Gimnasta Cătălina Ponor a vorbit într-un interviu acordat agenţiei News.ro despre anul care a trecut, în care a ratat o medalie olimpică, dar şi despre 2017, despre Campionatul European din luna aprilie, precum şi despre planurile sale de a reuşi două sărituri, astfel încât să lupte într-o primă finală a carierei la acest aparat, la 29 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cătălina Ponor, triplă medaliată cu aur la Jocurile Olimpice şi multiplă medaliată la Campionate Mondiale şi Europene, şi-a reluat, miercuri, pregătirea pentru 2017. La 29 de ani, gimnasta a decis să continue cu performanţa, ”chiar şi până la Jocurile Olimpice de la Tokyo”, iar într-un interviu acordat agenţiei News.ro vorbeşte despre anul 2016, în care a ratat o medalie la JO de la Rio, dar şi planurile sale din acest an, în care România va găzdui Campionatul European la Cluj-Napoca.

- La Mulţi Ani, Cătălina! Cum ai trecut în noul an?

- Abia am revenit la Bucureşti, am fost acasă cu cei dragi de sărbători, iar acum reiau pregătirea cu încredere şi speranţe.

- Cum a fost 2016 pentru tine, cum îl vezi acum, la distanţă de câteva luni de Jocurile Olimpice?

- A fost un an greu pentru mine, cu multă povară pe umeri, dar au fost şi rezultate, mă refer la medaliile de bronz de la Europene, care m-au bucurat puţin. Despre Jocurile Olimpice pot spune că au fost o experienţă din care am învăţat multe. Crezi că ai adunat multă experienţă, dar uite că se arată, aşa cum a fost pentru mine la Rio, că întotdeauna se mai poate întâmpla ceva care nu a mai fost trăit. Am trecut printr-un amalgam de sentimente, de la fericirea maximă că particip şi am dus drapelul României şi până la tristeţea fantastică, pentru că nu am reuşit ce ştiam că pot.

- Ţi-ai revăzut exerciţiile de la Rio?

- Niciodată nu mă uit la exerciţiile din concurs, iar când a fost ca la Rio nici nu am vrut să mai aud. Când sunt concursuri în care nu iese cum vreau nu mă uit, caut în schimb ceva bun, care să mă motiveze. Am avut nevoie de mult timp în general, nu doar referindu-mă la gimnastică, pentru a-mi reveni după ce am ratat la Rio. La două zile după încheierea concursurilor am decis că voi continua cu gimnastica, pentru că ştiam că dacă mă concentram atunci la ce aveam de făcut, nu la altceva, reuşeam. Aşa că voi merge mai departe, pentru a demonstra că pot face ce mi-am propus, ceva bun.

FOTO: facebook.com
FOTO: facebook.com

- Ai decis să continui cu antrenamentele la Bucureşti, deşi lotul este la Deva, şi lucrezi cu antrenorul Matei Stănei. Cum a fost revederea?

- Nu este prima dată când antrenorul Matei Stănei revine alături de mine. Sunt foarte mulţumită să lucrăm împreună, avem o comunicare foarte bună şi ştie cum să mă motiveze şi să mă pună pe picioare când e nevoie. Este foarte calm, exact ce am nevoie, şi foarte pozitiv. A venit totul ca o mănuşă pentru mine şi cred că putem face lucruri foarte bune împreună. Ştiu că lotul este la Deva, probabil voi vorbi cu federaţia să merg şi eu acolo în cantonament, pregătire la un moment dat, pentru că este foarte greu să lucrezi singură. Este mai OK când sunt şi fetele alături, parcă nu ai motivaţie la fel când eşti singură. Chiar şi o glumă sau râsul împreună pot ajuta. Vreau să le revăd pe fete, să vorbim, să vedem ce putem face împreună.

- În afară de aparatele tale favorite – solul şi bârna, anul trecut ai început să lucrezi şi la paralele. Mergi pe aceeaşi linie şi în 2017?

- Nu am reuşit să fac paralele la Rio, aşa cum mi-am propus. Eu am lucrat fără palmiere, a fost foarte greu să concurez cu adversarele care aveau palmiere, iar înaintea concursului palmele mele erau ”rupte” din cauza magneziului şi am fost nevoită să renunţ. Aveam usturimi că mă durea şi în inimă parcă, durerea era prea mare şi am renunţat. Aşa că, deocamdată, las deoparte paralelele, mă voi axa pe bârnă şi sol şi voi încerca să am a doua săritură. Nu am mai făcut niciodată asta, niciodată nu am avut două sărituri şi de aceea nu am putut avea vreodată o finală la acest aparat, pentru că aveam doar o săritură.

- Care din cele două aparate ţi se pare mai dificil să-l pregăteşti?

- Paralele. E mai dificil să fac paralele (râde – n.r.), niciodată nu mi-a plăcut, nu am fost talentată la acest aparat. Dar cum se zice, încercarea moarte n-are, voi pregăti a doua săritură şi sper să reuşesc.

- Ce urmează pentru tine la acest început de an?

- Antrenamente. Sunt în Bucureşti, încep pregătirea puternică şi în linie dreaptă pentru Campionatul European de la Cluj-Napoca. Va fi competiţie individuală, aşa că merită să încerc cât pot de mult în acest concurs, la care sigur că-mi doresc să fiu cât mai sus.

FOTO: Facebook Cătălina Ponor
FOTO: Facebook Cătălina Ponor

- Alte dorinţe pentru 2017?

- Sănătate. Doar atât. Să mă ţin pe picioare, să fiu sănătoasă şi să nu mai am pauze din cauza accidentărilor de câte 5-6 luni, ca în 2015, care m-au scos din circuit. A fost destul de greu. Pare că mai e mult până la Europenele de la Cluj, dar timpul trece repede. Mai sunt trei luni şi jumătate. Aşa că, îmi doresc doar sănătate, iar dacă o voi avea gândul meu zboară departe, chiar şi până la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Cătălina Ponor (29 de ani) are în palmaresul european 12 medalii, din care şapte de aur, ultimele două fiind obţinute la CE din 2016 (bronz la bârnă şi sol). De asemenea, ea are cinci medalii la Campionatele Mondiale, dar niciuna de aur, şi tot atâtea la Jocurile Olimpice, cele mai preţioase fiind cele de aur obţinute în 2004 cu echipa, la bârnă şi la sol.

În 2016, gimnasta a fost aleasă de FR Gimnastică să reprezinte România la JO de la Rio, ţara noastră având dreptul să înscrie o singură gimnastă în competiţia individuală după ce echipa a ratat calificarea la Rio. Ponor s-a clasat pe locul 7 la bârnă, singura finală în care s-a calificat. A fost prima dată, după 40 de ani, când  gimnastica feminină românească nu a cucerit o medalie olimpică.

Ultimele medalii olimpice tricolore au fost cucerite în 2012, când echipa feminină a obţinut bronzul, Cătălina Ponor a fost vicecampioană olimpică la sol, iar Sandra Izbaşa campioană olimpică la sărituri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.