Astăzi, 20 octombrie, a fost lansat al doilea val al campaniei publice „Contrabanda e boală grea”, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la Biroul Vamal Albiţa (localitatea Drânceni, judeţul Vaslui).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Campania se va desfăşura simultan pe ambele maluri ale Prutului, în România şi Republica Moldova, fiind lansată în parteneriat cu Autoritatea Vamală Română, Poliţia de Frontieră, Poliţia Română, Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova şi Asociaţia Investitorilor din România în Republica Moldova, cu sprijinul JTI România. Demersul îşi propune să contribuie la creşterea gradului de conştientizare a consecinţelor negative ale comerţului ilegal: alimentarea crimei organizate, pierderi semnificative la bugetul de stat, lipsa unei perspective de dezvoltare economică şi socială în localităţile din apropierea frontierelor.

Mesajul este promovat prin afişaj stradal în judeţele şi raioanele cele mai afectate de comerţul ilicit, în Bucureşti, Chişinău şi toate zonele de frontieră, precum şi pe TVR, TVR Moldova, TVR Info şi online pe www.faracontrabanda.ro şi  www.facebook.com/faracontrabanda.ro, pentru o perioadă de două luni. 

„Conform ultimului studiu Novel, contrabanda cu ţigarete se situa la nivel naţional în luna iulie la 6,1%, cel mai mic procent începând din 2008, anul în care am demarat cercetarea pieţei negre. În ultimii doi ani, nivelul mediu al comerţului ilegal s-a menţinut redus, sub 10%, mai precis în 2020 la 9,4%, iar în 2021 la 8,7%. Cu toate acestea, regiunea de nord-est a continuat să fie cea mai afectată de comerţul ilegal. În 2021, media contrabandei în zona de nord-est a fost de 23,3%, cu 1,3 p.p. mai mult faţă de 2020, iar în iulie 2022 se situa la 13,3%, cea mai mare comparativ cu restul regiunilor ţării.”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

„Combaterea contrabandei cu produse din tutun constituie unul din principalele obiective ale Autorităţii Vamale Române. Începând cu 2019 piaţa ilicită de ţigarete din România este în continuă scădere, în 2021 fiind al doilea an consecutiv când se situează sub pragul de 10%, media estimată în U.E. Acest nivel scăzut este reflectat în creşterea încasărilor: în 2021 companiile de tutun au virat la bugetul de stat peste 19,8 miliarde lei, în creştere cu 13% faţă de 2020. Comerţul ilegal cu produse din tutun este un fenomen complex, care poate fi combătut doar prin colaborare inter-instituţională şi parteneriat cu mediul privat. De mai bine de 12 ani, Autoritatea Vamală Română participă ca partener în campaniile publice iniţiate de JTI România în vederea conştientizării efectelor profund negative ale contrabandei cu ţigarete asupra economiei şi a societăţii. Subliniem sprijinul permanent acordat de JTI, în special structurii de echipe canine, contribuind astfel la întărirea capacităţii Autorităţii Vamale de combatere a fenomenului de contrabandă cu ţigarete. Autoritatea Vamală Română va continua să desfăşoare acţiuni pentru combaterea acestui fenomen, în strânsă colaborare cu celelalte instituţii ale statului cu atribuţii în domeniu, precum şi cu mediul privat onest. Având în vedere rezultatele înregistrate de către structurile de control ale autorităţii vamale în primele nouă luni ale anului 2022 -  10,42 milioane ţigarete şi peste 27 tone tutun de narghilea, confiscate - avem încredere că vom reuşi ca pe parcursul anului 2022 să menţinem nivelul mediu al pieţei ilicite de ţigarete la minimul istoric de circa 8%”, a declarat Marcel Simion Mutescu, Director General, Direcţia generală managementul riscului şi investigaţii vamale, Autoritatea Vamală Română.

Serviciul Vamal al Republicii Moldova menţine ca obiective strategice contracararea fenomenului de contrabandă şi încălcare a legislaţiei vamale, precum şi facilitarea comerţului legitim”, a declarat Serghei Ţugui, şef adjunct al Departamentului antifraudă şi conformare  din cadrul Serviciului Vamal al Republicii Moldova. Totodată, dl. Ţugui a completat, că pe fundalul războiului din Ucraina care a generat creşterea nivelului de solicitare a resurselor Serviciului Vamal necesare gestionării traficului sporit de mărfuri, de persoane şi unităţi de transport, Serviciul Vamal a depus eforturi suplimentare, prin desfăşurarea măsurilor speciale de investigaţii în vederea prevenirii, combaterii şi depistării fenomenelor de contrabandă.

„Combaterea contrabandei a fost şi este unul dintre obiectivele prioritare pe care Poliţia de Frontieră Română le dezvoltă într-o manieră coerentă şi consistentă. Acest exerciţiu, după cum observaţi, este unul de echipă, iar în cadrul acestui angrenaj care, iată, a reuşit scăderea la cea mai mică cotă de piaţă a contrabandei cu ţigări şi produse din tutun, Poliţia de Frontieră Română  îşi are locul şi rolul bine determinate. Aceste cifre prezentate pot confirma, dacă mai era nevoie, nivelul de implicare şi profesionalism al Poliţiei de Frontieră Române şi pot fi interpretate, într-un context mai larg, ca o garanţie în procesul de integrare a României în Spaţiul Schengen”, a declarat comisar şef dr. Valeriu Bodoga, Poliţia de Frontieră Română.

„Contextul actual, în care circa 80% din exporturile şi importurile Republicii Moldova sunt cu ţările UE, face ca nevoia de dialog între mediul de afaceri şi serviciul vamal al celor două ţări să devină crucial. Asociaţia Investitorilor din România în Republica Moldova (AIR) militează, începând cu anul 2018, pentru controlul vamal marfar cu o singură oprire şi suntem încântaţi să constatăm că acest deziderat se află pe ultima sută de metri. De asemenea, ne propunem să consolidăm relaţiile de cooperare între entităţile care operează în punctele de trecere a frontierei şi, în acest sens, anunţăm că pe data de 18 noiembrie Asociaţia Investitorilor din România, în parteneriat cu Asociaţia Businessului European, va organiza o şedinţă tehnică comună între Serviciul Vamal din Republica Moldova şi Autoritatea Vamală Română.

Aducem pe aceasta cale mulţumiri Ambasadei României, E. S. Ambasadorului României în Republica Moldova, domnului Cristian--Leon Ţurcanu şi Ministrului consilier plenipotenţiar, domnului Adrian Berezintu, pentru suportul acordat în facilitarea acestei acţiuni. AIR porneşte de la premisa că Prutul ne uneşte, nu ne desparte. Exprimăm gratitudinea noastră faţă de cei care activează în punctele de trecere a frontierei, care zi şi noapte, 24 din 7 sunt prezenţi la datorie aici, pentru noi”, a declarat Dan Nuţiu preşedinte executiv Asociaţia Investitorilor din România în Republica Moldova.

„Scăderea contrabandei înseamnă creşterea vânzărilor de pe piaţa legală şi implicit a sumelor pe care le plătim statului. JTI a virat anul trecut la buget circa 5,6 miliarde de lei, cu 14% mai mult decât în 2020. Suma reprezintă 80% din cifra de afaceri şi cuprinde accize, TVA, impozite şi alte taxe. Sperăm ca şi în 2022 să putem raporta contribuţii în creştere, datorită calendarelor de majorare a accizelor pe cinci ani adoptate recent, care vor constitui baza poziţiei de ţară a României în negocierile de la Bruxelles pe marginea viitoarei Directive privind taxarea tutunului. Este evident şi pentru actualul Guvern, precum şi pentru autorităţile de aplicare a legii că majorările de taxe necorelate cu puterea de cumpărare duc la creşterea contrabandei. Sperăm ca şi guvernele viitoare, chiar dacă vor avea nevoie de venituri suplimentare, să ţină cont de predictibilitatea fiscală şi stabilitatea legislativă, ca fiind de la sine înţelese pentru consolidarea veniturilor bugetare şi a economiei. În ceea ce ne priveşte, vom continua să fim un contribuabil onest şi să sprijinim autorităţile în combaterea contrabandei, inclusiv prin aceste campanii publice”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria.

JTI a fost prima companie de tutun care a semnat un Protocol pentru combaterea contrabandei în anul 2005, mai întâi cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, apoi în anul 2008 cu Autoritatea Naţională a Vămilor, respectiv în 2014 cu Direcţia Generală a Vămilor. Peste 50 de câini special instruiţi pentru depistarea drogurilor, produselor din tutun şi a numerarului au fost donaţi de JTI în ultimii doisprezece ani Autorităţii Vamale. În 2013, compania a semnat un Protocol de Cooperare cu Poliţia de Frontieră, reînnoit în anul 2018, iar în 2019  JTI a donat echipamente de ultimă generaţie necesare monitorizării frontierelor. De asemenea, JTI România derulează campanii publice anti-contrabandă în parteneriat cu autorităţile din anul 2010. Campaniile au fost extinse în ultimii doi ani şi în Republica Moldova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.