Psihologia este o ştiinţă relativ nouă. Bazele acesteia se puneau în urmă cu aproximativ 100 de ani. Există studii încă în desfăşurare care încearcă să înţeleagă tot mai bine diferite procese mentale, emoţionale şi relaţionale cu care fiecare dintre noi ne confruntăm. Cu toate acestea, în ultimii 100 de ani s-au făcut descoperiri ştiinţifice care au ajutat milioane de oameni să-şi gestioneze dificultăţile emoţionale prin psihoterapie. Acesta este un proces prin care psihoterapeutul oferă sprijin şi îndrumare în gestionarea problemelor emoţionale, relaţionale, de viaţă şi aşa mai departe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu toate că a câştigat multă popularitate în ultimii 5-7 ani, psihoterapia rămâne, pe alocuri, umbrită de mituri şi prejudecăţi care descurajează oamenii să apeleze la ajutor specializat la nevoie. Demontarea acestora şi promovarea înţelegerii reale a ce înseamnă, de fapt, psihoterapia sunt cei mai importanţi paşi de la care porneşte schimbarea către îmbunătăţirea calităţii vieţii.

3 mituri demontate despre psihoterapie

·        „Psihoterapia este potrivită doar pentru acele persoane care au probleme foarte serioase sau grave.” Din păcate, psihoterapia individuală este văzută ca ultimă soluţie în cazul unor afecţiuni emoţionale care ajung la limită, în cazul crizelor sau atunci când o persoană se confruntă cu ceea ce se cunosc a fi „căderi emoţionale”. În realitate, psihoterapia este departe de a fi potrivită DOAR pentru aceste situaţii. Terapia ajută oameni care au foarte multe nevoi diferite: de la simple episoade de tristeţe, fobii sau diverse tulburări şi până la probleme cu gestionarea stresului, a timpului sau igiena somnului. De asemenea, te poate ajuta să depăşeşti obstacolele din viaţa ta pentru a-ţi atinge visurile, să-ţi îmbunătăţeşti stilul de a comunica, să-ţi creşti stima de sine şi multe altele. Nu este nevoie să ajungi într-un punct critic pentru a apela la psihoterapie. Pe principiul medical „Este mai uşor să previi, decât să tratezi” se bazează şi terapia.

·        „Toată terapia este la fel.” Nu este ceva ieşit din comun ca oamenii să meargă la terapie, să nu relaţioneze în niciun fel cu terapeutul şi să afirme, ulterior, că psihoterapia nu ajuta la nimic şi toţi psihoterapeuţii sunt la fel. Există multe forme de terapie: terapie cognitiv-comportamentală, terapie comportamental dialectică, terapie sistemică, terapie gestalt, terapie psihodinamică, terapia schemelor şi lista poate continua. Terapeuţii au formări diferite şi abordări diferite deci nu, nu toată terapia este la fel. Spre exemplu, psihart.ro este un centru de psihoterapie din Bucureşti care are o echipă mare de psihoterapeuţi cu experienţă şi formare diferită, astfel încât există garanţia că vei găsi pe cineva cu care să rezonezi.

·        „Dacă încep să fac terapie, voi rămâne în terapie toată viaţa.” Acest lucru depinde foarte mult de tine. Doar dacă tu consideri că psihoterapia te ajută, îi găseşti un rost sau un scop poţi rămâne în terapie mulţi ani. Dar asta pentru că tu îţi doreşti. În caz contrar, la un moment dat, după îndeplinirea obiectivelor terapeutice stabilite la început, terapia se poate termina. Şi acela este momentul în care tu poţi decide cât sau dacă mai doreşti să continui. NU este un proces care durează obligatoriu toată viaţa.

În concluzie, serviciile de psihoterapie sunt ca să ajute la îmbunătăţirea calităţii vieţii. Nu sunt sesiuni medicale, nu sunt şedinţe unde se prescriu medicamente şi nici un loc unde toate microfoanele sunt pe tine. Asupra ta sunt atenţia, concentrarea şi interesul psihoterapeutului de a te asculta, de a-ţi oferi un spaţiu sigur unde să faci ventilare emoţională şi de a te îndruma spre a te simţi mai bine şi a-ţi construi viaţa pe care ţi-o doreşti, fiind bine cu tine.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.