Există investiţii care aduc rezultate mari, dar care sunt mai puţin la vedere - investiţiile în educaţie. O Românie modernă, aşa cum ne dorim toţi, nu se poate construi fără o educaţie mai bună. De aceea, primarii USR au făcut investiţii masive în şcolile din localităţile pe care le administrează, încă de la preluarea mandatelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Elevii din Sectorul 1 au în prezent cele mari burse din ţară, după ce primarul USR Clotilde Armand le-a dublat. 44 de clădiri ale unor şcoli au fost modernizate şi aduse la cele mai înalte standarde de Radu Mihaiu în Sectorul 2 şi alte 47 sunt în lucru.

În Timişoara, Dominic Fritz construieşte 84 de săli de clasă noi, iar Allen Coliban şi Lucian Stanciu-Viziteu au dotat sute de şcoli din Braşov şi Bacău cu echipamente digitale moderne şi tehnologie de ultimă generaţie.

Investiţii record în şcolile din Sectorul 1

În Sectorului 1 al Capitalei, primarul USR Clotilde Armand a alocat un procent record de 22% din bugetul pe 2024 pentru Educaţie. Peste 530 de milioane de lei vor fi investiţi în modernizarea şcolilor şi dotarea acestora cu tehnologie de ultimă generaţie.

Un corp nou de şcoală se construieşte la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, cu 19 săli de clasă. Noul corp va avea o bibliotecă modernă cu sală de lectură, cabinet medical, cabinet stomatologic etc. Proiectul prevede de asemenea construirea unei săli de sport moderne şi a unei săli de evenimente.

Şi elevii talentaţi la arte vor beneficia de condiţii de studiu şi creaţie îmbunătăţite, prin extinderea şi modernizarea Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”. Noul imobil va include laboratoare ultramoderne, cabinete medicale, sală de sport, bibliotecă şi spaţii multifuncţionale, care vor oferi celor 734 de elevi toate condiţiile necesare pentru excelenţa artistică.

Un bazin olimpic ultramodern va fi construit la Colegiul Tehnic „Media”, pentru a susţine antrenamentul şi competiţiile sportivilor practicanţi de înot.

Primăria Sectorului 1 investeşte de asemenea în proiecte educaţionale inovative, cum ar fi programul de tip after school "Educaţie pentru Viaţă", un proiect de 24 de milioane de lei. Peste 3.500 de elevi beneficiază în prezent de masă caldă, îngrijire şi sprijin pentru teme prin acest program, care se desfăşoară în 25 de şcoli şi licee din sector.

În plus, primarul Clotilde Armand a dublat bursele elevilor din Sectorul 1, care au în prezent cele mai mari burse din ţară.

Educaţie de calitate în Sectorul 2

Şi în Sectorul 2 al Bucureştiului se fac investiţii masive în educaţie. An de an, Radu Mihaiu, primarul USR al Sectorului 2, a crescut sumele alocate pentru învăţământ, iar asta se reflectă în calitatea şcolilor şi a educaţiei.

Dacă în 2020, ultimul an de mandat al fostului primar al Sectorului 2, bugetul alocat investiţiilor în educaţie era de 55 de milioane de lei, în 2024 suma alocată acestor investiţii este de peste 340 de milioane de lei.

Primăria Sectorului 2 a consolidat, reabilitat şi modernizat 44 de clădiri ale unor şcoli, aduse la standarde înalte de confort şi funcţionalitate. De asemenea, au fost modernizate 14 curţi de şcoli, care au devenit spaţii sigure şi atractive pentru recreere şi activităţi în aer liber.

47 de clădiri ale şcolilor sunt în lucru în prezent, dintre care 32 sunt în faze avansate şi vor fi finalizate în acest an, iar restul se află în diverse stadii de implementare.

Printre proiectele majore aflate în curs de finalizare se numără o creşă construită la standarde moderne pe strada Ion Vlad, care va oferi 110 locuri pentru copii şi va deveni operaţională începând cu anul viitor. Totodată, sunt în construcţie 5 grădiniţe noi, care vor fi finalizate în vara acestui an. Grădiniţa 137 va fi de asemenea extinsă cu încă 50 de locuri.

Iar investiţiile nu se opresc aici. Urmează să fie construite 7 săli de sport aferente şcolilor şi un corp nou de clădire la Şcoala Maria Rosetti. Se efectuează de asemenea lucrări de consolidare, reabilitare şi modernizare la mai multe unităţi de învăţământ, printre care Şcoala Centrală, Liceul Spiru Haret, Liceul Mihail Sadoveanu, Liceul Xenopol, Colegiul Naţional Mihai Viteazul şi Şcoala 31.

Mai multe programe educaţionale inovative au fost de asemenea implementate în Sectorul 2: „Şcoală după şcoală”, „Grădiniţa de vară” şi „Educaţia duală”, care le oferă copiilor şi tinerilor acces la o gamă variată de activităţi şi experienţe de învăţare.

Primăria Sectorului 2 a dezvoltat şi un program dedicat sportului în şcoli, pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos şi implicarea elevilor în competiţii şi în diverse alte activităţi sportive.

Şcoli moderne în Timişoara

De la preluarea mandatului, primarul USR Dominic Fritz a făcut cele mai mari investiţii din ultimele decenii în şcolile din Timişoara. Şi în 2024 educaţia rămâne un domeniu prioritar: 20% din bugetul de dezvoltare al oraşului e direcţionat spre şcoli şi grădiniţe.

Dominic Fritz a obţinut o finanţare de 17,5 milioane de euro din PNRR pentru dotarea a 1.300 de clase din Timişoara cu mobilier nou, materiale didactice şi echipamente digitale performante. Tot mobilierul vechi din şcoli va fi schimbat: băncile, dulapurile, scaunele vechi din sălile de clasă – inclusiv echipamentele IT. Toţi copiii din Timişoara, indiferent dacă învaţă la o şcoală de cartier sau în centru, vor avea condiţii moderne, sigure şi confortabile, în clase şi laboratoare.

E cel mai ambiţios proiect de modernizare a învăţământului timişorean din ultimele decenii. Sunt vizate peste 80% dintre sălile de clasă din oraş, restul de 20% au beneficiat de dotări în ultimii 5 ani. Aproximativ 40.000 de elevi vor beneficia de aceste dotări. Vor dispărea astfel diferenţele dintre şcolile centrale şi cele din cartiere, toţi copiii din oraş vor avea condiţii egale de educaţie în clase.

În Timişoara sunt în construcţie în prezent 84 de săli de clasă, atât în zona centrală, cât şi în cartierele oraşului, ca şi 3 săli de sport şi 3 săli multifuncţionale pentru şcoli.

Noile clădiri vor fi echipate cu dotări moderne pentru sălile de clasă, laboratoare, săli de sport şi ateliere şi vor deveni şcoli de secolul 21, dotate cu toate echipamentele de care copiii au nevoie. Serviciile educaţionale vor fi de asemenea modernizate, astfel încât elevii să aibă acces uşor la informaţie şi la utilizarea noilor tehnologii.

Mai multe şcoli din Timişoara vor fi transformate în şcoli verzi, cu fonduri europene. Aşa se va întâmpla la Colegiul Henri Coandă, Liceul Alimentar, Şcoala Generala nr. 1 din zona cartierul Fabric, Liceul „J.L. Calderon”. Clădirile vor fi eficientizate energetic, vor fi instalate panouri solare, tâmplăria veche va fi schimbată, ca şi instalaţiile termice, electrice şi reţeaua de apă.

Dominic Fritz a obţinut de asemenea 103,3 milioane de lei din PNRR pentru construirea unui campus de învăţământ dual la Timişoara, prin asocierea primăriei cu 30 de parteneri: trei universităţi, inspectoratul şcolar, 7 licee, 16 companii şi 3 asociaţii ale mediului de afaceri. Campusul va fi un spaţiu modern, complet echipat, şi va pregăti viitorii meseriaşi pentru cerinţele actuale de pe piaţa muncii.

Buget record pentru educaţie la Braşov

Şi Allen Coliban, primarul USR al Braşovului, a investit mult în educaţie încă de preluarea mandatului. Bugetul alocat educaţiei şi învăţământului a crescut în fiecare an: dacă în 2023 bugetul era de 181,7 milioane de lei, în acest an este de peste 266 de milioane de lei.

Primăria a dotat în ultimul an toate şcolile din Braşov cu echipamente moderne IT: table inteligente, proiectoare, laptopuri. De asemenea, toate unităţile de învăţământ au fost dotate cu echipamente sportive. Orele de sport se desfăşoară acum cu echipamente noi, inclusiv mingi omologate de federaţiile sportive în mai multe domenii.

Un nou corp de clădire se construieşte la cea mai căutată şcoală din cartierul Tractorul, Şcoala 30, care va fi pus la dispoziţia elevilor în actualul an şcolar. O clădire cu parter şi două etaje, în care vor fi amenajate 10 săli de clasă, un laborator de informatică, un al doilea laborator (a cărui destinaţie va fi stabilită de conducerea şcolii), o bibliotecă, un cabinet medical, grupuri sanitare pentru fete, băieţi şi persoane cu dizabilităţi. Clădirea va avea şi un lift exterior, pentru a asigura accesul persoanelor cu dizabilităţi. Primarul Allen Coliban va construi, de asemenea, şase grădiniţe şi patru creşe, proiectele acestora fiind într-un stadiu avansat.

La Braşov se construieşte şi un campus pentru învăţământul dual, care va integra învăţământul profesional liceal cu cel universitar, printr-un parteneriat administraţie – învăţământ – mediu de afaceri. Un proiect de 141 de milioane de lei, din care peste 104 milioane de lei sunt fonduri nerambursabile din PNRR obţinute de primarul Allen Coliban.

Tinerii din Braşov se vor pregăti aici pentru calificări solicitate pe piaţa muncii în industria auto şi mecatronică, industria aeronautică, IT, alimentaţie publică şi turism.

Campusul va fi format dintr-un centru educaţional cu 10 săli de clasă, 10 ateliere tehnologice/de practică digitale, un atelier digital multifuncţional universitar, bibliotecă, un cămin pentru elevi/studenţi cu o capacitate de 400 de locuri, cantină, spaţii de luat masa şi o sală de sport multifuncţională.

Sute de clase modernizate în şcolile din Bacău

Şi şcolile din Bacău se modernizează în mandatul primarului USR Lucian Stanciu-Viziteu. Acesta a alocat anul trecut aproape 31 de milioane de lei pentru şcolile din Bacău. De trei ori mai mult decât în ultimul an de mandat al fostului primar.

734 de clase din şcolile din oraş au fost dotate cu echipamente moderne IT şi tehnologie de ultimă generaţie: laptopuri, table electronice, routere de reţea, videoproiectoare, camere web şi 4.267 tablete pentru uz şcolar.

Şcolile din Bacău vor fi de asemenea dotate cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale, printr-o finanţare de peste 42 de milioane de lei obţinută din PNRR. Sute de săli de clasă şi zeci de laboratoare, cabinete şcolare şi ateliere de practică vor fi dotate cu mobilier şcolar nou şi echipamente digitale.

O nouă clădire se construieşte la Colegiul Tehnic de Comunicaţii „N.V. Karpen”, cel mai mare colegiu tehnic din judeţul Bacău, printr-o investiţie de peste jumătate de milion de euro. Aici învaţă aproape 2.200 de copii de la nivelul preşcolar, primar, liceal (zi şi frecvenţă redusă), precum şi tineri de la şcoala profesională, postliceală şi de maiştri.

A fost finalizată de asemenea reabilitarea termică a corpului principal al Colegiului şi a clădirii în care funcţionează grădiniţa şi căminul, printr-un proiect european de aproape 9 milioane de lei. Din acest an, se vor face economii de până la 30 la sută cu agentul termic şi consumul de energie.

Se finalizează, de asemenea, prima reabilitate termică, în aproape 50 de ani de existenţă, a Liceului Tehnologic „Grigorie Antipa”! Se fac lucrări de modernizare şi reabilitare a liceului, cu instalaţii sanitare, termice şi electrice noi, şi o nouă rezervă de apă pentru hidranţii interiori şi exteriori. Liceul va avea de asemenea două laboratoare noi de informatică, pe lângă cele de fizică şi chimie, care vor fi reabilitate integral – o investiţie de aproape 6 milioane de lei.

La Liceul Tehnologic Dumitru Mangeron s-a schimbat acoperişul la cantină şi cămin şi vor fi renovate clase, printr-o finanţare de 3,3 milioane de lei. A început şi renovarea Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri”, contract finanţat cu 6 milioane de euro din PNRR.

Au fost modernizate de asemenea cantinele de la colegiile naţionale „Ferdinand I” şi „Mihai Eminescu” şi de la Colegiul Pedagogic „Ştefan cel Mare”. Modernizările permit creşterea calităţii hranei pentru sute de copii care servesc masa şi reduc costul facturii de utilităţi a acestor şcoli.

Şcoli moderne şi în alte localităţi administrate de primarii USR

Şcolile se modernizează şi în alte localităţi administrate de primarii USR, cu bani din bugetul local sau cu fonduri europene.

La Întorsura Buzăului, în judeţul Covasna, primarul Raul Urdă are în derulare proiecte de reabilitare a 2 licee din oraş, „Mircea Eliade” şi „Nicolae Bălcescu”, cu finanţări de peste 1,2 milioane de euro obţinute din PNRR. De asemenea, şcolile din oraş vor fi dotate cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale, cu 875 de mii de euro din PNRR.

La Milişăuţi (jud. Suceava) a început recent reabilitarea unui corp al Şcolii Gimnaziale Bădeuţi, printr-un proiect finanţat 100% din PNRR. Este primul proiect ajuns în faza de execuţie dintre cele 12 cu finanţare din PNRR semnate de primarul Vasile Cărare. Primarul USR a obţinut de asemenea peste 1,6 milioane de lei din PNRR pentru dotarea şcolilor cu mobilier nou, materiale didactice şi echipamente digitale.

În Dumbrăviţa (judeţul Timiş), primarul USR Horia Bugarin a construit de la zero, în primii 3 ani de mandat, cu fonduri europene, o creşă şi o şcoală cu bazin de înot, sală de sport şi bibliotecă. Un milion de lei obţinuţi din PNRR vor fi investiţi în dotarea cu echipamente IT şi mobilier nou a zeci de săli de clasă. Table inteligente au fost instalate deja în 25 de clase, care vor fi dotate şi cu sisteme audio, imprimante multifuncţionale şi scannere. Laboratorul de informatică va fi dotat cu 30 de laptopuri, iar 12 clase vor avea mobilier nou.

Primarul Vasile Popa din Gârbovi, judeţul Ialomiţa, a obţinut peste 8,2 milioane de lei din PNRR pentru reabilitarea Şcolii Gimnaziale Gârbovi şi a Grădiniţei cu program normal. De asemenea, 986 de mii de lei din PNRR vor fi investiţi în dotarea şcolilor cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale.

Primarul Marinel Moruz a obţinut 240.000 de euro din PNRR pentru reabilitarea şi eficientizarea energetică a Şcolii Generale nr. 1 din comuna Dimăcheni (jud. Botoşani), care va fi modernizată în totalitate. Primarul USR a făcut deja lucrări de modernizare la şcoala şi grădiniţa din localitate, iar copiii au deja săli de clasă reabilitate, ca şi un grup sanitar şi toalete în interiorul clădirilor.

Şi primarul Marian Arhire dotează şcolile din Sânpetru (jud. Braşov) cu mobilier nou şi echipamente IT, printr-o finanţare nerambursabilă de 944.753 lei din PNRR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.