Rectorii Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România, întruniţi la şedinţa Consiliului Naţional al Rectorilor de la Târgu-Mureş, s-au declarat împotriva modificării Legii sănătăţii în regim de urgenţă, susţinând că schimbările ar perturba grav atât procesul didactic universitar şi postuniversitar medical, cât şi activitatea de îngrijire a pacienţilor, mai ales că în clinicile universitare sunt internate toate cazurile complexe ce nu pot fi tratate în reţeaua medicală a Ministerului Sănătăţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prin Ordonanţă de Urgenţă nu se justifică, în niciun fel, susţin rectorii universităţilor de medicină.

În spitalele clinice, aflate în contract instituţional cu o Universitate de Medicină şi Farmacie (sau cu o Facultate de Medicină / Medicină Dentară), Directorul Medical trebuie să fie cadru didactic, recomandat de Senatul Universitar, pentru asigurarea învăţământului universitar cu studenţii, a celui postuniversitar (rezidenţi, formare de medici specialişti), a cercetării ştiinţifice biomedicale, a educaţiei medicale continue, în raport cu curriculele de pregătire şi cu strategia universităţii, mai spun rectorii.

Ei susţin că şefii de Secţii Clinice şi de Laboratoare Clinice trebuie să fie cadre didactice de predare (profesor/conferenţiar) pentru asigurarea procesului didactic şi a procesului de îngrijire medicală a pacienţilor şi arată că medicul specialist nu poate avea experienţă clinică şi profesională mai mare decât profesorul şi nu poate fi şeful acestuia.

Şefii de Secţii Clinice şi de Laboratoare Clinice vor fi numiţi de către Senatul Universitar deoarece spitalul, prin personalul medical propriu, nu poate avea atribuţii de educaţie medicală, acestea revenindu-le, exclusiv, cadrelor didactice şi instituţiilor de învăţământ medical superior, mai arată rectorii.

"Nerespectarea acestor reguli, ce fiinţează în toate sistemele medico-universitare din Europa, ar perturba grav atât procesul didactic universitar şi postuniversitar medical, cât şi activitatea de îngrijire a pacienţilor (în clinicile universitare sunt internate toate cazurile complexe ce nu pot fi tratate în reţeaua medicală a Ministerului Sănătăţii)", mai spun rectorii Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România. 

Potrivit rectorilor, dacă autorităţile vor să modifice legea sănătăţii prin Ordonanţă de Urgenţă, atunci trebuie să ţină cont să nu afecteze activitatea didactică a clinicilor universitare.

"În concluzie, dacă se va proceda la modificarea Legii 95 / 2006 prin Hotărâre de Urgenţă a Guvernului (fără justificare, după aprecierea Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România), Directorul Medical al Spitalului Clinic trebuie să fie cadru didactic, recomandat de Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie (după caz, a Facultăţii de Medicină). Cadrele didactice recomandate de Senatul universitar pentru poziţia de Director Medical vor susţine concurs potrivit metodologiei elaborate de Ministerul Sănătăţii. De asemenea, în spitalele clinice, secţiile, laboratoarele şi serviciile medicale clinice, funcţiile de şef de secţie, şef de laborator şi şef de serviciu medical se ocupă de cadrele didactice universitare numite de Senatul universităţii de Medicină şi Farmacie (după caz, a Facultăţii de Medicină). Şefii de secţie clinică, de laborator clinic sau de serviciu medical clinic, numiţi de Senatul universitar, nu vor susţine examen pentru ocuparea poziţiilor respective", mai spun rectorii Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România.

Ministerul Sănătăţii a elaborat un proiect de Ordonanţă de Guvern pentru modificarea modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prin care managerii  de spitale vor avea program în unităţile medicale de la orele 8.00 la 16.00 şi pot fi implicaţi în alte activităţi medicale sau ştiinţifice doar după acest program, rudele managerilor până la gradul IV nu pot avea funcţii de conducere în aceeaşi instituţie, managerul nu poate face parte din structurile de conducere ale unui partid, iar funcţia de manager poate fi ocupată şi de persoane fără grade didactice universitare. 

Potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă, vor fi eliminate restricţiile nejustificate pentru participarea la concursul pentru funcţia de manager de spital. Astfel, restricţia conform căreia managerul unui spital clinic trebuie să fie cadru universitar sau medic primar se elimină.

Proiectul defineşte mai clar şi situaţiile în care managerii de spitale sunt în conflict de interese. Astfel, rudele până la gradul IV ale managerului nu pot deţine părţi sociale la societăţi comerciale sau alte organizaţii care au legături patrimoniale cu spitalul sau cu serviciile de ambulanţă.

În acest sens, este interzisă desfăşurarea activităţii didactice sau de cercetare ştiinţifică finanţate de furnizori ai spitalului. De asemenea, este interzisă exercitarea funcţiei de membru în organele de conducere, administrare şi control în societăţi comerciale.

Până la ocuparea prin concurs a funcţiilor de conducere care fac parte din comitetul director, conducerea interimară a serviciilor de ambulanţă judeţene şi a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov se numeşte prin ordin al ministrului Sănătăţii, cu avizul consultativ al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, potrivit proiectului.

Documentul mai prevede că pot fi numite în aceste funcţii persoane angajate în cadrul serviciilor de ambulanţă care îndeplinesc condiţiile legale pentru participarea la concursul de selecţie pentru ocuparea respectivei funcţii. Numirea într-o funcţie de conducere interimară la nivelul serviciilor de ambulanţă judeţene şi a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov este pentru o perioadă de maximum şase luni, fără posibilitate de prelungire, se mai arată în proiectul de Ordonanţă.

O altă modificare vizează depolitizarea managementului spitalelor, iar în acest sens este interzisă exercitarea funcţiei de membru în organele de conducere, administrare şi control ale unui partid politic. 

Este vizată, potrivit conducerii Ministerului Sănătăţii, şi combaterea nepotismului. Astfel, rudele până la gradul IV ale managerului de spital sau managerului serviciului de ambulanţă nu vor putea deţine funcţii de conducere în aceeaşi unitate.

De asemenea, managerul va avea un program fix, în care nu îşi poate părăsi postul. Astfel, programul managerului se desfăşoară între orele 8.00 şi 16.00, iar "orice activitate medicală, didactică, de cercetare ştiinţifică şi de creaţie literar-artistică poate fi exercitată doar în afara acestui interval".  

Potrivit documentului, orice funcţie de conducere în sectorul public se ocupă prin concurs, inclusiv cele de şef de secţie, şef de laborator şi şef de serviciu medical.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.