În contextul unei inflaţii galopante şi al unui 2022 de coşmar pentru pieţele de acţiuni, unii investitori sunt în căutarea unui activ de refugiu, care are un istoric de câştiguri dovedit. Potrivit WGC, anul 2022 a fost consemnat un record în ceea ce priveşte achiziţiile de aur ale băncilor centrale la nivel anual. Achiziţiile colosale ale băncilor centrale, ajutate de achiziţiile susţinute ale investitorilor de retail şi de retragerile mai lente din ETF-uri, au propulsat cererea anuală pentru aur la maximul ultimilor 11 ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De-a lungul istoriei, puţine investiţii au rivalizat cu aurul în ceea ce priveşte popularitatea acestuia ca instrument de hedging împotriva aproape oricărui tip de turbulenţe, de la inflaţie, la crize economice, sau de la fluctuaţii majore ale valutelor, până la război.

Investitorii cumpără aur din mai multe motive. Mai presus de toate, aceştie percep aurul ca pe o rezervă de valoare, chiar dacă este un activ care nu produce fluxuri de numerar.

Dacă te gândeşti să investeşti în aur, nu trebuie să te limitezi neapărat la cumpărarea aurului în format fizic, cum ar fi monede sau lingouri. Printre alternativele de investiţii în aur se numără cumpărarea de acţiuni miniere sau a fondurilor tranzacţionate la bursă (ETF-uri) pe aur. De asemenea, poţi obţine expunere pe aur prin tranzacţionarea de instrumente derivate, cum ar fi opţiunile, contractele futures sau CFD-urile.

Iată patru modalităţi populare prin care poţi adăuga aurul în portofoliul tău de investiţii în 2023.



Cumpărarea aurului fizic

Atunci când majoritatea oamenilor intenţionează să investească în aur, se gândesc la lingouri, monede şi bijuterii - aur strălucitor închis într-un seif. Deşi vei avea satisfacţia de a-l privi şi de a-l atinge, deţinerea lui implică şi dezavantaje, dacă deţii o cantitate mai mare Unul dintre cele mai mari dezavantaje este necesitatea de a salvgarda şi de a asigura aurul fizic.

Pentru a face profit, cumpărătorii de aur fizic depind în totalitate de creşterea preţului materiei prime. Acest lucru este foarte diferit de deţinerea unei afaceri (cum ar fi o companie minieră auriferă), caz în care compania poate produce mai mult aur, ceea ce duce la creşterea investiţiei în această afacere. Având în vedere preţul actual al aurului, acest lucru ar putea face ca investiţiile în aur să fie o propunere costisitoare. Spre deosebire de acţiuni, nu există cu adevărat nicio modalitate de a obţine o fracţiune dintr-un lingou de aur, de exemplu.

Cu toate acestea, aurul fizic poate fi o modalitate de a-ţi diversifica investiţiile şi îţi poate oferi un activ tangibil valoros pe care îl poţi vinde atunci când vremurile devin dificile.

Cumpărarea de Acţiuni Miniere

Investiţia în acţiuni ale companiilor care extrag, prelucrează şi comercializează aur este o propunere mult mai simplă decât cumpărarea aurului fizic. Având în vedere că acest lucru înseamnă cumpărarea de acţiuni ale companiilor care exploatează aur, poţi investi prin intermediul contului tău de brokeraj.

Aceasta ar putea fi o alternativă pentru investitori, care poate oferi posibilitatea de a obţine profituri în două moduri pe aur. În primul rând, dacă preţul aurului creşte, pot creşte şi profiturile companiei miniere. În al doilea rând, compania minieră ar putea avea capacitatea de a creşte producţia în timp, ceea ce ar putea însemna "prinderea a doi iepuri dintr-o lovitură".

Chiar dacă acţiunile companiilor aurifere sunt adesea în corelaţie cu preţul aurului, acestea se bazează şi pe elemente fundamentale legate de profitabilitatea şi cheltuielile curente ale fiecărei companii. Acest lucru înseamnă că investiţia în companii aurifere individuale implică riscuri similare cu investiţiile în oricare alte acţiuni. Acţiunile individuale pot cunoaşte un anumit nivel de volatilitate şi nu vă oferă siguranţa aurului fizic sau a fondurilor bine diversificate.

Investiţii în ETF-uri şi fonduri mutuale pe aur

Dacă nu vrei să ai griji legate de deţinerea aurului fizic sau de ritmul rapid şi de cerinţele de marjă ale pieţei futures, atunci o alternativă ar fi să cumperi un Fond Tranzacţionat la Bursă (ETF) care urmăreşte materia primă.

Investiţiile în ETF-uri şi fonduri mutuale pe aur îţi pot asigura o expunere pe termen lung la metalul preţios, oferindu-ţi mai multă lichiditate decât aurul fizic şi mai multă diversificare decât acţiunile individuale ale companiilor miniere. Există o serie de tipuri diferite de fonduri pe aur. Unele dintre acestea sunt fonduri de indici administrate pasiv care urmăresc trendurile din industrie sau preţul lingourilor folosind contracte futures sau opţiuni. Scopul fondurilor pe aur este acela de a egala performanţa preţului aurului minus rata anuală a cheltuielilor, care, de obicei, este mult mai mică decât costurile asociate cu păstrarea aurului fizic într-un seif.

Însă, nu uita că, la fel ca în cazul acţiunilor miniere, nu cumperi aur, ci doar hârtii care, teoretic, sunt acoperite de datorii sau acţiuni ale companiilor miniere sau contracte futures şi de opţiuni pentru lingouri fizice. Asta înseamnă că valoarea fondurilor mutuale şi a ETF-urilor pe aur poate să nu corespundă în totalitate cu preţul aurului din piaţă, iar aceste investiţii pot avea performanţe diferite de cele ale aurului fizic.

Investiţii în Aur prin intermediul CFD-urilor, al Contractelor Futures şi al Opţiunilor

În general, această modalitate este mai potrivită pentru investitorii cu experienţă.

Instrumentele derivate pe aur reprezintă o altă modalitate de a specula pe în baza creşterii (sau scăderii) preţului aurului. Aceste vehicule de investiţii sunt supuse utilizării efectului de levier.

Cu alte cuvinte, poţi tranzacţiona aur cu o sumă relativ mică de bani. Dacă preţul se mişcă în direcţia pe care o anticipezi, poţi realiza profit rapid. Dar, dacă previziunea ta este greşită, vei asista la o creştere rapidă a pierderilor.

Dacă vrei să obţii expunere pe aur prin intermediul instrumentelor derivate, cum ar fi CFD-urile, ai nevoie de un cont la un broker online care oferă astfel de instrumente. Multe companii de brokeraj online permit tranzacţionarea acestor tipuri de active, dar trebuie menţionat faptul că ele implică un risc ridicat din cauza naturii lor speculative şi a utilizării efectului de levier.

Concluzie

Dacă te îngrijorează inflaţia şi aspectele geopolitice, aurul îţi poate oferi un refugiu investiţional. Deşi pe termen scurt poate fi la fel de volatil ca şi acţiunile, pe termen foarte lung, din punct de vedere istoric, aurul şi-a păstrat valoarea remarcabil de bine.

În funcţie de preferinţele tale şi de apetitul tău pentru risc, poţi alege să investeşti în aur fizic, în acţiuni miniere, în ETF-uri şi în fonduri mutuale pe aur, sau în instrumente derivate. Indiferent de modalitatea pe care o vei alege, nu uita de modul de alocare şi de procentul pe care îl va ocupa acest activ din întregul tău portofoliu de investiţii.

Orice formă de investiţie implică riscuri. Aurul nu face excepţie de la această regulă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.