Orice persoană care vrea să obţină informaţii legate de orice boală oncologică poate accesa, de vineri, un site avizat de specialişti, oncopedia.ro, unde sunt explicate şi analizate pe larg cauzele, factorii de risc, simptomele, stadiile, metodele de diagnostic precoce, de investigare şi de tratament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Proiectul Oncopedia.ro, sprijinit de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), este prima resursă online cu informaţie verificată de experţi. Pacienţi sau chiar şi medici au acum la dispoziţie sute de articole ce abordează în detaliu oncologia. Pentru fiecare tip de cancer, pe oncopedia.ro sunt explicate şi analizate pe larg cauzele, factorii de risc, simptomele, stadiile, metodele de diagnostic precoce, de investigare şi de tratament", a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiei Bolnavilor Cronici. 

Articolelor oncologice li se adaugă informaţii despre nutriţie pentru persoanele suferinde, despre suport psihologic şi stil de viaţă, pentru o abordare pe toate planurile a luptei cu cancerul.

"Oncopedia.ro vrea să vă explice cu toată onestitatea ce este această boală, cum este ea abordată azi şi să vă răspundă la întrebări. Noi nu vom prescrie tratamente, pentru că aceasta este misiunea medicului dumneavoastră, dar vrem să vă fim alături şi să vă destrămăm temerile”, a declarat profesorul dr. Eugen Carasevici, de la Institutul Regional de Oncologie Iaşi şi primul susţinător al proiectului.

La rândul lui, profesorul dr. Tudor Ciuleanu, de la Institutul Oncologic Cluj, a spus că un astfel de site este de mare ajutor şi pentru medici. 

"Apariţia acestui site este de mare ajutor pentru noi, medicii. Pentru că în viteza în care trebuie să consultăm, diagnosticăm, tratăm, de multe ori nu avem timp să-i detaliem pacientului situaţia, să-i explicăm că există şi lucruri, altele decât tratamentul, de care trebuie să aibă grijă. Salut faptul că în acest moment, mulţumită oncopedia.ro, îl putem ajuta cu atâta informaţie de calitate", a spus Ciuleanu. 

Pentru Raluca Bârzu, iniţiatoarea proiectului, oncopedia.ro îşi propune să fie o punte de legătură între pacientul greu încercat de cancer şi medicu specialist.  

"Am creat oncopedia.ro cu gândul la pacienţi şi la familiile lor dorind  să le ofer posibilitatea de a accesa informaţii utile şi de actualitate despre cancer, validate şi verificate de medicii specialişti din ţară, dar şi din străinătate. În oncopedia.ro specialiştii noştri vor scrie şi vor răspunde întrebărilor pacienţilor, încercând să arate că există speranţă şi că există şanse de a învinge cancerul”, a spus Raluca Bârzu.

Un studiu recent realizat de IMAS la solicitarea Centrului de Inovaţie în Medicină, a arătat că în România sunt aproape un milion de persoane suferinde sau diagnosticate în trecut cu cancer şi peste 20 la sută dintre români au sau au avut cel puţin un membru din familia restrânsă (soţul/soţia, fiul/fiica, mama/tata) diagnosticat cu cancer.

Principala temere legată de cancer este că nu poate fi vindecat (26,6 la sută), la care se adaugă lipsa tratamentelor eficiente (7,4 la sută), indisponibilitatea tratamentelor în România (7,1 la sută), lipsa banilor necesari pentru tratamente (5,8 la sută), plus teama de boala în sine, cu tot ce presupune ea (7,6 la sută).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.