Protestul din Piaţa Victoriei s-a încheiat după 12 ore, a şasea zi de protest a scos în stradă peste 280.000 de oameni, în ziua în care Guvernul a abrogat OUG privind codurile penale. Oamenii spun că nu vor renunţa la proteste, pentru că Guvernul a minţit, a făcut un abuz adoptând o ordonanţă de urgenţă pentru a schimba prevederi din codurile penale, în beneficiul unor politiceni, trebuie să răspundă pentru ce au făcut şi să îşi dea demisia. Peste 350.000 de persoane au ieşit să protesteze şi în alte oraşe din ţară: La Cluj-Napoca au fost aproximativ 50.000 de manifestanţi, la Sibiu şi la Timişoara câte 40.000, iar la Iaşi peste 30.000

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protestul a început în jurul orei 12.00, iar trei ore mai târziu, Guvernul abroga OUG 13/2017 privind codurile penale. Protestele au continuat şi după decizia Guvernului, la acel moment fiind în Piaţa Victoriei aproximativ 130.000 de manifestanţi.

Oamenii au spus că nu vor să renunţe la proteste şi au cerut ca, după abrogarea OUG, Guvernul să îşi dea demisia.

Protestul din Piaţa Victoriei a adunat, duminică, atât bucureşteni, cât şi oameni veniţi din mai multe oraşe din ţară, printre care Cluj, Iaşi, Constanţa, Teleorman şi Călăraşi. Manifestaţia a  atins punctul culminant după ora 21.00, când în Piaţa Victoriei erau peste 280.000 de oameni, un record al celor şase zile în care oamenii au fost în stradă, după adoptarea OUG. Manifestanţii au ocupat atât zona din faţa sediului Guvernului, cât şi toate bulevardele din zonă.

La ora 20.00, oamenii au cântat Imnul şi au scandat în cor „Demisia”, „Hoţii”, „Nu cedăm”, „Nu plecăm”, „Dragnea nu uita, România nu-i a ta”, după ce mesajele erau proiectate pe Palatul Victoria şi pe un bloc din apropiere.

La ora 21.00, manifestanţii au aprins telefoane, lanterne şi brichete, simultan cu ceilalţi protestatari din ţară, apoi au cântat Imnul.

La ora 21.30, protestatarii au oprit scandările şi au ţinut un moment de reculegere, timp de câteva secunde a fost linişte totală, iar pe blocul din apropiere a fost proiectat „#Colectiv”. După momentul de reculegerii, oamenii au aplaudat puternic şi au scandat "Ne-aţi unit, aţi reuşit", apoi au intonat Imnul, pentru a treia oară şi au continuat să scandeze „Demisia”.

Protestatarii au cerut demisia Guvernului şi au scandat „Hoţii”, „Cine nu sare, nu vrea schimbare”,  „Rezistăm”, „Nu renunţăm”, „Nu cedăm”, „Continuăm”, „Jos Guvernul mafiot”, „Pleacă, Dragnea, pleacă”, „Plecaţi, plecaţi, nu mai guvernaţi”, „Vrem democraţie cu hoţii în puşcărie”.

Manifestanţii care au venit în Piaţa Victoriei au adus cu ei pancarte pe care scria: „PSD, votul nu e un cec în alb”, „La mulţi ani, Liviule, cu executare”, „Dreptate, nu imunitate, „Iubesc România, „Ne-am trezit, nu ne mai păcăliţi”, „Jos labele de pe DNA”, „Când ne număraţi, adunaţi şi 64 de victimele de la #Colectiv”, „Te lepezi Drac-nea? Altă întrebare”, „Jos guviermii”.

În timpul protestului a fost un incident, un tânăr fiind preluat de un echipaj SMURD pentru că era lovit la faţă şi dus la Spitalul Floreasca. Trei persoane au fost duse la Secţia 1 de Poliţie în urma acestui incident, pentru a se stabili ce s-a întâmplat. O altă persoană care avea leziuni la nivelul feţei a primit îngrijiri de la un alt echipaj SMURD, însă nu a vrut să fie dusă la spital.

Circulaţia a fost închisă, de la ora 18.00, pe toate bulevardele care fac legătura cu Piaţa Victoriei, restricţia de trafic fiind ridicată după ora 23.00.

În jurul orei 20.00, metroul nu a mai oprit pentru mai mult timp la staţia Piaţa Victoriei, oamenii din trenuri fiind anunţaţi că măsura a fost luată din cauza aglomeraţiei şi pentru siguranţa călătorilor.

Peste 350.000 de persoane au ieşit să protesteze duminică şi în alte oraşe din ţară:  la Cluj-Napoca au fost aproximativ 50.000 de manifestanţi, la Sibiu şi la Timişoara câte 40.000, iar la Iaşi peste 30.000.

Un alt protest a avut loc duminică la Palatul Cotroceni, unde după anunţul Guvernului că OUG privind codurile penale a fost abrogată, au venit oameni să susţină Guvernul Grindeanu şi să ceară demisia preşedintelui Klaus Iohannis. Protestul, la care au partcipat peste 2.000 de oameni, s-a încheiat după şapte ore. 

UPDATE 00:.00: Manifestaţia din Piaţa Victoriei din Capitală s-a încheiat

Demonstranţii au părăsit Piaţa Victoriei. Jandarmii strâng gardurile de protecţie. Traficul în piaţă urmează să fie reluat.

CITEȘTE ȘI Protest istoric la Cluj, cu aproape 50.000 de oameni. Ultimii manifestanţi au plecat din Piaţa Unirii în jurul orei 23.30

UPDATE 23:39 Aproximativ 1.000 de oameni mai protestează în Piaţa Victoriei. Manifestanţii scandează "Hoţii", acompaniaţi de tobe

Aproximativ 1.000 de oameni mai protestează în Piaţa Victoriei, manifestanţii scandează „Hoţii” şi „Demisia”, acompaniaţi de tobe şi vuvuzele, iar un grup de tineri s-a prins în "dansul Pinguinului”.

Unii protestatari au o spânzurătoare, pe care au prins o hârtie pe care scrie „D_ _ G _ _ A”.

Unei tinere care protesta i s-a făcut rău, fiind preluată de un echipaj SMURD, care a scos-o pe un scaun cu rotile şi au dus-o la ambulanţă, unde i-au acordat primul ajutor.

UPDATE 22.45: Manifestanţii părăsesc Piaţa Victoriei în sunet de vuvuzele şi pe muzica lui Vali Sterian

Demonstranţii pleacă din Piaţa Victoriei după o manifestaţie cu participare record.

CITEȘTE ȘI Protestul de la Iaşi, la care au participat peste 30.000 de oameni, s-a încheiat în jurul orei 23.00, fără incidente
CITEȘTE ȘI Manifestanţii de la Sibiu au intonat Imnul Naţional în Piaţa Mare şi au lansat lampioane
CITEȘTE ȘI Protestul de la Timişoara, la care au participat aproximativ 40.000 de oameni, s-a încheiat după aproximativ patru ore
CITEȘTE ȘI Protestul de la Ploieşti s-a încheiat fără incidente; în alte trei oraşe din Prahova oamenii au ieşit în stradă

UPDATE 22:15 Peste 280.000 de oameni protestează în Piaţa Victoriei. Manifestanţii au cântat Imnul pentru a treia oară

Peste 280.000 de oameni protestează în Piaţa Victoriei şi, la ora 22,00, au intonat Imnul Naţional, pentru a treia oară în această seară, apoi au continuat să scandeze "Demisia” şi "Nu cedăm”.

 

CITEȘTE ȘI Peste 40.000 de oameni au strigat numele preşedintelui Iohannis, în faţa casei acestuia din Sibiu

Numărul oamenilor care vin să protesteze în Piaţa Victoriei continuă să crească, manifestanţii ocupând atât zona din faţa sediului Guvernului, cât şi toate bulevardele din zonă.

La ora 21.30, protestatarii au oprit scandările şi au ţinut un moment de reculegere, timp de câteva secunde a fost linişte totală, iar pe blocul din apropiere a fost proiectat „#Colectiv”. După momentul de reculegerii, oamenii au aplaudat puternic şi au scandat "Ne-aţi unit, aţi reuşit".

CITEȘTE ȘI Aproximativ 400 de persoane au protestat şi la Buzău scandând lozinci împotriva PSD şi a Guvernului Grindeanu
CITEȘTE ȘI Peste 6.000 de persoane au mărşăluit pe străzile municipiului Galaţi, coloana de manifestanţi ajungând chiar şi în unele cartiere

UPDATE 21:42 Peste 230.000 de oameni în Piaţa Victoriei. Moment de reculegere, toate scandările s-au oprit pentru câteva secunde

Peste 230.000 de oameni protestează în Piaţa Victoriei, număr record de manifestanţi în a şasea zi de protest. La ora 21.30, protestatarii au oprit scandările şi au ţinut un moment de reculegere, timp de câteva secunde a fost linişte totală, iar pe blocul din apropiere a fost proiectat "#Colectiv”.

CITEȘTE ȘI Peste 10.000 de braşoveni în Piaţa Sfatului. Oamenii cer demisia Guvernului

După momentul de reculegerii, oamenii au aplaudat puternic şi au au scandat "Ne-aţi unit, aţi reuşit".

Foto: Inquam Photos / Mircea Manole
Foto: Inquam Photos / Mircea Manole
CITEȘTE ȘI Numărul protestatarilor de la Ploieşti s-a dublat, depăşind 6.000. Ciobănesc german cu o pancartă pe care scrie: ”Sunt neagră de supărare” - VIDEO
CITEȘTE ȘI Constanţa: Peste 7.000 de oameni au strigat “PSD nu uita noi îţi vrem demisia“

 

UPDATE  21:16 Peste 200.000 de protestatari în Piaţa Victoriei. Manifestanţii au aprins la ora 21.00 telefoane, lanterne şi brichete

Peste 200.000 de oameni protestează în Piaţa Victoriei şi, la ora 21.00, toţi au aprins telefoane, lanterne şi brichete, simultan cu ceilalţi protestatari din ţară, apoi au cântat Imnul.

CITEȘTE ȘI Sibiu: 40.000 de oameni strigă ”Ne-aţi unit, aţi reuşit” pe străzile oraşului, în cel mai mare protest de la Revoluţie

CITEȘTE ȘI Aproape 30.000 de oameni se află la ora transmiterii acestei ştiri în Piaţa Unirii, din Iaşi

A şasea zi de protest din Piaţa Victoriei a înregistrat un număr record de participanţi, depăşind 200.000, după ce cu o zi în urmă recordul era de peste 170.000. Grupuri mari de oameni continuă să vină în Piaţa Victoriei.

La ora 21.00, fiecare participant la manifestaţiile din toate oraşele ţării şi din diaspora a ridicat spre cer propria lumină aprinsă, apoi s-a intonat imnul de stat.

Foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe
Foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe

UPDATE 20:52 Peste 160.000 de oameni în Piaţa Victoriei: "Guvern de oameni reci te rugăm frumos să pleci”, "Nu ne păcăliţi, rămânem uniţi”

Peste 160.000 sunt în Piaţa Victoriei, cer demisia Guvernului, scandează "Nu renunţăm”, "Nu cedăm”, "Suntem aici până abdici” şi au pancarte pe care scrie "Guvern de oameni reci te rugăm frumos să pleci” şi "Nu ne păcăliţi, rămânem uniţi”.

CITEȘTE ȘI Peste 40.000 de clujeni protestează şi mărşăluiesc pe străzile oraşului

Protestatarii scandează: "Cine nu sare, nu vrea schimbare”, "Nu renunţăm”, "Nu cedăm”, "Continuăm”, "Jos Guvernul mafiot” şi "Pleacă, Dragnea, pleacă”, "Plecaţi, plecaţi, nu mai guvernaţi”, "Vrem democraţie cu hoţii în puşcărie”.

Pe doua blocuri şi pe clădirea Guvernului se proiectează "Demisia”, "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta”.

Manifestanţii care au venit în Piaţa Victoriei au adus cu ei pancarte pe care scrie: "PSD, votul nu e un cec în alb”, „La mulţi ani, Liviule, cu executare”, „Dreptate, nu imunitate, „Iubesc România, „Ne-am trezit, nu ne mai păcăliţi”, „Jos labele de pe DNA”, „Când ne număraţi, adunaţi şi 64 de victimele de la #Colectiv”, „Te lepezi Drac-nea? Altă întrebare”, „Jos guviermii”.

Oamenii spun că nu se vor mai lăsa păcăliţi de această dată şi nu vor renunţa la protest până când Guvernul nu demisionează.

Foto: Inquam Photos / Mircea Manole
Foto: Inquam Photos / Mircea Manole

UPDATE 20:25 Peste 130.000 de protestatari în Piaţa Victoriei. Metroul nu mai opreşte la Piaţa Victoriei

Peste 130.000 de oameni protestează în Piaţa Victoriei şi scandează „Plecaţi, plecaţi, nu mai guvernaţi”, şi „Vrem democraţie cu hoţii în puşcărie”. Oamenii spun că nu se vor mai lăsa păcăliţi de această dată şi nu vor renunţa la protest până când Guvernul nu demisionează. Metroul nu mai opreşte la Piaţa Victoriei, oamenii din trenuri fiind anunţaţi că măsura a fost luată din cauza aglomeraţiei.

CITEȘTE ȘI Peste 2.000 de arădeni cer demisia Guvernului şi alegeri anticipate. Pe o pancartă scrie: " Victor Ciorbea: Nu văd cu ochi buni această ordonanţă".
CITEȘTE ȘI Aproape 9.000 de oameni în marş pe străzile Braşovului: "Când nedreptatea devine lege, rezistenţa devine datorie“

Protestatarii scandează „Refuz acest abuz” „Hoţii”, „Demisia”, „Hoţii la puşcărie” şi „Nu amnistie”.

Un protestatar are prinsă pe haină o hârtie pe care scrie: „Firea nu ne păcăleşti”. El spune că a venit în stradă după ce a văzut un anunţ al primarului Gabriela Firea că „se îngrijeşte de ordinea şi liniştea publică”.

Protestatarii huiduie când prin dreptul lor trec manechine îmbrăcate în zeghe, care au feţele lui Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu, Victor Ponta, Florin Iordache şi Călin Popescu Tăriceanu.

UPDATE 20:14 Peste 100.000 de protestatari în Piaţa Victoriei. "Refuz acest abuz”, "Hoţii”, "Demisia”

Numărul oamenilor din Piaţa Victoriei a depăşit 100.000 şi la protest continuă să vină de pe toate străzile din zonă grupuri mari de oameni. "Refuz acest abuz” „Hoţii” şi „Demisia”, scandează protestatarii. Manifestanţii huiduie când prin dreptul lor trec manechine îmbrăcate în zeghe, care au feţele lui Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu, Victor Ponta, Florin Iordache şi Călin Popescu Tăriceanu.

CITEȘTE ȘI Peste 5.000 de persoane protestează în zona centrală a municipiului Galaţi şi scandează lozinci împotriva Guvernului
CITEȘTE ȘI Peste 1.000 de oameni au protestat la Alba Iulia cerând demisia Guvernului. Oamenii au anunţat că vor continua protestele săptămâna viitoare

Oamenii scandează mesaje pe care le văd proiectate pe Palatul Victoria şi pe un bloc din zonă.

De la o staţie sunt puse „Imnul golanilor” şi alte cântece devenite imnuri pentru Piaţa Universităţii la Revoluţia din 1989.

Mulţi oameni care protestează în Piaţa Victoriei au primit hârtii pe care scrie că sunt probleme şi la o altă ordonanţă „9/2017, votată tot pe ascuns. Ministerul lui Shhaideh va sifona banul public fără nici un control”.

Protestatarii flutură drapele, bat în tobe şi au mii de pancarte, pe unele dintre acestea fiind scris: „Pentru că vrem abrogare / La Poarta Albă am făcut renovare / Dragnea, băieţii de la Mare / Îşi oferă transport şi cazare”, „Lângă Voiculescu! / Lângă Vişinescu! / Lângă Ceauşescu!”, „La nesimţire fără penitenţă, opunem rezistenţă”, „Altă întrebare? Hai la închisoare”, „Vrem democraţie, hoţii în puşcărie”, „Dragnea, în noaptea asta nu scapi nici cu elicopterul. Semnează România” , „PSD, ciuma roşie”, „Mai am un singur dor, Dragnea scriitor”

UPDATE 19:57 Peste 80.000 de oameni protestează în Piaţa Victoriei. "Nu vă credem”, "Nu cedăm”, mesaje proiectate pe clădirea Guvernului

CITEȘTE ȘI Peste 12.000 de ieşeni mărşăluiesc pe străzile Iaşiului, în fruntea coloanei aflându-se tineri cu două coroane pe care scrie: "RIP -PSD"
CITEȘTE ȘI Aproximativ 20.000 de oameni participă la mitingul de la Timişoara strigând: "Grindeanu, ai pătat onoarea din Banat"
CITEȘTE ȘI Sibiu: Peste 15.000 de oameni scandează ”Colectiv” şi poartă acelaşi mesaj ca la protestele din 2015 - ”The day we give

Peste 80.000 de oameni protestează în Piaţa Victoriei şi grupuri mari de oameni continuă să vină din toate direcţiile. Pe Palatul Victoria sunt proiectate mesajele „Nu vă credem”, „Nu cedăm”.

De la o staţie sunt puse „Imnul golanilor” şi alte cântece devenite imnuri pentru Piaţa Universităţii la Revoluţia din 1989.

Mulţi oameni care protestează în Piaţa Victoriei au primit hârtii pe care scrie că sunt probleme şi la o altă ordonanţă „9/2017, votată tot pe ascuns. Ministerul lui Shhaideh va sifona banul public fără nici un control”.

Oamenii au cântat Imnul şi scandează în cor „Demisia”, „Hoţii”, „Nu cedăm”, „Nu plecăm”, „Dragnea nu uita, România nu-i a ta”, după ce mesajele sunt proiectate pe Palatul Victoria şi pe un bloc din apropiere.

Oamenii flutură drapele, bat în tobe şi au mii de pancarte, pe unele dintre acestea fiind scris: „Pentru că vrem abrogare / La Poarta Albă am făcut renovare / Dragnea, băieţii de la Mare / Îşi oferă transport şi cazare”, „Lângă Voiculescu! / Lângă Vişinescu! / Lângă Ceauşescu!”, „La nesimţire fără penitenţă, opunem rezistenţă”, „Altă întrebare? Hai la închisoare”, „Vrem democraţie, hoţii în puşcărie”, „Dragnea, în noaptea asta nu scapi nici cu elicopterul. Semnează România” , „PSD, ciuma roşie”, „Mai am un singur dor, Dragnea scriitor”

Pe gardurile care delimitează zona de protest au fost puse steaguri tricolore mari, cu gaură în mijloc.

UPDATE 19:20 Peste 20.000 de protestatari în Piaţa Victoriei. Pe Palatul Victoria sunt proiectate "Demisia”, "Nu cedăm”, "Nu plecăm”

CITEȘTE ȘI Ploieşti: Peste 3.000 de persoane la un nou protest în care oamenii cer demisia Guvernului spunând că „nu se lasă păcăliţi”
CITEȘTE ȘI Peste 4.000 de timişoreni la un nou protest început cu intonarea Imnului Naţional. Oamenii sosesc în Piaţa Victoriei din toate cartierele oraşului. Primarul Robu, la protest
CITEȘTE ȘI Peste 8.000 de oameni la Sibiu, în pofida abrogării ordonanţei. Pancartă înfăţişând o carte intitulată "De la Bombonica la Mititica", unde Liviu Dragnea apare ca autor

Peste 20.000 de oameni protestează în Piaţa Victoriei şi numărul manifestanţilor este în creştere. Oamenii au cântat Imnul şi scandează în cor "Demisia”, "Hoţii”, "Nu cedăm”, "Nu plecăm”, "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta”, după ce mesajele sunt proiectate pe Palatul Victoria şi pe un bloc din apropiere.

CITEȘTE ȘI Peste 500 de constănţeni au început să se strângă în faţa Prefecturii cerând demisia Guvernului. "O nouă revoluţie un loc de evoluţie", scrie pe o pancartă - FOTO
CITEȘTE ȘI Peste 500 de constănţeni au început să se strângă în faţa Prefecturii cerând demisia Guvernului. "O nouă revoluţie un loc de evoluţie", scrie pe o pancartă - FOTO

Oamenii flutură drapele, bat în tobe, scandează şi au mii de pancarte, pe unele dintre acestea fiind scris: "Pentru că vrem abrogare / La Poarta Albă am făcut renovare / Dragnea, băieţii de la Mare / Îşi oferă transport şi cazare”, „Lângă Voiculescu! / Lângă Vişinescu! / Lângă Ceauşescu!”, „La nesimţire fără penitenţă, opunem rezistenţă”, „Altă întrebare? Hai la închisoare”, „Vrem democraţie, hoţii în puşcărie”, „Dragnea, în noaptea asta nu scapi nici cu elicopterul. Semnează România” , „PSD, ciuma roşie”, „Mai am un singur dor, Dragnea scriitor”

Pe gardurile care delimitează zona de protest au fost puse steaguri tricolore mari, cu gaură în mijloc.

„Mesajul pieţei trebuie să fie unul scurt şi clar: Jos Guvernul. Mai căutaţi, poate găsiţi şi oameni buni, nu cred că toţi PSD-iştii sunt corupţi”, a spus o femeie care susţine că este avocat.

Circulaţia a fost închisă pe toate bulevardele care fac legătura cu Piaţa Victoriei.

Oamenii mai scandează „Vrem să ne-auziţi, nu să ne minţiţi”, „Dragnea să ajungi îmbrăcat în dungi”, „Altă întrebare, la închisoare”, „Ne-am săturat, cât ne-aţi furat”, „Jos Guvernul”, „Afară, afară cu PSD din ţară”, „Dragnea pentru noi este Iliescu doi”. 

UPDATE 18:17 Peste 10.000 de oameni protestează în Piaţa Victoriei, circulaţia a fost blocată

Numărul manifestanţilor din Piaţa Victoriei a crescut la 10.000, iar circulaţia rutieră prin faţa sediului Guvernului a fost blocată, după ce jandarmii au mărit zona de protest. Un tânăr care ar fi fost bătut a fost preluat de un echipaj SMURD, iar trei persoane au fost duse la Secţia 1 de Poliţie în urma acestui incident.

CITEȘTE ȘI Aproape 3.000 de clujeni au început să se adune în Piaţa Unirii din municipiu

În urma incidentului, persoana care ar fi fost lovită a fost dusă la Spitalul Floreasca, iar trei persoane au fost preluate de jandarmi şi duse la Secţia 1 de Poliţie pentru a se stabili ce s-a întâmplat.

CITEȘTE ȘI Peste 2.000 de oameni protestează, pentru a şasea zi consecutiv, în Piaţa Unirii din Iaşi cerând demisia Guvernului

O altă persoană care avea leziuni la nivelul feţei a primit îngrijiri de la un alt echipaj SMURD, însă nu a vrut să fie dusă la spital.

CITEȘTE ȘI Alba Iulia: Peste 500 de persoane la un nou protest cerând demisia Guvernului şi scandând "Ne-am ars cu voi/ Vrem alţii noi!”

Jandarmii au mai scos din mulţime trei persoane care au venit în Piaţa Victoriei şi au strigat „Iohannis, ruşine”.

În jurul orei 17.30, dinspre Bulevardul Aviatorilor a intrat în Piaţa Victoriei un grup mare de oameni care a venit de la Constanţa să protesteze în Capitală.

În Piaţa Victoriei a venit şi un grup de tineri care cântă la tobe şi la alte instrumente.

Protestatarii au pancarte pe care scrie „Fără politiceni corupţi în Parlament”, „Medicina m-a-nvăţat: Noaptea e pentru salvat /Nu hoţii din închisoare, / Ci bolnavii din spitale!”, „Dragnea, mersi de tren, am venit să te vedem!”, „Voiculescu a furat banii lui Ceauşescu”, „Călăraşiul tot este în stradă. Hoţii toţi să-i vadă”.

Oamenii scandează „Vrem să ne-auziţi, nu să ne minţiţi”, „Dragnea să ajungi îmbrăcat în dungi”, „Altă întrebare, la închisoare”, „Ne-am săturat, cât ne-aţi furat”, „Jos Guvernul”, „Afară, afară cu PSD din ţară”, „Dragnea pentru noi este Iliescu doi”.

Şoferii care trec prin zona de protest claxonează în semn de susţinere.

În Piaţa Victoriei sunt şi oameni care vând steaguri tricolore cu cinci lei, vuzele cu zece lei şi fluiere cu cinci lei. 

UPDATE 17:01 Peste 5.000 de protestatari în Piaţa Victoriei: „Aţi reuşit ...Ne aţi unit!”, „Vrem să ne-auziţi, nu să ne minţiţi”

Aproximativ 5.000 de oameni protestează, la ora transmiterii acestei ştiri, în Piaţa Victoriei şi scandează „Vrem să ne-auziţi, nu să ne minţiţi”, „Ne-am săturat, cât ne-aţi furat”, „Jos Guvernul” şi „Jandarmeria, jos pălăria”. Mai multe persoane au venit la protest cu un banner foarte lung pe care scrie „Aţi reuşit ...Ne aţi unit!”. În Piaţa Victoriei a venit şi Gigi Becali, un protestatar spunându-i că hoţii trebuie să plătească, printre care şi el.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Numărul oamenilor care vin în Piaţa Victoriei continuă să crească, unii dintre aceştia fiind din alte oraşe, printre care Cluj, Iaşi, Teleorman şi Călăraşi.

Mai mulţi protestatari care au ajuns în jurul orei 16.30 în Piaţa Victoriei au adus un banner foarte lung, pe care scrie „Aţi reuşit … Ne-aţi unit!”

În Piaţa Victoriei a venit şi Gigi Becali, în jurul căruia s-au adunat mai mulţi oameni, unii întrebându-l dacă a venit petnru a-şi face „campanie electorală”.

„Cât aţi fost în Parlament, nu aţi făcut nimic pentru noi. Între noi sunt hoţii, borfaşii. Hoţii trebuie să plătească, domnule Becali, printre care şi dumneavoastră”, i-a spus un protestatar, Becali răspunzând: „Eu am plătit de trei ori prejudiciul”.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Unii dintre tinerii din Piaţa Victoriei spun că guvernanţii trebuie să plătească pentru abuzuri, chiar dacă au abrogat ordonanţa de urgenţă privind codurile penale.

„Să plătească pentru aceste abuzuri. Noi sa  rămânem uniţi”, a spus un tânăr dintr-un grup.

O femeie a spus că este bine că oamenii s-au trezit şi nu i-au lăsat pe cei din Guvern să facă abuzuri.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Bucuraţi-vă de tinereţe, că avem o ţară frumoasă. Să fim uniţi. Eu mă rog în fiecare seară să ne de-a conducători buni.  Să vedem ce se întâmplă, aşteptăm să vedem. Bine că oamenii s-au trezit”, le-a spus femeia tinerilor.

Câţiva oameni dintr-un grup au spus că pasul următor după abrogarea OUG este demisia Guvernului, apoi au scandat „Hoţii”, „Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie.

Protestatarii au pancarte pe care scrie „Fără politiceni corupţi în Parlament”, „Medicina m-a-nvăţat: Noaptea e pentru salvat /Nu hoţii din închisoare, / Ci bolnavii din spitale!”, „Dragnea, mersi de tren, am venit să te vedem!”, „Voiculescu a furat banii lui Ceauşescu”, „Călăraşiul tot este în stradă. Hoţii toţi să-i vadă”.

Oamenii scandează „Vrem să ne-auziţi, nu să ne minţiţi”, „Dragnea să ajungi îmbrăcat în dungi”, „Altă întrebare, la închisoare”, „Ne-am săturat, cât ne-aţi furat”, „Jos Guvernul”, „Afară, afară cu PSD din ţară”, „Dragnea pentru noi este Iliescu doi”.

Mai mulţi copii au o portavoce de la care strigă: „Noi suntem poporul”, „Demisia” şi  „DNA să vină să vă ia”.

Doi bărbaţi au adus trei mese pe care au pus fructe, biscuiţi, eugenii, covrigi şi apă, pe care le oferă protestatarilor, în dreptul produselor punând un afiş pe care scrie „Energie pentru democraţie”.

O doamnă cu o pungă mare adună gunoaiele. „Nu suntem o adunătură, ci oameni civilizaţi”, a spus femeia, avansând în mulţime. 

UPDATE Numărul protestatarilor din Piaţa Victoriei a ajuns la 1.000, printre ei fiind şi tineri veniţi din mai multe oraşe

Numărul protestatarilor din Piaţa Victoriei a ajuns la 1.000, unii dintre ei fiind tineri veniţi din mai multe oraşe din ţară. Manifestanţii suflă în vuvuzele şi scandează "PSD, ciuma roşie”, "Hoţii”, "Demisia” şi "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta”.

Grupuri de oameni continuă să vină în Piaţa Victoriei, cu steaguri, pancarte şi mesaje scrise pe hârtii, pentru a protesta a şasea zi consecutiv faţă de ordonanţa de urgenţă privind codurile penale.

Manifestanţii suflă în vuvuzele şi afişează pancarte pe care scrie "Oamenii nu v-au votat să legalizaţi furtul”, "Zi de zi aici vom fi”, "Iubirea de Ţară în stradă se măsoraă”.

Un bărbat care vindea steaguri în Piaţa Victoriei a fost scos din mulţime de doi jandarmi, la sesizarea protestatarilor.

UPDATE 13:02 Aprximativ 500 de oameni în Piaţa Victoriei din Capitală. Unii spun că au ieşit în stradă şi în '89. Apel antivuvuzele

În faţa sediului Guvernului se află, la această oră, aproximativ 500 de protestatari, numărul lor fiind în creştere. Printre manifestanţi se află şi unii care spun că au ieşit în stradă în decembrie 1989.

Unul dintre demonstranţi ţine un tricolor mare, cu gaură în mijloc, altul poartă drapelul SUA.

"Este modul meu de a mulţumi ambasadei americane şi ambasadorului pentru implicare, suport şi ajutor. Pentru că a fost de un real ajutor. Este singura ambasadă care a invitat de două ori la discuţii directe şi premierul li presedintele partidului de guvernare. Fără suportul venit din cancelariile occidentale urlam aici până la Paşte, pentru că, la câtă nesimţire e acum în cladirea aia nu aveam nicio şansă", a spus protestatarul care a adus în Piaţa Victoriei drapelul SUA.

El a povestit că a fost în stradă în decembrie 1989 şi că la protestele din aceste zile regăseşte acelaşi entuziasm.

"Din fericire, există o diferenţă enormă - nu sunt gloanţe. A reînviat acel spirit, ne redefinim ca popor din nou, vorba maestrului Liiceanu", a adăugat el.

Protestatarul a mai spus că, din punctul său de vedere, echipa actuala aflată la guvernare trebuie să plece, pentru că discută despre retragerea ordonanţei abia după cinci zile de sfidare.

"În decembrie '89 era foarte multă încrâncenare. Erau mult mai puţini calmi oamenii. Acum, lumea e mai conştientă. Aveţi atât de uşor acces la informaţie", a apreciat un alt protestatar, în vârstă de aproximativ 70 de ani.

Manifestantul spune că a participat la Revoluţia din decembrie 1989.                      

"Ce se întâmplă acum este fără precedent, un partid care luptă împotriva statului de drept trebuie desfiinţat", a punctat el.

Copiii prezenţi la manifestaţie au desenat un şotron, cu cretă colorată, pe asfalt. Unii dintre ei poartă şi pancarte, pe care scrie: "Spiderman help", "Vreau să cresc în România" şi " Iubesc România".

Pe pagina de Facebook "Corupţia ucide", care găzduieşte mesaje legate de proteste, a fost lansat un apel împotriva vuvuzeleor şi înjurăturilor la manifestaţii.

"Un loc pentru fiecare lucru: trompetele în politică, vuvuzelele pe stadion. Fiind foarte mulţi copii în stradă, vă rugăm să nu folosiţi vuvuzele şi să nu afişaţi mesaje cu înjurături", sunt îndemnaţi manifestanţii.

12:00 Oamenii încep să se adune în Piaţa Victoriei, pentru a şasea zi de protest faţă de OUG privind codurile penale

În Piaţa Victoriei sunt, la ora transmiterii acestei ştiri, peste 100 de protestatari, adulti şi copii, cu steaguri şi vuvuzele. Unii dintre ei poartă tricolorul pe umeri şi au venit împreună de câinii lor.

Un grup de 10 ciclişti amatori pedalează pe loc, pe muzică, în semn de protest faţă de OUG.                       

"I-am văzut pe ei cu bicicletele pe Facebook şi am zis să vin si eu. Mie, unui om simplu, îmi place dreptatea. Eu, dacă aş fi luat 200.000 de euro, aş fi fost în secunda doi la puşcărie. Să se ducă şi ei. Nu mi se pare corect să mergem pe stradă cu frică. Am o întrebare pentru deţinuţi: Când au dat în cap, au spart, nu s-au gândit că au luat drepturi? Nu cere, frate, ceea ce iei", a spus unul dintre ciclişti, student în anul I în Bucureşti.

O tânără din grupul care pedalează pe loc a spus că a aflat şi ea despre iniţiativa de pe Facebook şi că sunt toţi ciclişti amatori. "Ne facem antrenamentul de dimineaţă aici", a spus ea.

"Ne facem antrenamentul dimineaţă, pe lumină, nu noaptea, ca şobolanii, cum fac ei. Vreau să fie abrogată ordonanţa şi să dispară complet, să nu mai existe", a spus un alt ciclist.

Un tânar din grup a spus că mai mulţi ciclişti urmează să pedaleze într-un marş de la Parcul Izvor la Piaţa Victoriei, de la ora 15.00.

Un student a adus în Piaţa Victoriei o staţie, la care a pus Imnul Naţional. "Am adus Imnul Naţional în Piaţa Victoriei să îl ascultăm cu toţii. Este important, pentru trezirea românilor", a spus studentul, care a adăugat că vrea şi demisia Guvernului, în afară de abrogarea ordonanţei.

În Piaţa Victoriei continuă să vină oameni care vor participa la protest.

Duminică este anunţat "cel mai mare protest", la care sunt aşteptaţi în Piaţa Victoriei din Capitală oameni din toată ţara.

Zeci de studenţi din Cluj au ajuns, duminică dimineaţă, în Gara de Nord, pentru a participa la protestele din Piaţa Victoriei din Capitală.

CITEȘTE ȘI Zeci de studenţi din Cluj au ajuns în Gara de Nord, pentru a participa la protestele din Piaţa Victoriei. Prima oprire, la DNA: "Dragnea, nu uita, te aşteaptă Laura". FOTO. VIDEO

Pictaţi pe faţă în culorile drapelului naţional, tinerii, escortaţi de jandarmi, au oprit prima dată la DNA, unde au scandat "Dragnea, nu uita, te aşteaptă Laura", apoi îndreptându-se spre Piaţa Victoriei. De la DNA, manifestanţii au plecat spre Piaţa Victoriei.

Manifestanţii vor fi în piaţă în timp ce la Palatul Victoria este programată să se desfăşoare şedinţa de Guvern în care se va decide abrogarea actului normativ, ceea ce se pare însă că nu va duce şi la întreruperea demonstraţiilor începute în urmă cu cinci zile.

Conform anunţurilor făcute pe pagina de Facebook a evenimentului, dumincă,  la ora 20.00, atât în ţară, cât şi în diaspora, în pieţe va fi intonat imnul de stat, iar o oră mai târziu, "fiecare participant la manifestaţiile din toate oraşele ţării şi din diaspora va ridica spre cer propria lumină aprinsă”. 

Ca şi sâmbătă, când a fost înregistrată o participare record la demonstraţii, în Bucureşti fiind prezenţi în Piaţa Victoriei 170.000 de oameni, în timp ce în ţară au ieşit în stradă 300.000, şi duminică sunt aşteptaţi protestatari din toată ţara. Unii dintre ei au anunţat că vor veni la Bucureşti cu maşinile. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.