Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a anunţat, vineri, că pentru a nu mai fi cozi la Serviciul Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor a decis alocarea imediată a 60 de posturi suplimentare, 50 pentru Bucureşti şi 10 pentru Ilfov, arătând că de luni se va lucra în două schimburi, de la orele 07.00 la 21.00 şi se va face programare online. Tudorache a spus că roagă cetăţenii ca de săptămâna viitoare să nu mai vină din cursul nopţii la Serviciul Permise de Conducere din Capitală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Dragoş Tudorache a declarat că, la discuţiile cu prefectul Capitalei, Paul Petrovan, cu prefectul judeţului Ilfov, Adrian Petcu, şi cu conducerea Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor şi-a exprimat nemulţumirea pentru situaţia de la Serviciul Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din Capitală, unde oamenii stau multe ore la cozi.

El a precizat că pe oamenii care stau la cozi nu îi interesează că sunt cauze reale şi obiective, legate de personal şi de logistică, ci vor să nu mai piardă multe ore aşteptând să ajuingă la ghişee, şi pentru aceasta trebuie luate măsuri cu impact imediat.

Ministrul a arătat că, în primul rând, a clarificat cine este responsabil din punct de vedere operaţional şi a stabilit ca, începând de luni, la Serviciul Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor să se lucreze în două schimburi, de la orele 07.00 la 21.00.

Tudorache a  dispus, pentru aceasta, alocarea imediată a 60 de posturi suplimentare, dintre care 50 la Bucureşti şi 10 la Ilfov, arătând că vor fi oameni detaşaţi temporar din Ministerul Afacerilor Interne, pentru că nu pot fi luaţi angajaţi care lucrează în stradă. Personalul care va fi detaşat urmează să fie instruit în weekend de cei care lucrează la Serviciul Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din Şoseaua Pipera.

Tot de luni se va putea face programare on-line, ministrul precizând că reprezentanţi de la Prefectura Suceava vor veni la Bucureşti cu softul necesar. De asemenea, vor fi ghişee separate pentru programările on-line, pentru a nu exista o suprapunere.

Persoanele care vor veni la ghişee vor avea bonuri personalizate, pentru a nu lăsa loc de intermedieri făcute de unii traficanţi de bonuri. În zece zile va exista un al doilea aparat de bonuri personalizate, cu nume, a mai spus ministrul de Interne.

Dragoş Tudorache a precizat că speră ca în urma acestor măsuri să vadă schimbări efective şi vizibile, el arătând că este inacceptabil să fim martori la această situaţie şi să nu facem nimic.

Ministrul a mai spus că îi roagă pe cetăţeni ca de săptămâna viitoare să nu mai vină din cursul nopţii la Serviciul Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din Capitală, arătând că va urmări situaţia, pentru a se asigura că nu vor mai fi probleme.

Ministrul a spus că trebuie luate şi măsuri pe termen mediu şi lung, pentru ca ceea ce se rezolvă în scurt timp să fie consolidat. El a precizat că o măsură care va fi luată atât pentru Bucureştri cât şi pentru judeţul Ilfov este programarea pentru proba practică a celor care vor să obţină permisul de conducere direct de pe calculatorul pe care dau examenul teoretic. Astfel, candidaţii vor putea, după ce au fost declaraţi admişi, să aleagă data pentru proba practică.

Întrebat de ce s-au luat acest măsuri atât de târziu, ministrul Dragoş Tudorache a spus că în septembrie, când a discutat despre cozile de la ghişee, i s-a spus că perioada din vară a fost una excepţională şi că nu se va mai repeta. Tudorache a precizat că a aşteptat să vadă ce se întâmplă şi, pentru să situaţia nu s-a schimbat, a intervenit.                       

Ministrul a spus că luni va merge la Serviciul Permise de Conducere să vadă ce se întâmplă şi dacă oamenii detaşaţi au avut timp suficient pentru a fi instruiţi cu ce trebuie să facă.

Sute de oameni au stat la coadă, la Serviciul Permise de Conducere din Capitală, o situaţie care se repetă de mai mult timp, cei care vin să îşi schimbe permisul sau să înmatriculeze o maşină fiind nevoiţi să aştepte mai multe ore până când ajung la ghişee. Fie că vor să înmatriculeze o maşină, să îşi shimbe permisul de conducere expirat sau să se programeze la proba teoretică în vederea obţinerii acestuia, oamenii sunt nevoiţi să aştepte mai multe ore până ajung la ghişee.

Prefectura Capitalei spunea, joi, că sunt cozi la Serviciul Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor pentru că instituţia are un deficit de personal de 22%, iar dintre cei 88 de angajaţi, doar 66 sunt prezenţi, restul fiind în concedii. Oficialii instituţiei susţineau că dacă vor fi ocupate cele 16 posturi vacante şi va fi suplimentat numărul de angajaţi, situaţia s-ar normaliza, pentru că s-ar putea lucra în două ture zilnic, până la ora 19.30.

Situaţia de la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor nu este nouă, încă din vară fiind zile în care oamenii sunt nevoiţi să aştepte la cozi foarte lungi.

În vară, când la Direcţia Permise de Conducere erau foarte mulţi oameni care aşteptau la cozi, oficialii Ministerul Afacerilor Interne motivau creşterea numărului solicitărilor prin „prezenţa în România, în vacanţă, a unui mare număr de cetăţeni români care în mod normal lucrează în străinătate şi odată sosiţi în ţară îşi rezolvă şi problemele administrative”. Aceştia arătau că alte cauze ar fi debutarea programului Rabla în luna iunie, faţă de anii anteriori când a debutat în primăvară şi creşterea cu aproximativ 20% a numărului de absolvenţi ai şcolilor de şoferi, majoritatea fiind tineri şi intenţionând să-şi obţină permisul de conducere în perioada de vacanţă.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.