Homeschoolingul ar putea fi luat în considerare de către 52% dintre părinţii care au auzit de acest sistem de educaţie, iar 8% dintre ei au optat deja pentru acesta, principalele motive pentru care educarea copiilor la domiciliu li se pare o idee bună fiind libertatea acestora de a studia ce le place şi în ritm propriu, lipsa stresului pentru teme şi existenţa unui sistem tradiţional demotivant şi încărcat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Dintre cei care au auzit despre homeschooling şi sunt părinţi, 8% au optat deja pentru această formă de educare a copiilor (105 familii, pentru 210 copii), în timp ce 52% ar fi deschişi să încerce această formă de educare a copiilor”, se arată în raportul MKOR Consulting despre homeschooling.

Conform studiului, motivele pentru care părinţii ar opta pentru un sistem de educare la domiciliu sunt libertatea copiilor de a studia ce le place într-un ritm propriu, lipsa stresului pentru teme şi concurenţă nesănătoasă, existenţa unui sistem de învăţământ încărcat şi inadecvat copiilor, dar şi siguranţa lor.

Doar 18% dintre părinţii respondenţi nu ar lua în calcul posibilitatea educării copiilor acasă, iar motivul principal este socializarea, de care nu ar avea parte dacă ar studia în regim homeschooling. Incapacitatea părinţilor de a înlocui profesorii şi costurile percepute prin limitarea accesului la muncă al unuia dintre părinţi sunt alte motive pentru care părinţii nu ar lua în considerare educarea copiilor acasă, mai arată raportul.

Legat de legalitatea sistemului homeschooling, majoritatea respondenţilor au apreciat că regimul de educare acasă ar trebui reglementat legal în România.

„Un procent de 92% dintre respondenţi consideră că homeschoolingul ar trebui reglementat legal în România. O parte dintre aceştia (24% din totalul respondenţilor) consideră că homeschooling ar trebui reglementat legal, în beneficiul familiilor sau al persoanelor interesate de acest tip de învăţământ, cu situaţii speciale sau cărora pur şi simplu li se potriveşte acest tip de educaţie. Numai 5% dintre respondenţi consideră că homeschooling nu ar trebui reglementat legal deloc, în timp ce 3% nu ştiu sau nu răspund”, se precizează în raport.

„În 63% dintre cazuri, copiii sunt înscrişi în învăţământul instituţionalizat, şcoală sau grădiniţă de stat sau privată, iar aproape în 8% dintre cazuri familia a ales deja “homeschooling” (105 de respondenţi, cu 210 copii, dintre cei 1,365 de respondenţi care au declarat forma de educaţie a copiilor). Se observă o similarite de motivaţii între părinţii care au ales homeschooling şi cei care au ales sistemul de învăţământ privat, constând în evitarea sistemului de stat, în care nu au încredere”, arată raportul.

Raportul mai arată că cei mai mulţi dintre părinţii respondenţi care au optat pentru homeschooling au copii cu vârste între trei şi zece ani.

Studiul a fost efectuat de către Agenţia MKOR Consulting în perioada 19-22 septembrie, pe un eşantion de 1710 respondenţi din mediul online, dintre care majoritatea sunt femei din mediul urban. Educaţia acasă este un concept iniţiat în Statele Unite, unde astăzi se estimează că peste 2.3 milioane de copii sunt educaţi în acest mod.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.