Am putea crede că oamenii au astăzi o înţelegere destul de bună asupra chestiunilor fundamentale referitoare la alimente şi totuşi mai avem destule de învăţat. Cu toţii trebuie să mâncăm pentru a supravieţui, dar mâncarea are valoare dincolo de necesitate. Bucuriile gustului şi aromei sunt esenţiale dacă vrei să-ţi trăieşti viaţa din plin. Există însă unele chestiuni fundamentale despre mâncare şi bucătărie pe care le înţelegem greşit, de obicei pentru că nu le punem la îndoială. Par a fi adevărate, deci trebuie să fie adevărate, nu?

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ardeiul iute, de exemplu. Credem că seminţele sunt cea mai picantă parte, motiv pentru care le îndepărtăm adesea atunci când gătim. Fals! În realitate, semintele contin o cantitate mică de capsaicină, unul dintre compusii care induc senzatia de iuţeală. De fapt, capsaicina se găseşte în cantitatea cea mai mare în zona albă şi spongioasă din interiorul ardeiului.

Mulţi oameni cred că apa fierbe mai repede dacă adaugi sare. Chimic vorbind, este adevărat că sarea creşte punctul de fierbere; totuşi, cantitatea de sare folosită la gătit este atât de mică încât nu va face o diferenţă în ceea ce priveşte timpul de fierbere. Aminteşte-ţi asta data viitoare când pui la fiert o oală mare de apă pentru paste!

Alţi oameni sunt convinşi că sarea ne face rău. Dar corpul nostru are nevoie de sare şi, deşi este adevărat că trebuie să controlăm cantitatea de sare pe care o ingerăm, corpul nostru foloseşte sarea pentru a echilibra fluidele din sânge şi pentru a menţine o tensiune arterială sănătoasă. Sarea este, de asemenea, esenţială pentru funcţionarea nervilor şi a muşchilor.

Există chiar şi concepţii greşite despre modul în care percepem gusturile. O credinţă îndelungată ne spune că părţi diferite ale limbii noastre detectează gusturi şi arome diferite. Dar cercetările ne arată că toate regiunile limbii simt toate gusturile într-o anumită măsură.

Gustul este un factor important atunci când fumătorii adulţi decid să treacă de la ţigări la produse fără fum. Această categorie a produselor care încălzesc tutunul în loc să-l ardă nu este scutită de concepţii greşite. În mod incorect, mulţi pun un semn de egalitate între produsele fără fum şi ţigări. Cu toate acestea, produsele fără fum nu ard tutunul, deci nu produc fum sau scrum. Prin urmare, au potenţialul de a reduce semnificativ nivelurile de substanţe chimice nocive în comparaţie cu ţigările.

De asemenea, există o concepţie populară greşită că toate produsele fără fum sunt la fel. În fapt, există mai multe tipuri de astfel de produse inovatoare disponibile pentru fumătorii adulţi, dintre care aceştia pot să aleagă varianta care se potriveşte nevoilor lor.

Cea mai bună soluţie este întotdeauna renunţarea completă la tutun şi nicotină. Pentru adulţii care altfel ar continua să fumeze, există alternative care nu produc fum şi care astfel pot reduce nivelurile de substanţe chimice nocive şi potenţial nocive în comparaţie cu fumul de ţigară. Aceste produse nu sunt lipsite de riscuri şi conţin nicotină, care provoacă dependenţă, însă sunt o alegere mai bună decât continuarea fumatului.

Indiferent dacă este vorba de bucătărie sau de produse din tutun, e preferabil să cunoşti faptele. Sigur că poţi să continui să pui sare în apă în speranţa că va fierbe mai repede, aşa cum poţi crede că toate produsele cu nicotină sunt la fel, dar cel mai bine este să ai informaţiile corecte la îndemână, astfel încât să poţi lua cea mai bună decizie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.