Fumatul nu este doar un obicei dăunător, este o problemă globală cu care se confruntă sute de milioane de oameni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alternativele fără fum nu sunt lipsite de riscuri şi conţin nicotină, care provoacă dependenţă. Ele sunt o alegere mai bună decât continuarea fumatului dacă sunt fundamentate ştiinţific şi produse conform măsurilor corespunzătoare de control al siguranţei şi calităţii.

În privinţa fumatului, la fel ca în cazul multor altor lucruri, informaţiile trunchiate şi miturile repetate s-au transformat în convingeri populare. S-a spus, de exemplu, că nicotina este principala vinovată de problemele de sănătate ale fumătorilor. În realitate, însă, aceasta este o afirmaţie incorectă: substanţele rezultate în urma arderii reprezintă cauza principală a bolilor asociate fumatului, nu nicotina.

Principala cauză a riscurilor pe care fumatul le prezintă pentru sănătate o reprezintă nivelurile ridicate ale compuşilor nocivi şi potenţial nocivi care rezultă în urma arderii ţigărilor.

Arderea (combustia) se produce când o ţigară este aprinsă şi produce fum. Fumul conţine peste 6.000 de compuşi chimici, dintre care 100 au fost clasificaţi de autorităţile din domeniul sănătăţii publice drept toxici sau potenţial toxici. Prin eliminarea arderii, ca în cazul produselor fără fum, nu mai există fum, iar nivelurile substanţelor toxice produse pot fi reduse semnificativ în comparaţie cu fumul unei ţigări. Desigur, măsura în care un produs reduce emisiile de substanţe toxice în comparaţie cu fumul unei ţigări trebuie determinată ştiinţific pentru fiecare produs în parte. Aceste produse nu sunt lipsite de riscuri şi conţin nicotină, care provoacă dependenţă.

Chiar dacă există aceste alternative fără fum, cea mai bună opţiune pentru sănătate, în cazul celor care nu fumează, este să nu se apuce de fumat, iar în cazul celor care fumează, să renunţe complet la ţigări şi nicotină. Pentru cei care, totuşi, continuă să fumeze, o informare corectă şi echilibrată despre aceste produse, inclusiv despre arderea tutunului şi impactul substanţelor rezultate în urma arderii, poate fi în interesul sănătăţii publice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.