Judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis, joi, că greva cadrelor medicale din federaţia sindicală Sanitas este ilegală, decizia nefiind definitivă, însă este executorie. Sindicaliştii au anunţat, încă de marţi, că greva este suspendată în urma promisiunilor că majorările salariale vor trece de Parlament săptămâna viitoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Admite cererea. Dispune încetarea grevei ca fiind ilegală”, se arată în minuta Tribunalului Bucureşti.

Decizia instanţei nu este definitivă, însă este executorie.

Cererea de anulare a grevei a fost depusă, marţi, de Ministerul Sănătăţii la Tribunalul Bucureşti.

"Federaţia Sanitas a fost atenţionată în repetate rânduri că demersul sindical nu îndeplineşte condiţiile legale pentru declanşarea conflictului de muncă (...) Totodată, Ministerul Muncii a comunicat Federaţiei SANITAS că, potrivit Legii dialogului social nr. 62/2011, nu poate declanşa conflictul colectiv de muncă deoarece există un contract colectiv de muncă (CCM) încheiat şi înregistrat legal la nivelul sectorului de activitate Sănătate. Activităţi Sanitar – Veterinare. Valabilitatea contractului este până la 31.12.2016 si, potrivit legii, pe durata existenţei unui CCM, angajaţii nu pot declanşa un conflict colectiv de muncă”, a arătat Ministerul Sănătăţii, joi, la scurt timp după decizia Tribunalului Bucureşti.

De cealaltă parte, Marius Sepi, prim-vicepreşedintele federaţiei Sanitas, a spus că nu ştie încă dacă va contesta decizia instanţei.

"Noi am cerut suspendarea grevei. Nu ştiu ce să spun. Aştept motivarea”, a declarat Sepi.

Ministerul Sănătăţii a anunţat marţi, că a depus o acţiune prin care a solicitat instanţei să constate că greva generală organizată de Federaţia Sanitas nu îndeplineşte condiţiile legale pentru declanşarea conflictului de muncă.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au arătat că acte normative în vigoare stabilesc condiţiile clare în care poate fi declanşat un conflict de muncă şi în care pot fi solicitate majorări salariale.

Potrivit oficialilor instituţiei, declanşarea conflictului de muncă s-a făcut fără respectarea procedurilor stabilite de Legea privind dialogul social 

Ministerul arăta că, potrivit legii, conflictul colectiv de muncă se poate declanşa în următoarele trei situaţii clare, federaţia Sanitas nefiind în niciuna dintre acestea: - angajatorul sau organizaţia patronală refuză să înceapă negocierea unui contract ori acord colectiv de muncă, în condiţiile în care nu are încheiat un astfel de contract ori cel anterior a încetat; angajatorul/organizaţia patronală nu acceptă revendicările salariaţilor (în procesul negocierii contractului colectiv); părţile nu ajung la o înţelegere privind încheierea unui contract sau acord colectiv de muncă până la data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor.

Federaţia Sanitas a anunţat, tot marţi, că suspendă greva generală din spitale ca urmare a promisiunilor că majorările salariale vor trece de Parlament săptămâna viitoare.

Decizia de suspendare a grevei a fost luată şi în contextul exerciţiului de alarmare în caz de cutremur major.

Majorările salariale adoptate luni seară în comisii vor intra săptămâna viitoare în plen.

Deputaţii din Comisiile de muncă şi buget au adoptat, luni seară, la capătul a cinci ore de dezbateri, mai multe amendamente la Legea de adoptare a OUG 20/2016 care prevede majorări salariale pentru angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, personalul din învăţământ, precum şi sporuri pentru medici, deşi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, s-a împotrivit şi i-a avertizat că acest lucru înseamnă un efort de patru miliarde de lei anual de la bugetul de stat.

Potrivit amendamentelor adoptate de cele două comisii, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se majorează cu 25 la sută faţă de nivelul acordat pentru luna august 2016.Salariile se vor majora efectiv începând cu 1 decembrie 2016.

Secretarul de stat în Ministerul de Finanţe prezent la dezbatere a precizat că, dacă acest amendament este adoptat, deficitul va creşte.

Totodată, deputaţii au stabilit ca sporurile pentru cadrele medicale să fie calculate la baza salarială din anul respectiv, nu la nivelul din 2009.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.