Preşedintele Autorităţii Naţionale de Management a Calităţii în Sănătate (ANMCS), Vasile Cepoi, a declarat joi, la Cluj, că de săptămâna viitoare începe procesul de monitorizare a spitalelor acreditate, Cepoi explicând că rapoartele vor fi analizate şi se vor face controale inopinate acolo unde datele nu sunt credibile şi s-ar putea ajunge chiar şi la reevaluarea instituţiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vasile Cepoi a declarat, joi, la Cluj-Napoca, că s-au pregătit chestionarele care vor fi trimise la spitale, care trebuie acum să trimită către ANMCS informaţiile necesare pentru calcularea indicatorilor de monitorizare.

"A apărut zilele trecute ordinul, iar săptămâna viitoare va începe procesul de monitorizare a spitalelor acreditate. Am pregătit toate chestionarele şi le trimitem la spitale, iar spitalele urmează să ne transmită, cu o anumită periodicitate, informaţii de care avem nevoie ca să calculăm indicatorii de monitorizare. Dacă indicatorii ne relevă că evoluţia nu e cea dorită, facem controale inopinate şi reevaluăm acreditarea spitalului. Controalele inopinate vor apărea atunci când tendinţa indicatorilor raportaţi ne arată că acolo este o problemă. O raportare care nu este credibilă va genera un astfel de control”, a explicat Cepoi.

Potrivit preşedintelui ANMCS,procesul de monitorizare are ca scop stabilirea gradului de preocupare pe care spitalele îl auîn privinţa îmbunătăţirii activităţii şi asigurarea siguranţei pacientului, dar îşi propune şi să corecteze deficienţele de măsurarea a calităţii constatate în ciclul anterior de acreditare.

"Acreditarea nu este un scop în sine, ci este o dovadă că, la un moment dat, spitalele îndeplinesc condiţiile ca să facă ceea ce spun că fac. Adică au ce le trebuie, dotări, personal, resurse. Certificatul de acreditare nu confirmă faptul că personalul medical din unitatea respectivă face corect ceea ce face. Am introdus acest proces de monitorizare prin care încercăm să identificăm care este tendinţa de evoluţie a procesului de management a calităţii”, a explicat preşedintele ANMCS.

Potrivit datelor ANMCS, la nivel naţional sunt 429 de spitale acreditate din 433, nivelul de conformitate de 85% fiind înregistrat la 70% dintre unităţi, ceea ce înseamnă un nivel înalt de conformitate, în condiţiile în care nu a existat o pregătire prealabilă a spitalelor pentru împlementarea unui sistem de calitate.

Vasile Cepoi a participat, joi, la Cluj-Napoca, la conferinţa internaţională “Sigmed - viziuni ale managementului calităţii - siguranţa pacientului - gestionarea riscurilor clinice”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.