Mijlocaşul brazilian al echipei Astra Giurgiu, William De Amorim, va deveni cetăţean român prin Hotărâre de Guvern, după ce dosarul său a fost aprobat de Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, a declarat, luni, pentru agenţia News.ro, Costel Lazăr, directorul sportiv al grupării giurgiuvene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Dosarul lui De Amorim a fost aprobat de către Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, s-a întors la Ministerul Tineretului şi Sportului, care l-a transmis mai departe către Guvern. Acum se aşteaptă Hotărârea de Guvern şi De Amorim va fi cetăţean român", a spus Lazăr.

Costel Lazăr a mai afirmat pentru News.ro că atacantul nigerian Kehinde Fatai (Sparta Praga) a venit în România pentru a construi împreună dosarul pentru obţinerea cetăţeniei. "Fatai a venit în ţară pentru că trebuie să construim dosarul după noua lege. Are toate actele în regulă, inclusiv cazierul, trebuie doar depus dosarul la minister şi apoi să fie trimis la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie", a precizat Lazăr.

Costel Lazăr a spus, la 22 februarie, că pentru Fatai s-a urmat, iniţial, calea vechii legi, pentru obţinerea cetăţeniei de onoare, dar fără succes.

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declart, la 22 februarie, agenţiei News.ro, că federaţia are în vedere mai mulţi jucători străini pentru naturalizare, însă decizia de a-i convoca îi aparţine selecţionerului Anghel Iordănescu. "Ceea ce noi am făcut ca federaţie română de fotbal a fost să contribuim la amendarea cadrului legislativ, astfel încât să lucrăm cu termene mai rapide şi mai scurte de dobândire a cetăţeniei române. În momentul de faţă, la prima reprezentativă depinde doar de domnul Anghel Iordănescu dacă un jucător dintre aceştia va fi selecţionat sau nu. Mai sunt şi alţi jucători în afară de De Amorim, dar în momentul de faţă nu vreau să creez un subiect de presă pe această temă. Da, sunt şi alţi jucători, pentru că noi vrem să creăm oportunităţi selecţionerului de avea o bază mai largă selecţie pe teremen scurt", spunea Burleanu, pentru News.ro.

FRF a depus la dosar o scrisoare prin care se menţionează că, în situaţia în care va obţine cetăţenia română, De Amorim face parte din aria de selecţie şi că este un jucător interesant pentru echipa naţională.

Potrivit Articolului 8.2, din Legea nr. 21/1991, introdus prin Ordonanţă de Urgenţă la 9 septembrie 2015, "Cetăţenia română poate fi acordată, la cerere, persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin care poate contribui în mod semnificativ la promovarea imaginii României prin performanţe deosebite în domeniul sportului, cu posibilitatea stabilirii domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate, dacă sunt întrunite următoarele condiţii:

a)   solicitantul va reprezenta România în loturile naţionale, în conformitate cu reglementările statutare ale federaţiei sportive internaţionale la care România este afiliată;

b)   solicitantul îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b), c) şi e) şi îşi exprimă ataşamentul faţă de România şi faţă de sistemul de valori specific societăţii româneşti".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.