Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, şi primarul Capitalei, Gabriela Firea, au anunţat, luni, în urma unor negocieri purtate la Ministerul Energiei, că nu există niciun risc de întrerupere a alimentării cu agent termic a Bucureştiului, conturile RADET urmând să fie deblocate, astfel încât, din cele 13 milioane de lei pe care le va plăti Primăria în următoarele zile, 30 la sută să rămână regiei de distribuţie a energiei termice pentru salarii şi reparaţii curente, 60 la sută să meargă către ELCEN, iar 10 la sută să fie folosite pentru plătirea altor datorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Energiei şi Primarul Capitalei au anunţat, luni, că nu există un risc de întrerupere a furnizării energiei termice în Bucureşti.

"Am discutat despre o anumită ritmicitate a plăţilor pentru a asigura necesarul de finanţare către furnizorii de gaze şi către operatorii de transport şi sigur că am abordat şi un subiect mai complicat, acela al datoriilor istorice şi am constatat împreună că există şi alte instituţii, inclusiv de la nivelul Guvernului care ar trebui să exprime un punct de vedere cu privire la această situaţie. Va fi discuţie în perioada imediat următoare pentru a identifica până la capăt sursele de finanţare pentru a trece iarna. Cel mai important lucru este să spunem amândoi că nu există, în momentul de faţă, un risc pentru întreruperea alimentării cu agent termic al oraşului", a declarat ministrul Energiei, după negocieri.

La rândul ei, Gabriela Firea a spus că bucureştenii nu au de ce să se teamă în privinţa livrării apei calde.

"Bucureştenii nu au de ce să aibă niciun fel de teamă în ceea ce priveşte livrarea apei calde şi, de asemenea, pregătirea pentru sezonul rece şi mă refer la căldură", a declarat Firea.

Ea a precizat că ministrul Energiei garantează ridicarea popririi conturilor RADET.

"Nu putem să punem în pericol confortul populaţiei. Este vorba despre infrastructura critică naţională şi nimeni nu se poate juca cu aşa ceva. Împreună cu domnul ministru am stabilit ce avem de făcut în continuare şi anume să fie asigurat un cash flow pentru ELCEN prin faptul că Primăria Capitalei, aşa cum a făcut în cele două luni şi jumătate de când sunt primar, va plăti la zi subvenţia legală aferentă. În aceste zile se face o plată de 13 milioane de lei de la Primăria Capitalei către RADET. Iar din conturile RADET, prin ridicarea popririi garantată de domnul ministru, 30 la sută va rămâne pentru RADET, care va plăti salariile şi reparaţiile curente, 60 la sută va merge către ELCEN, 10 la sută, alte datorii", a spus Firea.

Primarul Capitalei a anunţat, duminică, la România TV, că va depune plângere penală în cazul în care ELCEN nu va mai furniza agentul termic pentru apă caldă în Bucureşti, ea afirmând că oprirea apei calde afectează infrastructura de importanţă critică pentru populaţie.

”Dacă ELCEN, companie a statului, opreşte apa caldă, este faptă penală. Nu pot fi lăsaţi bucureştenii fără apă caldă pentru că nişte companii nu s-au restructurat (...) Cine opreşte apa caldă, va «beneficia» de o plângere penală pentru că nu te joci cu infrastructura naţională”, a spus Gabriela Firea.

Ea a afirmat că Primăria Generală nu are temei legal să plătească datoria de 285 de milioane de lei solicitată RADET-ului de către ELCEN. ”Conducerea RADET, cea intangibilă, este penelistă şi acum mă obligă să plătesc o datorie istorică de 285 de milioane care nu este prinsă în contabilitatea primăriei”, a spus primarul general adăugând că plata nu poate fi făcută câtă vreme nu sunt elucidate temeiurile financiare şi juridice ale datoriei revedenicate de ELCEN.

Firea a precizat că lanţul datoriilor dintre Distrigaz Sud, ELCEN şi RADET a fost generat de un ordin de ministru din 2010, ”care a făcut jocurile unor băieţi deştepţi” şi prin care s-a stipulat că datoriile dintre companiile de stat de fac mai întâi cu plata penalităţilor de întârziere şi abia apoi cu plata datoriei de bază, motiv pentru care RADET a fost pus în imposibilitatea de a scăpa de datoria faţă de ELCEN, care ar fi înregistrat ani în şir profituri doar prin penalităţile plătite de RADET.

Distrigaz Sud, distribuitor de gaze naturale controlat de grupul francez Engie, a ajuns, pe 9 septembrie, la o înţelegere cu ELCEN pentru plata eşalonată a datoriilor restante şi va ridica poprirea pe conturile companiei de stat, acordul eliminând, pe moment, riscul unor întreruperi în alimentarea cu apă caldă a Capitalei, a anunţat vineri seară Ministerul Energiei.

Distrigaz Sud Reţele a pus, pe 8 septembrie, poprire pe toate conturile ELCEN, poprirea fiind extinsă şi la clienţii companiei de stat, inclusiv RADET, a anunţat compania ELCEN, care a susţinut că, din această cauză, ar fi putut fi obligată să oprească producţia de energie electrică şi termică începând din 10 septembrie.

Compania Distrigaz Sud Reţele susţine că este dispusă să ia în considerare orice măsură de natură să rezolve amiabil situaţia Elcen şi să nu pericliteze aprovizionarea cu agent termic a locuitorilor Bucureştiului.

"În acest context, Distrigaz Sud Reţele acceptă ridicarea popririi asupra conturilor Electrocentrale Bucureşti SA, notificând în acest sens Elcen în cursul zilei de astăzi (joi, 8 septembrie, n.r.), cu condiţia de a fi achitată de îndată o primă tranşă de 5,8 milioane lei, reprezentând 50 la sută din valoarea popririi. Acestă plată, coroborată cu angajamentul ferm de a achita şi a doua tranşă pâna la sfârşitul acestei luni, sunt condiţii preliminare şi obligatorii pentru ridicarea popririi", arată Distrigaz, într-un comunicat transmis joi seara.

Oficialii distribuitorului de gaze afirmă că măsura de limitare a alimentării cu gaze naturale care vizează locul de consum CTE Vest Cogenerare "a fost luată şi menţinută fără a afecta alimentarea cu apă caldă a locuitorilor din Bucureşti racordaţi la sistemul centralizat de furnizare a apei calde şi agentului termic".

Poprirea a fost instituită de către Distrigaz Sud Reţele pentru datorii neachitate în valoare de 11,67 milioane lei, reprezentând dobânzi de întârziere la plată a serviciilor de distribuţie a gazelor.

Datoria principală asupra căreia au fost calculate aceste penalităţi de întârziere a fost achitată după data scadentă de către ELCEN, care motivează situaţia prin neplata de către RADET a obligaţiilor către Electrocentrale Bucureşti.

În total, RADET are datorii de peste 3,6 miliarde de lei către Elcen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.