Deputatul PNL, Ioan Balan, membru al Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor, a primit o delegaţie condusă de E.S. domnul Qian Hongshan, viceministru al Departamentului Internaţional al C.C. al PCC. În cadrul discuţiilor au fost dezbătute aspecte cu privire la criza ucraineană, dar şi modalităţi de intensificare a exporturilor româneşti pe piaţa chineză, în scopul echilibrării balanţei comerciale:

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Cu ocazia vizitei în România a E.S. domnul Qian Hongshan, Viceministru al Departamentului Internaţional al C.C. al PCC, am subliniat faptul că R.P. Chineză reprezintă un partener important pentru România, de care ne leagă 74 de ani de relaţii economice şi diplomatice. În cadrul întâlnirii, am condamnat ferm declaraţiile recente ale ambasadorului chinez la Paris, care, prin încălcarea Cartei ONU, au pus sub semnul întrebării suveranitatea statelor care şi-au câştigat independenţa după disoluţia Uniunii Sovietice. În ceea ce priveşte cooperarea economică, eu am susţinut cu putere necesitatea intensificării exporturilor româneşti pe piaţa chineză. Deşi valoarea exporturilor româneşti în China a crescut considerabil în anii 2021 şi 2022, atingând pragul de 1 miliard USD, dezechilibrul balanţei comerciale se accentuează în defavoarea României. Am exprimat speranţa că o mai mare prezenţă a produselor româneşti pe piaţa chineză poate fi obţinută printr-un efort comun şi prin înlăturarea oricăror posibile obstacole artificiale.

Partea chineză ne-a dat asigurări că R.P. Chineză susţine că suveranitatea, integritatea teritorială şi principiile Cartei ONU trebuie respectate şi trebuie ţinut cont de preocupările de securitate ale tuturor statelor. Folosirea armelor nucleare şi a ameninţărilor cu folosirea acestora trebuie evitate cu orice preţ. Din punct de vedere economic şi social, partea chineză a susţinut că sunt necesare eforturi comune pentru a asigura stabilitatea lanţurilor de aprovizionare pentru o bună funcţionare a industriilor, astfel încât să nu fie afectată revitalizarea economiei mondiale şi să nu fie afectată stabilitatea economică şi socială a statelor în curs de dezvoltare. De asemenea, partea chineză a reiterat necesitatea ca întreaga comunitate internaţională să sprijine eforturile pentru soluţionarea crizei ucrainene, în mod paşnic, amintind că nu există câştigători dintr-un conflict armat”.

 

 Deputat PNL

Ioan Balan

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.