În lumea de azi, viaţa fără curent electric e de neimaginat pentru cei mai mulţi dintre noi, iar cablurile electrice sunt un element al vieţii de zi cu zi cu care ne-am obişnuit atât de tare încât nici nu ne mai gândim la ele. Cu toate acestea, însă, există multiple tipuri de cablu electric, fiecare dintre ele menit să îndeplinească anumite nevoi, iar acest articol vine să îţi spună totul despre această unealtă modernă atât de des trecută cu vederea: ce tipuri de cablu electric există, cum alegi cablul potrivit nevoilor tale, dar şi cum să le manevrezi în condiţii de siguranţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cablul electric: de câte tipuri este şi cum să-l foloseşti în mod sigur

Atunci când auzim despre cabluri electrice, mulţi dintre noi nu avem nici o reacţie, dar asta nu înseamnă că ele nu contează, din contră, fără cablurile electrice modernitatea, aşa cum o ştim, n-ar avea cum să existe. Iar când vorbim despre o unealtă atât de prezentă în vieţile noastre, cum să facem uz de ea în gospodărie este ceva ce nu poate fi trecut cu vederea.

Tipurile de cablu electric

În prezent, pe piaţă există o gamă largă de cabluri electrice, fiecare gândit pentru un anume scop, însă toate aceste tipuri de cablu pot fi împărţite în două mari categorii importante: cabluri electrice pentru exterior şi cabluri electrice pentru interior.

Cablurile pentru interior sunt proiectate astfel încât să se adapteze condiţiilor din gospodărie. Astfel, ele rezistă la temperaturi relativ scăzute şi vin într-o gamă largă de dimensiuni şi capacităţi, pentru a face faţă tuturor nevoilor casei tale.

Cablurile de  uz exterior, pe de altă parte, au fost gândite pentru folosirea în exteriorul locuinţei şi, ca atare, sunt mai groase, mai rezistente, proiectate să reziste cu brio ploii, umezelii sau temperaturilor extreme din exteriorul casei.

Cum alegi cablul electric potrivit nevoilor tale

Când alegi un cablu electric pentru casa ta, există câteva elemente de care se recomandă să ţii cont. Iată care sunt ele:

Tipul de cablu

Primul lucru la care trebuie să ne gândim atunci când decidem să cumpărăm un cablu electric este locul unde avem nevoie de el, în funcţie de asta optând pentru un cablu electric de uz intern sau extern.

Lungimea

Un alt aspect de luat în considerare este lungimea cablului, acesta trebuind să ajungă să acopere fără tensiuni distanţa dintre locul de unde tragem curentul electric şi locul în care este nevoie de el.

Capacitatea cablului

Diferitele modele de cabluri electrice existente pe piaţă vin cu capacităţi diferite, în funcţie de dimensiunea cablului. Pentru a te asigura că alegi corect, ia în considerare atât puterea dispozitivului pe care vrei să-l alimentezi cu electricitate, dar şi distanţa până la acesta.

Lucruri de care să ţii cont pentru a folosi cablurile electrice în mod sigur

Cu toate avantajele aduse de electricitate trebuie să ţinem minte că electricitatea prezintă şi pericol pentru oameni. De aceea, tot ce implică electricitate trebuie manevrat în condiţii maxime de siguranţă, pentru a evita accidente şi evenimente neplăcute. Iată care sunt lucrurile de care să ţii cont atunci când foloseşti un cablu electric, astfel încât să nu pui pe nimeni în  pericol:

Verifică înainte să îl foloseşti

Cel mai simplu mod prin care poţi preveni incidentele neplăcute este să verifici starea cablului. Dacă este deteriorat sau prezintă rupturi, evită tentaţia reparării lui şi înlocuieşte-l pur şi simplu cu un cablu nou.

Nu folosi cablul în preajma apei

Curentul electric şi apa nu fac casă bună, iar asta îţi poate spune orice copil. Fereşte-te de  pericolul electrocutării prin a evita să foloseşti cablul în preajma apei.

Evită să tragi de cablu

Dacă tragi de cablu, rişti ca izolaţia să se strice, iar firele să fie expuse.

Evită să foloseşti un cablu electric extensibil în mod permanent

E adevărat, cablurile extensibile sunt mai mult decât utile atunci când ai nevoie de alimentare electrică temporară. Atunci când vorbim despre alimentarea electrică permanentă, însă, folosirea unui cablu extensibil este o greşeală ce poate pune în pericol întreaga gospodărie. Folseşte un cablu permanent, fix, care a fost special proiectat pentru folosirea constantă.

Chiar dacă pare un obiect fără secrete, cablul electric este totuşi un element al lumii moderne care trebuie folosit atent şi cu grijă, pentru a ne asigura confortul şi diminua riscurile. La Hornbach.ro vei găsi cabluri şi conductori electrici potriviţi cu orice scop ai avea, pentru siguranţa ta şi a familiei tale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.