Tatăl unui tânăr care a murit în urma incendiului din clubul Colectiv a susţinut, miercuri, că echipele de salvare au făcut o serie de greşeli imediat după declanşarea focului, coordonatorul intervenţiei fiind schimbat de trei ori în 20 de minute.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Laurenţiu Istrate, tatăl unui tânăr care a murit în urma incendiului din clubul Colectiv, a arătat că îşi doreşte ca procesele penale care s-au deschis în urma tragediei să aibă un curs corect, astfel încât neregulile să iasă la iveală şi să fie îndreptate pe viitor.

“Desigur, vor rezulta şi nişte vinovaţi. Noi am spus că greşeli s-au făcut şi după momentul incendiului. Intervenţiile ISU şi ale Salvării au fost lipsite de coordonare. Şi-au schimbat de trei ori coordonatorul în 20 de minute. Şoferii de pe salvări nu ştiau ce să facă cu răniţii. Am văzut toate aceste lucruri în imaginile filmate. Unui şofer i s-a spus de un responsabil ISU numai să nu-l ducă la Floreasca”, a declarat, pentru News.ro, Laurenţiu Istrate.

El a mai arătat că a fost nemulţumit de modul de tratare a răniţilor.

“Nu există în România experienţa tratamentului marilor arşi, nu există niciun pat necesar în tratarea marilor arşi, medicii nu aveau experienţă în tratarea lor, bacteriile din spitale au fost ascunse sub preş”, a mai declarat Istrate.

Părintele tânărului Bogdan Istrate, decedat în urma incendiului din Colectiv, a mai arătat că ministrul Sănătăţii de la acel moment, Nicolae Bănicioiu, ştia de toate aceste probleme ale sistemului sanitar, dar a preferat să păstreze răniţii în ţară şi nu s-a dorit transferul lor imediat în străinătate.

“Am auzit că, potrivit calculelor făcute de ei, răniţii nu ar fi trebuit transportaţi în spitale din străinătate. Asta în timp ce ministrul Bănicioiu a declarat la televizor că răniţii au aici parte de tratament mai bun ca în Germania”, a mai declarat Laurenţiu Istrate.

El a mai precizat că obiectivul părinţilor tinerilor decedaţi este acela ca “lucrurile să se îndrepte în ţara asta şi să se respecte legea. Pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie căutat în străfundurile cauzelor care au condus la această tragedie".

Laurenţiu Istrate a adăugat că autorităţile trebuie determinate să respecte cu stricteţe legea.

"Vrem să determinăm persoanele care reprezintă autorităţile statului să respecte legea ad litteram”, a mai spus tatăl lui Bogdan.

Pe de altă parte, Laurenţiu Istrate este nemulţumit că niciun dosar care vizează incendiul din Colectiv nu se află pe rol.

"Principala nemulţumire este că niciunul dintre cele trei dosare nu este încă pe rol, cea mai avansată fază este camera preliminară. Un al doilea lucru este faptul că, după atâtea anchete şi după un an, considerăm că nu au fost puşi sub acuzare toţi responsabilii pentru ceea ce s-a întâmplat acolo”, a mai spus Istrate.

La rândul său, avocatul Antoniu Obancea, cel care reprezintă pro bono o parte dintre familiile victimelor de la Colectiv, a declarat, pentru News.ro, că, având în vedere stadiile dosarelor din instanţă, trebuie luciditate şi profesionalism pentru ca cererile victimelor să fie fie eficiente.

“Poate pentru mulţi este pentru prima dată când se confruntă cu sistemul judiciar. În acest caz nu există un singur dosar în care trebuie să se răspundă. Este posibil să apară şi alte dosare. Atunci când procedurile judiciare se vor finaliza, va trebui să fie o unitate. Comunitatea trebuie să resimtă că acest caz a fost rezolvat unitar. S-a remarcat faptul că din 64 de victime, mai puţin de jumătate au decedat în timpul incendiului, restul au decedat ulterior incendiului”, a spus Obancea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.