Compania de dans Ballets Jazz Montréal vine pentru prima dată în România, la cea de-a XXIV-a ediţie a Întâlnirilor JTI, cu spectacolul „Dance Me”, care va fi prezentat pe 16 şi 17 noiembrie, ora 19:30, pe scena Teatrului Naţional Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Dance Me” este inspirată de activitatea bogată şi profundă a poetului, artistului şi compozitorului din Montréal, Leonard Cohen. Bucurându-se de încuviinţarea lui Cohen, spectacolul este un omagiu fascinant adus renumitului artist.

O echipă de creatori celebri îmbină în „Dance Me” conceptul scenic, vizual, muzical, dramaturgic şi cel coregrafic, pentru a aduce un tribut celui mai mare ambasador al Montréalului. Potrivit https://www.bjmdanse.ca/en/dance-me/, dansul, muzica, luminile, scenografia şi videografia se reunesc într-un spectacol „de neuitat”, pentru care companiei i s-au acordat drepturi de exclusivitate pe cinci ani.

Trei coregrafi cu trăsături şi personalităţi complementare, Andonis Foniadakis, Annabelle Lopez Ochoa şi Ihsan Rustem, creează un univers intens şi profund. Regia artistică este semnată de Louis Robitaille, iar dramaturgia intensă şi îndrăzneaţă este realizată de Éric Jean.

„Trei coregrafi de talie internaţională, 14 dansatori de excepţie, o producţie scenică uluitoare realizată de Éric Jean, cu lumini somptuoase, imagini video emoţionante şi mii de efecte spectaculoase [...] O punere în scenă ingenioasă şi sofisticată face din această piesă complexă şi variată un festin vizual şi o bucurie a sunetului”, scrie Huffington Post despre „Dance Me”.

„Suntem impresionaţi de fluiditatea dansatorilor în scenele de grup. [...] Dansatorii arată flexibilitate, rapiditate, precizie şi senzualitate [...]” (Radio Canada).

Dance Me – cu muzica de Leonard Cohen este inteligent, oblic şi exploratoriu. Vine peste tine ca o rafală de cântec şi gând. Aparţine panteonului canadian de comori ale dansului”. (Paula Citron, critic de artă şi jurnalist, a scris peste 25 de ani pe teme de dans la The Globe, The Mail, Opera Canada magazine etc.).

„Compania JTI aniversează în acest an 30 de ani, o istorie care este parte din ceea ce s-a întâmplat bun în România după 1990. Suntem mândri că am reuşit să organizăm neîntrerupt, din anul 2000, un eveniment de talia Întâlnirilor JTI.  Nu a fost uşor, de-a lungul timpului, ca împreună cu echipa noastră de colaboratori, Valerian Mareş şi Silvia Ghiaţă, să menţinem standarde foarte înalte şi să aducem în România trupe celebre sau spectacole prezentate în premieră în ţara noastră. Dar bucuria cu care publicul aşteaptă un nou spectacol, aplauzele în picioare timp de minute întregi, sălile neîncăpătoare pentru publicul din ce în ce mai numeros de la an la an, arată că facem ceea ce trebuie şi că e bine să continuăm”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs şi Comunicare JTI Romania, Moldova şi Bulgaria.

Fiţi alături de noi la cea de-a XXIV-a ediţie a Întâlnirilor JTI!

Biletele se găsesc la Casa de bilete a Teatrului Naţional Bucureşti şi online în reţelele Eventim.ro şi Bilet.ro.

Inaugurate în anul 2000 de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne, Întâlnirile JTI  au fost dedicate îndeosebi dansului, găzduind coregrafi şi trupe celebre, printre care Nacho Duato şi Compania Nacional De Danza, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem şi Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu şi Baletul Naţional din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Vortice Dance Company, Maria Pagés şi Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan Company, Quartet Gala-Mats Ek, Ana Laguna, Susanne Linke şi Dominique Mercy, în 2017 Noism, cea mai importantă companie de dans contemporan din Japonia, în 2018 compania de dans Martha Graham, iar în 2019 compania IT Dansa, din cadrul Institutului de Teatru din Barcelona. Întâlnirile JTI din 2020 şi 2021 au fost amânate din cauza pandemiei desfăşurându-se cu un decalaj de un an. Ediţia din 2020, care a avut loc în 2021 i-a avut ca invitaţi pe Wynton Marsalis, cel mai mare trompetist contemporan şi Jazz at Lincoln Center Orchestra. În 2022, compania de dans Jean-Claude Gallotta a prezentat My Ladies Rock la Bucureşti şi Sibiu, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, iar Aterballetto, cea mai mare companie italiană de dans a prezentat Don Juan.

Întâlnirile JTI cu Ballets Jazz de Montréal sunt organizate ca de obicei de Fundaţia Art Production, beneficiind de consilierea artistică a Silviei Ghiaţă.

Producător general: Fundaţia Art Production

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France International, BlitzTV, AmosNews, WebCultura

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.