Cel mai mare parc din Ploieşti, care a costat peste 15 milioane de euro şi a fost construit parţial cu fonduri europene fiind inaugurat cu puţin înaintea alegerilor locale, este năpădit de buruieni, iar zeci de copaci plantaţi acolo s-au uscat fiindcă autorităţile locale care au demarat proiectul european nu au angajat oameni care să întreţină parcul. În plus, noul primar al oraşului a descoperit, după preluarea mandatului, numeroase nereguli în documentele de recepţie, inclusiv copaci înalţi de patru metri care nu se regăsesc pe teren.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parcul Municipal Ploieşti Vest, cel mai nou şi mai mare din oraş este, la două luni de la inaugurare, un câmp năpădit de bălării, peste care temperaturile ridicate ale primelor două luni de vară şi-au lăsat adânc amprenta.

După inaugurarea făcută cu fast, dar în pripă, cu doar o săptămână înaintea alegerilor locale din 5 iunie, nimeni nu s-a mai îngrijit de parc. Prin urmare, între dalele aleilor a răsărit iarba, iar zeci de copaci sunt uscaţi.

Zonele cu flori sunt şi ele năpădite de buruieni, doar câţiva trandafiri încăpăţânându-se să reziste între mult mai viguroasele bălării care au pus stăpânire pe tot locul.

Singurele lucruri care par să funcţioneze în parcul care a costat peste 15 milioane de euro sunt fântânile arteziene şi instalaţia de sonorizare.

Extrem de puţinii ploieşteni care se încumetă să meargă în parcul de la marginea oraşului îşi pot delecta privirea cu jocul fântânilor arteziene şi auzul cu muzica ce răsună în boxe: Ozzy Osbourne, Kalinka, AC/DC, Queen… Un DJ nevăzut are grijă ca toate gusturile să fie satisfăcute, măcar în materie de muzică.

Vineri seară, pe la ora 19.30, să fi fost în Parcul Municipal Vest vreo douăzeci de persoane. În parcarea cu peste o sută de locuri, o singură maşină. Au venit cu ea doi tineri cu copilul lor, bebeluş în cărucior. Nu e de mirare că doar o maşină; ca să ajungi în parc trebuie să ieşi din oraş pe DN 1, pe centura de Vest a oraşului.

În rest, câţiva biciclişti şi câţiva părinţi ori bunici care, de dragul copiilor, s-au aventurat peste liniile de cale ferată de la Gara de Vest, printr-un şantier, ca să ajungă în parc pe o intrare lăturalnică au înfruntat cu curaj un câine mare cât un viţel care îşi apără teritoriul, că doar e al lui.

La unul dintre locurile de joacă, doi bunici au venit pentru prima oară în Parcul Municipal cu nepotul lor, un puşti de vreo cinci ani. Copilul se bucură de-adevăratelea de toboganul din parc. Ignoră pietrele aruncate aiurea peste asfaltul cauciucat turnat în zona locului de joacă şi nu bagă în seamă nici bălăriile care mai au puţin şi acoperă cu totul un transformator electric. Bunica, o femeie blândă şi îngăduitoare, spune că în parc ”e frumos”.

”Tot e bine că se face ceva”, susţine femeia. ”Uite, poate la anul o să fie mai frumos, or să crească pomii, o să fie ceva umbră…”

Bunicul e un om care în mod evident e la curent cu ce se întâmplă în jurul său şi nu e la fel de indulgent ca soţia. Amândoi au venit cu nepotul în parcul de la marginea oraşului, după ce au constatat că parcul în care mergeau de obicei, aflat chiar în oraş şi construit prin bunăvoinţa unei firme private, e cam aglomerat.

”Am citit prin ziarele astea locale, pe internet, despre parcul ăsta. Cică a costat foarte mulţi bani, dar sincer, nu se vede investiţia. S-a făcut ceva, dar nu de banii de care scrie la ziar”, zice bărbatul.

Face comparaţia cu parcul construit peste calea ferată din banii firmei private.

”Acolo e iarbă, dacă vrei să stai pe ea aşa, duminica, să te relaxezi, ai unde. Aici, pe ce să stai? În buruieni sau pe uscătura asta?”

Apare un grup de vreo cinci, şase adolescenţi care creşte considerabil numărul ploieştenilor din parc. Doi dintre ei spun că parcul e ”cool”.

”Ar fi mai cool dacă n-ar fi bălăriile astea”, adaugă unul dintre ei.

Întrebat dacă ştie că din actele parcului reiese că acolo ar fi plantaţi copaci înalţi de patru metri, celălalt adolescent se uită în jur, la pomişorii cât nişte niuele, şi spune: ”Înseamnă că se minte mult în ţara asta”.

Pe drumul către lacul artificial amenajat în parc, pavelele par a fi crescut printre buruieni, nu invers. Apa lacului e verde şi acoperită cu un strat de mâzgă, iar pe margini se văd sacii cu nisip folosiţi la amenajarea malurilor.

Din boxe răsună ”One moment in time”. Parcul pare încremenit în timp. Flori uscate, iarbă galbenă, copaci morţi sau care vor muri curând.

Investiţie de 15,5 milioane de euro, pornită din fonduri europene, nefinalizată la timp. Pentru ca Ploieştiul să nu piardă banii daţi de Uniunea Europeană, de la bugetul local au fost alocate patru milioane de euro. Toate astea, pentru un parc lăsat în paragină.

Primarul oraşului, Adrian Dobre, aflat în funcţie de mai puţin de două luni, spune că în documentele de recepţie pe care le-a verificat după ce şi-a început mandatul a descoperit multe nereguli. Printre acestea, se numără faptul că cei care au semnat pentru recepţia parcului au notat că acolo sunt pomi înalţi de patru metri şi cu diamentul de 15 centimetri. Evident, copaci atât de mari sunt doar pe hârtie.

”Sunt mai multe nereguli care au fost descoperite după ce s-a efectuat recepţia parcului. Sunt pomi care în mod normal trebuiau să aibă o înălţime de peste patru metri şi un anumit diametru, o parte din ei, între 10 şi 15 centimetri în diametru. Apoi situaţia de la terenurile de sport în care zonele de protecţie din cauciuc din jurul terenurilor după câteva ploi s-au desprins cauciucurile şi nu mai stăteau în lăcaşurile lor, aleile care nu erau bine executate, zona serei care avea foarte multe probleme. Între timp, în urma discuţiilor pe care le-am purtat cu constructorii, fiind în perioada de garanţie, s-a intrat în lucru pentru a face o serie de remedieri”, spune edilul Adrian Dobre.

Iarba uscată pentru că nu a fost irigată şi copacii lăsaţi să moară fiindcă nu au fost udaţi nu intră însă în garanţie. Toate acestea reprezintă pagubă la bugetul local.

”Indiferent cât de mult ne vom implica în a soluţiona problemele din parc, o parte din problemele care sunt acolo vor fi rezolvate pe bugetul Consiliului Local. Iarba de acolo care este uscată, copacii, firma care a executat parcul susţine că aceste lucruri s-au întâmplat după perioada de recepţie pentru că în parcul respectiv nimeni nu s-a îngrijit de ei. Este şi culpa primăriei, pentru că, după momentul recepţiei, şi preluării parcului în patrimoniu trebuia să existe oameni angajaţi care să se ocupe de partea de întreţinere a spaţiilor verzi şi a obiectivelor care sunt acolo. Eu am găsit această situaţie când am preluat primăria şi printre primele demersuri pe care le-am făcut au fost cele legate de a mări organigrama Pirmăriei Ploieşti, pentru că aşa era prevzut în proiect,  lucru care trebuia făcut cu mult timp înainte şi de a aloca banii necesari din bugetul Consiliului Local pentru a achiziţona o serie de utilaje pentru a putea face minima mentenanţă necesară”, adaugă primarul Adrian Dobre.

Acesta menţionează că, ”din păcate” nici acum nu sunt angajaţi care să aibă grijă de parc, pentru că procedurile de încadrare în muncă a celor 49 de oameni care se vor ocupa de mentenanţa parcului sunt de durată.

”Am încercat să detaşăm din alte părţi o serie de oameni care să îngrijească cât de cât şi să nu se degradeze mai mult decât ce s-a întâmplat acolo” conchide edilul.

Într-o margine a parcului, o hartă cu descrierea obiectivului creează, din cuvinte, o imagine oarecum idilică: centru de excelenţă, clădire administrativă, foişor fanfară, seră, scenă, moară, fântână cu jocuri, stâncă, fântâna anotimpurilor, labirint, şah, loc de joacă, picnic, iaz, cascadă, fotbal, baschet, tenis, handbal, acrobaţii role, acrobaţii biciclete, patinoar. Ce frumos sună când le citeşti!. Cît de diferită este realitatea din teren! Având în vedere acest lucru, faptul că pe harta parcului acesta apare ca fiind construit în proximitatea autostrăzii Bucureşti - Comarnic, care este doar un proiect, nu mai miră pe nimeni.

Iar pentrru ca paharul cu neajunsuri să fie chiar plin, trebuie spus că al doilea mare parc din Ploieşti, ”Constantin Stere”, este invadat zilele acestea de ţânţari şi şobolani, după ce la Ploieşti nimeni nu a făcut deratizare şi dezinsecţie din noiembrie anul trecut.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.