezentaţi prin fişe bilingve cu conţinut video, foto şi text integral în română şi engleză, având în centru un moment artistic solo şi un interviu - declaraţie, prezentări multimedia complexe care reprezintă practic veritabile cărţi de vizită ale acestora la momentul anului 2021, accesibile prin portalul www.COOLsound.ro.

Proiectul, iniţiat şi realizat de Pro Contemporania, este sprijinit de JTI, companie cu tradiţie în susţinerea artei şi culturii şi presupune producţia efectivă a materialelor şi a  "fişei de prezentare" a fiecărui protagonist, aşa cum arată ea la nivelul anului 2021.

Prima etapă a proiectului, prevăzută a fi încheiată până în toamna anului 2021, va cuprinde 25 de artişti, cărora li se vor alătura ulterior alţii, în măsura în care vom identifica noi companii dornice să susţină acest proiect.

Primele pagini de Dicţionar online al scenei independente din domeniul muzicii clasice, actoriei şi dansului din România cuprind artişti din zona artelor spectacolului care în momentul intrării în proiect erau afectaţi de trecerea prin pandemia Covid 19 şi NU erau angajaţi ai unei instituţii publice de profil din România.

Această situaţie nu-i împiedica să fie premianţi ai unor prestigioase concursuri internaţionale sau implicaţi în proiecte culturale de anvergură în ţară si în afara graniţelor. Toate aceste nume sunt nu doar ale unor tineri, ci sunt ale unor artişti de toate vârstele care au optat pentru statutul de artist independent, respectiv pentru  a nu fi angajaţii unei instituţii de cultură de stat, ci de a evolua pe bază de proiect, statut puternic afectat de trecerea prin pandemie.

Toţi aceşti creatori de înaltă valoare artistică au traversat, şi unii dintre ei traversează încă, situaţii limită. În 2020-2021, activităţile din domeniul artelor spectacolului – inclusiv cele independente – au fost oprite, veniturile artiştilor independenţi dispărând pur şi simplu. Dintre aceştia, nu puţini sunt artiştii care, deşi colaborau cu instituţii de cultură importante şi-au pierdut contractele de colaborare, care odată cu reluarea activităţii, în vara anului 2021, reapar doar într-o proporţie limitată. Deşi în Europa există multe exemple de susţinere de către stat a acestor artişti, iar statul român a găsit unele soluţii, criza rămâne majoră. Dacă responsabilii autorităţilor în domeniu nu au înţeles sau nu au resursele necesare să înţeleagă că investiţia în domeniul artistic este o “win-win situation” şi aduce un beneficiu semnificativ pe termen mediu şi lung, mediul privat poate contribui salutar în această direcţie.

Artiştii au fost primii scoşi din teren şi au fost / vor fi reintroduşi ultimii. 

Perioada anilor 2020-2021, prin definirea activităţilor artistice ca aparţinând categoriei celor ne-esenţiale, a proiectat potenţial categoria socio-profesională a artistului într-o zonă vizibil defavorizată.

Artele sunt incluzive şi pot contribui la renaşterea societăţii în întregul ei. Gesturile de sustinere a artiştilor în astfel de momente nu înseamnă doar un ajutor important, punctual. Înseamnă si o perspectivă în care aceşti oameni sau mulţi dintre ei vor răspunde “prezent” la alte acţiuni viitoare.

Producător : Pro Contemporania

Cu sprijinul : JTI

Parteneri culturali : Primăria Bucureşti, ARCUB, CreArt, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Centrul Naţional de Artă "Tinerimea Română", The Culture Club

Parteneri Media : Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Mediatrust, România TV, Liternet, Agenţia de carte

https://youtu.be/XNvjPO1P9zs

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.