Preotul Sorin Grecu este unul dintre miile de reprezentanţi ai bisericii care au trăit pe viu represaliile comunismului. A vrut să transforme capela cimitirului dintr-un sat teleormănean într-o biserică, însă, pentru că nu a avut autorizaţie, a înfuriat partidul. Compromisul ar fi fost să se angajeze că dă informaţii Securităţii, dar a refuzat, aşa că a fost evacuat din locuinţa închiriată şi "deportat” din localitate. După Revoluţie a avut curajul să lupte în continuare şi a făcut greva foamei pentru ca statuia lui Lenin să dispară din Piaţa Presei Libere, locul unde acum se află monumentul "Aripi” închinat Mişcării de Rezistenţă Anticomuniste.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sorin Grecu este unul dintre oamenii-cheie ai demolării statuii lui Vladimir Ilici Lenin din Piaţa Scânteii, devenită Piaţa Presei Libere după Revoluţie.

A fost disident anticomunist de când se ştie. Înainte de Revoluţie a ajuns în comuna Peretu, din Teleorman, unde a încercat să transforme capela cimitirului din localitate în biserică. Povesteşte cum a pus mâna pe unelte şi a început să sape fundaţia construcţiei care să respecte proiectul unei biserici cu naos şi pronaos.

Acest lucru l-a înfuriat pe primarul comunist din acea perioadă. Preotul a fost anchetat chiar de şeful structurii din Teleorman a Direcţiei Securităţii Statului. Şi, ca mulţi preoţi, a primit o ofertă să devină colaborator. Secretele spuse de localnici în timpul spovedaniei erau interesante pentru poliţia politică. A refuzat însă, aşa că a fost evacuat din casa în care stătea şi scos din localitate.

S-a mutat în Roşiorii de Vede unde, din nou, regimul comunist i-a creat probleme. După Revoluţie, avea să constate că regimul proaspăt instaurat este o reminiscenţă a comuniştilor.

În februarie 1990 a cerut Primăriei Capitalei să demoleze statuia lui Vladimir Ilici Lenin, care trona în Piaţa Presei, însă răspunsul nu a fost unul pozitiv. Aşa că a intrat în greva foamei, susţinut de câţiva studenţi. A reuşit, împreună cu Gheorghe Gavrilescu, macaragiul de la Tractorul Braşov, să dea jos colosul de bronz. Gavrilescu venise din proprie iniţiativă cu utilajul dat în primire să îl detroneze pe Lenin din piaţă, iar vreme de trei zile a muncit să îl doboare.

Preotul Sorin Grecu nu a simţit că, după Revoluţie, s-a închis capitolul comunist din istorie. Aşa că a cerut azil politic în Marea Britanie şi l-a obţinut în 1992. Până în 2003 nu a avut voie să se întoarcă în ţară.

Luni, când pe locul statuii dărâmate în 1990 a fost inaugurat monumentul "Aripi” închinat Mişcării de Rezistenţă Anticomunistă a venit şi preotul Sorin Grecu.

"Este un monument reuşit, nu vorbesc numai ca arhitectură, vorbesc ca spirit. România a avut aripile rupte. Pentru faptul că România este creştină şi, într-o ţară creştină, să fie aici un idol al ateismului, care a făcut atâtea crime, era o oroare. Generaţiile viitoare trebuie să se bucure de libertate, în primul rând”, spune preotul.

Sorin Grecu este preot la Biserica Ortodoxă Română "Sfântul Apostol Pavel” şi a tuturor sfinţilor români din Londra, unde este duhovnic pentru câteva sute de români care s-au stabilit în Regatul Unit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.