Şcoala de vară de la Tuşnad s-a transformat în acest an, din păcate, într-o tribună în care s-au proliferat mesaje incompatibile cu valorile Uniunii Europene şi valorile umaniste la care am aderat ca societate. Discursul premierului Ungariei de la Băile Tuşnad trebuie repudiat. Declaraţiile care fac apel la ”puritate rasială” sunt inaccpetabile într-o Românie europeană şi tolerantă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aflat la Băile Tuşnad, în România, premierul Ungariei, Viktor Orban, a făcut declaraţii cu privire la “rasă”, “naţiune” sau “etnie” inacceptabile într-o Românie şi Europă a secolului XXI care au trecut prin tragediile ideologiilor rasiale în secolul trecut. Dorinţa de puritate rasială” şi puritate naţională” a stat la baza hecatombelor secolului XX, în care au murit zeci de milioane de oameni din cauza acestei ideologii homofobe.

Voi sesiza CNCD pentru a face uzanţă de atribuţiile sale, în conformitate cu legislaţia privind combaterea discriminării şi discursului instigator la ură. România nu trebuie să se transforme într-o tribună a populismului, declaraţiilor homofobe şi rasiste.

În primul rând, a fi european înseamnă aderarea la un set de valori (libertate, democraţie, toleranţă, solidaritate, piaţă liberă, circulaţie liberă etc.). Această interiorizare şi asumare a valorilor pe care s-a fondat Europa unită te fac european, nu culoarea pielii sau fizionomia feţei.

Diferenţele dintre noi nu pot exclude o persoană care doreşte să trăiască în Franţa, Austria, Ungaria sau România. Eşti european nu că te-ai născut în Europa, ci că aderi la valorile comune împărtăşite de popoarele Europei. Este un principiu simplu, pe baza căruia s-a fondat Uniunea Europeană ca reacţie tocmai la exclusivismul rasial promovat în ţările Europei înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Acest discurs al premierului Viktor Orban este desprins din ideologiile rasiale care au făcut milioane de victime în secolul XX.

În al doilea rând, fraza” suntem dispuşi să ne amestecăm unul cu celălalt, dar nu suntem dispuşi să devenim de rasă mixtătrădează o mentalitate pe care o credeam dispărută odată cu disoluţia nazismului. Toleranţa, acceptarea diversităţii, convieţuirea în pace şi armonie şi însuşirea valorilor şi normelor te fac european.

În altă ordine de idei,” spălarea” Rusiei de dezastrul umanitar şi social provocat în Ucraina este inacceptabilă, la pachet cu atacarea injustă a UE şi SUA pentru că au răspuns ferm invaziei ilegale şi neprovocate. Viktor Orban instigă de fapt la un experiment social de factură eugenică, experiment care a stat la baza excluderilor, a persecuţiei şi a crimelor secolului XX. Orban trebuie izolat internaţional, regimul său e o sursă de derapaj la adresa valorilor europene, iar Orban nu va scapă niciodată de marginalizarea internaţională.

Viktor Orban este un adept al ideologiilor rasiale iar acest derapaj nu a fost un accident, ci face parte dintr-o doctrină iliberală autentică cu accente dintre cele mai nocive: xenofobe, homofobe şi antisemite, care ultragiază memoria victimelor totalitarismelor secolului XX.

UDMR, dacă va continua să nu se distanţeze, să nuanţeze şi să nu condamne declaraţiile si viziunile lui Viktor Orban, va continua să pară o formaţiune aflată în siajul unui personaj marginalizat de liderii lumii democratice. Cunosc mulţi colegi din UDMR care nu împărtăşesc deloc viziunile lui Viktor Orban, şi ei trebuie să vorbească. Nu sunt de acord cu o eventuală discuţie despre îndepărtarea UDMR din coaliţia de guvernare, nu trebuie pedepsiţi pentru declaraţiile lui Orban şi pentru lipsa de curaj şi fermitate a lui Kelemen Hunor. Sunt total de acord că explicaţiile şi clarificările trebuie să vină repede. UDMR este o formaţiune care contribuie, alături de PNL şi PSD, la stabilitatea şi buna guvernare a  României.

Viktor Orban urmăreşte să inflameze spiritele, mai ales în Transilvania. România este un model de comuniune interetnică şi de multiculturalism şi nu va permite nimănui să creeze premisele unor conflicte. Rolul de clovn a lui Orban a fost schimbat în cel de demolator al valorilor europene. Lui Viktor Orban nu îi pasă de consecinţele declaraţiilor sale şi ale deciziilor sale care afectează drepturi fundamentale cum ar fi dreptul la demnitate, toleranţa, libertăţile civile, are sindromul demolatorilor mândri. Viktor Orban trebuie izolat, este cea mai bună metodă de a repudia un astfel de personaj iar maghiarii nu trebuie blamaţi in corpore că au un premier care este un primitiv în gândire şi prin ceea ce face vulnerabilizează proprii cetăţeni.

Mă aştept ca cei care au organizat această manifestare să repudieze aceste mesaje proliferate de oficialităţi maghiare pentru că ele nu fac decât să incite inutil spiritele între comunitatea maghiară şi românească. România a promovat cel mai bun model de interculturalitate şi de protecţie a minorităţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.