Smartree, partener strategic de HR pentru companiile din România, lansează împreună cu Teach for Romania, 15 sub 15: o ediţie specială de revistă în care sunt prezentate poveştile a 15 copii sub 15 ani. Aflaţi sub vârsta legală de angajare în România, aceşti copii muncesc, sub diferite forme, în comunităţile lor pentru a-şi susţine familiile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin proiectul 15 sub 15, Smartree susţine dreptul egal la educaţie al oricărui copil din România. Fiecare dintre aceşti 15 sub 15 mici campioni, exponenţi ai comunităţilor lor, merită acces la soluţii educaţionale moderne, învăţământ de calitate şi profesori motivaţi, ca să reuşească ce e mai greu: să nu părăsească sistemul de învăţământ înainte de a absolvi.  

„Credem că este în responsabilitatea noastră să ne uităm şi la viitor şi să investim în cea mai importantă resursă a României: oamenii ei. În contextul actual de deficit major de forţă de muncă şi competenţe din România, abandonul şcolar are consecinţe grave nu doar pentru elevii care renunţă la educaţie, ci şi pentru întreaga societate românească. Forţa de muncă de mâine are nevoie de educaţie de calitate azi şi de şanse egale de reuşită, indiferent de mediul social din care provine. Educaţia este şansa copiilor la o viaţă bună, iar noi avem datoria de a le-o oferi.” Alexandra Peligrad, CEO Smartree.

Rata de abandon şcolar din România rămâne una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană, situându-se la 16% în 2022, conform datelor publicate de Eurostat. Este îngrijorător că ratele de abandon şcolar prematur au rămas relativ constante în ultimii 10 ani în toate regiunile României, iar media pe ţară este la un nivel aproape dublu faţă de obiectivul asumat la nivelul UE, de sub 9% până în 2030. În timp ce 18 ţări membre au reuşit deja să atingă acest obiectiv, România progresează foarte lent, atingând în 10 ani o reducere de cca 1%, de la 17% la 16%.

Impactul economic negativ este semnificativ şi se manifestă prin pierderea accelerată de capital uman şi amplificarea deficitului de personal, creşterea şomajului şi a gradului de sărăcie şi, prin urmare, creşterea problemelor sociale, scăderea calităţii vieţii şi a nivelului de trai în România. 

„O generaţie însumează aproximativ 175.000 de elevi. În România, 400.000 de copii sunt în situaţia de abandon şcolar – mai mult de două generaţii care au părăsit studiile, înainte de a ajunge la liceu. Sunt tineri cu 8 clase sau mai puţin, care îşi vor găsi foarte greu un loc de muncă bine plătit. În ciuda eforturilor depuse până acum, România este în continuare ţara cu cel mai inechitabil sistem educaţional, potrivit Comisiei Europene. 1 din 5 elevi din mediul rural abandonează școala si jumătate din copiii României sunt la risc de sărăcie și excluziune socială, cu șanse reduse de a-și construi un viitor. Misiunea organizaţiei noastre este ca prin intermediul profesorilor Teach for Romania să reuşim să-I aducem pe aceşti copii la şcoală, să le creăm un spaţiu de siguranţă, unde ei să fie motivaţi, încurajaţi, şi să vină cu plăcere la şcoală”, Iuliana Pielmuş, Director Executiv, Teach for Romania.

Teach For Romania lucrează alături de copiii din medii vulnerabile pentru a reduce abandonul școlar timpuriu prin programe de literaţie și recuperare a diferenţelor de învăţare.

Lansat cu 3 luni înainte de data limită de depunere a declaraţiei anuale de impozit pe profit la ANAF, proiectul 15 sub 15 este un apel către mediul de business din România de a contribui la viitorul forţei de muncă. Printr-un simplu gest de redirecţionare a unui procent de 20% din impozitul pe profit al unei companii, poţi sprijini Teach For Romania să pregătească mai mulţi oameni valoroși ca educatori, învăţători sau profesori şi să ofere educaţie de calitate copiilor care au cea mai mare nevoie de ea.  

Află mai multe despre proiect pe www.15sub15.ro.

Despre Smartree

Lider în România pe piaţa serviciilor de outsourcing de salarizare şi administrare de personal, oferă, de peste 20 de ani, servicii şi soluţii software complete pentru managementul strategic al proceselor de resurse umane, aflate într-o continuă evoluţie. Are o poziţionare unică pe piaţa din România – este singurul partener local ADP, cel mai mare procesator de salarii la nivel global. Oferă expertiză în cele mai bune practici din industrie şi know how-ul celor peste 100 de specialişti care îşi desfăşoară activitatea în serviciile de payroll, administrare de personal şi dezvoltarea de soluţii software.

Smartree HRTech, divizia de inovare în tehnologie software şi servicii de HR, şi Smartree România sunt deţinute de holdingul de investiţii Delta Asset Invest, ce aparţine lui Dragoş Roşca, antreprenor şi investitor activ în companii precum Smartree, BIA, Patiline, Ynovate Immo, Brexton, 2Performant sau Bento.

Despre Teach for Romania:

Teach for Romania este o organizaţie non-guvernamentală, care de 10 ani recrutează şi pregăteşte oameni valoroşi să devină profesori şi învăţători în şcolile publice din România, pornind de la cele mai dificile comunităţi. La Teach for Romania, noi credem că fiecare copil din România are dreptul şi poate să aibă parte de o educaţie de calitate, alături de un profesor sau un învăţător care crede în el.

În anul şcolar 2023-2024, 140 de cadre didactice fac parte din programul nostru şi predau în 124 şcoli, din 22 de judeţe. De asemenea, ne bucurăm că, din comunitatea noastră de 279 alumni, absolvenţi ai programului, peste jumătate au ales să rămână la catedră în şcoli publice din România, dezvoltând şi inovând cultura organizaţională a acestora. Întreaga noastră comunitate de profesori ajunge anul acesta la aproximativ 23 000 de copii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.