Sindicaliştii din educaţie sunt nemulţumiţi de negocierile care au avut loc luni la Ministerul Muncii şi spun că 99 la sută va avea loc protestul anunţat pe 1 iunie în Capitală, la care sunt aşteptaţi 15.000 de angajaţi din învăţământ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hancescu, a declarat, după discuţiile care au avut loc la Ministerul Muncii, că guvernanţii propun o majorare a salariilor din educaţie cu cinci la sută din august 2016 şi alte cinci procente de la 1 decembrie 2017, variantă cu care sindicaliştii nu sunt de acord.

“Nu suntem de acord cu a doua majorare la 1 decembrie 2017. Varianta noastră era cinci la sută în  august 2016 şi cinci la sută în decembrie 2016 sau 10 la sută din ianuarie 2017. Şi procente mici, şi atât de decalate, nu se poate”, a spus Hancescu.

Liderul sindical a precizat că rezultatele negocierilor vor fi transmise angajaţilor din educaţie, dar, aşa cum i-a spus şi ministrului Muncii, crede  că aceştia nu vor fi de acord cu propunerea de majorare a salariilor şi că nu vor renunţa la protestul din 1 iunie, pentru că varianta propusă de Guvern nu are legătură cu ce au solicitat sindicaliştii.

“Protestul de miercuri va avea loc în proporţie de 99 la sută, pentru că ne-au plimbat prea mult, plus că autocarele sunt plătite. Acum o săptămână, să spunem că s-ar mai fi putut face ceva”, a mai spus Hancescu.

Preşedintele FSLI a adăugat că protestul de miercuri va începe la ora 12.00, în Piaţa Victoriei, iar la 12.20 se va porni în marş, fiind aşteptate aproximativ 15.000 de persoane.

Liderii sindicali reclamă că, în varianta propusă de Guvern, sunt foarte mulţi angajaţi din educaţie care nu beneficiază de nicio creştere salarială, iar alţii ar ajunge la creşteri salariale de 10 -13 lei. Ei spun că o parte bună a variantei propuse de guvernanţi ar fi creşterile salariale pentru personalul auxiliar.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor, a declarat că, în varianta propusă de Guvern, nu se discută de creşteri salariale pentru întreg sistemul de învăţământ, preunversitar şi universitar.

“Nu pot vorbi de un eşec al negocierilor, atât timp cât s-a venit astăzi cu o nouă variantă, diferită de cea care a fost prezentată la ultima întâlnire, cea de sâmbătă. Noi vom transmite informaţiile colegilor şi ei sunt singurii în măsură să decidă dacă se acceptă această variantă prezentată astăzi sau vor cere cu totul şi cu totul altceva, o variantă îmbunătăţită”, a spus Nistor.

Şi liderul FSE “Spiru Haret” a spus că pe 1 iunie va avea loc marşul de protest organizat împreună cu cu elevii şi organizaţiile de părinţi.

“În momentul de faţă, rămâne în picioare această variantă, mai departe, nu ştiu. Din cauza faptului că aceste discuţii s-au întins foarte mult, în situaţia în care se vine cu o ofertă rezonabilă, nu ştiu în ce măsură mai poţi demobiliza întreaga acţiune, este cam greu de realizat acest lucru. Cred că Guvernul trebuia să se gândească din start, în momentul în care, din luna ianuarie, a început să lanseze ideile vizavi de o viitoare lege de salarizare”, a adăugat Marius Nistor.

El a precizat că, în prezent, nu se mai discută de o lege unitară de salarizare, ci de o ordonanţă de urgenţă care vine şi operează corecţii pe grilă.

“Guvernul a ridicat atunci nivelul aşteptărilor celor care lucrează în domeniile prioritare, sănătate, educaţie, administraţie publică, iar acum dă din colţ în colţ şi încearcă să transfere partea de vină către altcineva. Vina pleacă de la Guvern. În momentul de faţă, este o consecinţă a faptelor actualului Guvern. Au datoria morală să vină şi să corecteze această situaţie, să trateze educaţia ca domeniu prioritar, stabilit nu numai prin Constituţia României, ci şi prin strategia de apărare naţională”, a mai spus Marius Nistor.

Întrebat ce se întâmplă cu examenele naţionale dacă angajaţii decid să continue protestele, Marius Nistor a spus că orice decizie va fi luată doar cu consultarea reprezentanţilor elevilor şi părinţilor.

“În momentul de faţă, trebuie să ne concentrăm pe ceeea ce se întâmplă astăzi, pe ceea ce se va întâmpla pe 1 iunie, iar mai departe vom vedea”, a spus Nistor.

Liderii sindicatelor din Educaţie vor protesta miercuri, pe 1 iunie, alături de organizaţii ale părinţilor şi ale elevilor în speranţa că Guvernul, dar şi partidele politice vor susţine profesorii în demersurile lor. 

În acest context, asociaţiile reprezentative ale elevilor, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi şi federaţiile sindicale reprezentative din educaţie au trimis deja o scrisoare  premierului Dacian Cioloş solicitând asigurarea finanţării corespunzătoare a sistemului de învăţământ.

"Vă solicităm creşterea de urgenţă a alocaţiilor bugetare pentru învăţământ până la atingerea procentului de 6% din PIB, astfel încât să se asigure, în perioada imediat următoare, cel puţin: creşterea salariilor angajaţilor din învăţământ, creşterea costului standard per preşcolar/elev, creşterea burselor elevilor şi studenţilor;  decontarea integrală a cheltuielilor de navetă pentru elevii care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu; dotarea corespunzătoare a unităţilor şi instituţiilor de învăţământ (de natură să elimine contribuţiile părinţilor pentru igienizare, material didactic etc.)" se arată în scrioarea adresată premierului. 

Presiunile sindicatelor vin în contextul în care încep înscrierile pentru examenul de bacalaureat. Absolvenţii de liceu se pot înscrie, începând de luni şi până vineri, la prima sesiune a bacalaureatului 2016 care este programată să înceapă pe 13 iunie.

Cel mai recent proiect al legii salarizării prevede că profesorii îşi vor suplimenta salariul de bază cu mai multe sporuri şi indemnizaţii, precum o indemnizaţie de 15% pentru învăţământul special, o gradaţie de merit de 25% şi o indemnizaţie de dirigenţie, învăţători, educatoare, profesori pentru învăţământul primar sau preşcolar de 10%, toate calculate la salariul de bază. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.