Antrenorul lotului feminin de gimnastică, Lucian Sandu, a vorbit, marţi, într-un interviu acordat News.ro despre ratarea Cătălinei Ponor la bârnă, pe care o consideră o mare dezamăgire, dar şi despre situaţia tensionată la care s-a ajuns după ce Larisa Iordache a fost rezervă la JO, fanii acesteia jignind-o prin mesaje pe Ponor pe parcursul întregii Olimpiade.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru Lucian Sandu clasarea Cătălinei Ponor pe locul 7 la bârnă, singura finală în care a luat startul la JO de la Rio, a avut şi alte conotaţii decât pentru spectatorii de rând, fiind prima dată când a trăit împreună cu gimnasta o evoluţie atât de slabă, după pregătiri foarte bune.

Într-un interviu acordat News.ro, Lucian Sandu vorbeşte despre această finală, dar şi despre tensiunile existente la Rio, după ce Cătălina Ponor a fost ”atacată” de fanii Larisei Iordache pe reţelele de socializare sau prin mesaje private, iar lui i-au cerut demisia sau să ”o înlocuiască pe Cătălina din concurs cu Larisa”.

- Lucian, aţi avut parte de o seară grea la Rio. Cum ai trăit finala Cătălinei Ponor?

- Ne-am pregătit foarte bine toată perioada de după calificări, fără probleme. Integralul ei era din 6,6, toate păreau în ordine, dar s-au adunat emoţiile, stresul chiar când era mai important. Nu mă aşteptam să greşească aşa, sincer, mă gândeam la un loc 3-4 şi nu aş putea spune că vârsta ei ar fi cauza, nici vorbă. S-a pregătit foarte bine. Ceasul rău, cum se spune, se întâmplă, dar într-un concurs mare nu am văzut-o niciodată aşa pe Cătălina. Olandeza a avut un exerciţiu foarte bun, a luat aurul pe merit, poate la Simone Biles a fost nota cam mare, având în vedere că a pus mâna pe bârnă. Ce mai pot zice? Este o mare tristeţe şi o mare dezamăgire pentru mine, dar şi pentru Cătălina. Eu am învăţat să trec mai uşor peste un astfel de moment, pentru că acum patru ani, când cu Londra, am suferit un infarct şi de atunci cred că sănătatea e mai importantă şi fac eforturi să nu mă mai las afectat. Sper să-şi revină şi Cătălina.

- Cătălina a publicat astăzi o scrisoare în are acuză presiuni la adresa sa, dar fără a da nume. Ştii la cine se referă?

- Ştiu despre ce este vorba. Se referă la fani de pe reţelele de socializare. Mi-au trimis şi mie mesaje, chiar pe privat, în care mi-au cerut demisia sau să o scot pe Cătălina din concurs şi să intre Larisa, iar pe Cătălina au bombardat-o cu mesaje zile întregi. Am înţeles că este un grup de susţinători ai Larisei, nu ştiu dacă despre ei e vorba, dar au fost foarte multe mesaje negative pentru Cătălina. Ce nu înţelege lumea este că pentru mine amândouă sunt egale, iar dacă una spune că am ajutat-o pe cealaltă, e părerea ei, dar din partea mea nu a fost aşa. Larisa e supărată pe mine, are deja o altă atitudine faţă de mine.

- Larisa i-a trimis un mesaj de susţinere gimnastei americane Simone Biles înaintea finalei. A făcut la fel şi cu Cătălina?

- Da, am auzit că i-a trimis lui Biles, au fost şi oameni revoltaţi că nu au văzut şi pentru Cătălina aceleaşi încurajări. Sincer, nu ştiu dacă i-a scris şi Cătălinei, mie mi-a scris un mesaj simplu: baftă. Mi se pare puţin înaintea unei asemenea finale importante, după atâţia ani de când lucrăm împreună şi pentru relaţia pe care am avut-o, şi spun am avut-o, pentru că e clar că nu va mai fi la fel. E trist şi îmi pare rău că în spatele Larisei sunt oameni care au sfătuit-o prost. Nu ştiu din ce anturaj sunt, poate şi din lumea gimnasticii, dar asta e realitatea. În gimnastica feminină românească nu s-a mai întâmplat aşa ceva. Sigur că e o tensiune, dacă eram cu echipa aici, la Rio, alta era situaţia, indiferent de rezultate.

- În mesajul său, Cătălina a scris că trei fete i-au fost alături, iar alte şapte într-o altă ”bisericuţă”. La cine se referă?

- Nu o să dau nume, nici nu ştiu toată situaţia, dar e vorba de fete din echipa actuală. S-au format două grupuri de susţinere şi sigur că cele din jurul Larisei o văd pe ea mai bine şi invers. Acum, Cătălina la vârsta ei nu poate avea aceleaşi preocupări cu fete de 17-18 ani, iar la antrenamente sau după era preocupată de pregătire şi de refacere etc. Larisa e altfel, mai lipicioasă, îţi fură ochii la prima vedere. Vom vedea ce va fi când ajungem acasă, va fi o analiză, cu noi, cu fetele, dar pot spune că este o mare dezamăgire profesională pentru mine. Ne gândim să ne lăsăm, eu şi medicul lotului,  Cătălina, nu. S-a ambiţionat. Mi s-a cerut şi demisia, chiar nu înţeleg, sunt de câteva luni la lot, chiar dacă am fost în staf de mult mai mulţi ani şi în niciun caz nu am luat decizia de capul meu privind gimnasta care va intra în concurs la Rio. Dacă luam medalie, acum era închisă gura tuturor, dar aşa.... Cătălina îmi arăta în fiecare zi ce mesaje primea, ce jigniri, ce să mai zic? M-am uitat şi eu.

- Decizia privind demisia este luată deja?

- Normal, mă gândesc să mergem înainte. Dar dacă rămân şi voi antrena, pentru mine Cătălina şi Larisa vor fi tot egale. Gimnastica este într-un singur fel. Dacă înţelegi, bine, dacă nu, te autoelimini. Larisa dacă va dori un alt antrenor, i-am spus şi înaintea plecării, e liberă să aleagă, eu nu vreau să stau în drumul nimănui, dar va fi mereu în sufletul meu, au fost peste şase ani de pregătiri şi concursuri împreună, e un copil deosebit. Recunosc că şi eu am greşit pentru că le-am dat libertate, dar au înţeles-o prost. Ai libertate în afara sălii, dar în sală facem gimnastică. Vom vedea ce va fi, dar repet: este un moment de dezamăgire şi tristeţe care nu a mai fost în gimnastica feminină românească.

Cătălina Ponor, aflată la a treia finală olimpică la bârnă a ocupat, luni, doar locul 7 (nota 14,000). Medalia de aur a fost câştigată de Sanne Wevers (Olanda, 15,466), urmată pe podium de gimnastele americane Lauren Hernandez (15,433) şi Simone Biles (14,733).

După finala de luni seară, Ponor a declarat: „Am încercat să lupt, să reprezint România cât mai bine, dar emoţiile au fost foarte mari. Nu m-am gândit la o medalie, ci doar să-mi fac exerciţiile cât mai bine, dar n-a fost să fie. Mă bucur totuşi că sunt singura gimnastă care a reuşit să reprezinte România la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice, iar la Rio am reuşit calificarea în finala de la bârnă. Voi continua să mă pregătesc cu seriozitate, mai ales că doresc să particip la Campionatele Europene de la Cluj, de anul viitor”.

Ponor a mai spus că a primit ”gânduri şi unde negative” pe care a greşit că le-a luat în seamă şi că există persoane în ţară care nu au dorit ca ea să fie la Rio.

Ulterior, marţi, Cătălina Ponor a scris într-un mesaj că şi-a dorit prea mult o mare performanţă la JO de la Rio, iar după ce a ocupat doar locul 7 în finală la bârnă i s-a ”rupt sufletul” şi a plâns toată noaptea, adăugând, dar fără a da nume sau alte detalii, că a fost făcută ”babă, urâtă şi fiţoasă”.

Gimnasta în vârstă de 28 de ani a fost aleasă de FR Gimnastică să reprezinte România la Jo de la Rio, în timp ce Larisa Iordache a făcut deplasarea în calitate de rezervă. România a avut dreptul să înscrie o singură gimnastă în competiţia individuală după ce echipa a ratat calificarea la JO.

La JO din 2004, Cătălina Ponor a câştigat medalia de aur la bârnă, ea având alte patru medalii olimpice în palmares: aur, la sol şi cu echipa (2004), argint la sol (2012) şi bronz cu echipa (2012).

La JO de la Rio, gimnastica feminină românească a bifat o premieră negativă, fiind pentru prima dată în ultimii 40 de ani când nu obţine o medalie olimpică.

Ultimele medalii olimpice tricolore au fost cucerite în 2012, când echipa feminină a obţinut bronzul, Cătălina Ponor a fost vicecampioană olimpică la sol, iar Sandra Izbaşa campioană olimpică la sărituri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.