Progresul exponenţial al ştiinţei şi tehnologiei este o realizare incontestabilă a umanităţii. Povestea noastră comună este plină de istorii despre ingeniozitate şi dorinţa de cunoaştere, de a descoperi lucruri noi despre lume – începând cu vremurile preistorice, când oamenii au frecat pentru prima dată pietre pentru a face foc, şi până în prezent, când a fost creat Acceleratorul de Particule de la CERN, cel mai performant accelerator de particule din lume.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În secolul trecut am dobândit extrem de multe cunoştinţe despre spaţiu. Omul a păşit pe lună; am văzut imagini cu găuri negre de la milioane de ani lumină distanţă, precum şi imagini ale stelelor care se nasc.

Cu toate acestea, omenirea mai are încă multe de învăţat despre spaţiu. Unele dintre lucrurile pe care credeam că le ştim nu sunt adevărate. De exemplu, mulţi dintre noi presupun că soarele este galben. Când îl vedem pe cer, atmosfera împrăştie lumina de la soare şi îl face să arate galben, portocaliu sau roşu la răsărit şi la apus. Dar, în realitate, culoarea soarelui este mai aproape de alb, care conţine toate culorile spectrului.

Un alt exemplu este conceptul popular de „parte întunecată a lunii”. În realitate, nicio zonă a planetoidului nu se află în întuneric permanent - în cele din urmă, lumina ajunge în toate părţile.

Un alt mit foarte vechi este acela că fulgerul nu loveşte niciodată de două ori în acelaşi loc. În general, fulgerul loveşte obiecte îndreptate în sus, clădiri înalte, făcute din metal, care este un conductor de electricitate – realitatea este că fulgerul loveşte clădirea Empire State din New York de aproximativ 100 de ori pe an.

Pe cer s-ar putea să vedem nori care sunt formaţi din picături de apă sau cristale de gheaţă minuscule. Pe de altă parte, un nor care se ridică dintr-un coş nu este automat fum. Turnurile de răcire din centralele electrice şi alte instalaţii nu emit fum, ci mai degrabă vapori de apă. Vaporii pe care îi eliberează sunt diferiţi de fum, care conţine particule solide şi substanţe toxice în gaz.

Acest lucru este valabil şi pentru ”fumul” generat de anumite produse care conţin tutun. Mulţi cred în mod eronat că produsele fără fum generează fum, asemenea ţigărilor. În cazul alternativelor fără fum vorbim, de fapt, despre un aerosol, care este fundamental diferit de fumul de ţigară şi care are potenţialul de a fi mai puţin nociv în comparaţie cu acesta. Arderea este procesul care generează compuşii nocivi şi potenţial nocivi. Cu toate acestea, produsele fără fum nu sunt lipsite de riscuri şi conţin nicotină, care provoacă dependenţă. Cea mai bună alegere este renunţarea completă la tutun şi la nicotină. Pentru adulţii care nu renunţă la fumat există, însă, produsele care încălzesc tutunul în loc să-l ardă. Acestea reprezintă o alegere mai bună decât continuarea fumatului.

Întotdeauna este important să verificăm informaţiile pe care le primim şi să ne asigurăm că nu perpetuăm doar nişte credinţe populare. Mai ales când este vorba de progresele din ştiinţă, tehnologie sau produse fără fum, accesul la informaţii corecte şi obiective este critic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.