Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat joi seară că, în caz de cutremur, există riscuri inclusiv pentru clădirile serviciilor de ambulanţă şi ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă şi a dat exemplul hangarelor pentru misiunile aeromedicale care, dacă riscă să cadă, riscă să scoată resurse importante de pe lista de intervenţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Trebuie să terminăm cu ideea că dacă vorbim deschis despre un risc înseamnă că inducem panica. (…) Trebuie să vorbim deschis pentru că omul de rând nu trebuie să stea într-o convingere falsă că totul e perfect. Nu! Deci sunt riscuri. Încercăm să le diminuăm efectul, încercăm să fim cât mai bine pregătiţi dar nu putem să nu recunoaştem că nu există. Este ca şi cu struţul care introduce capul în nisip şi spune că «nimeni nu mă vede»”, a spus dr. Raed Arafat la Digi24.

Raed Arafat a arătat că există riscuri inclusiv pentru clădirile ambulanţelor şi Inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

„Dacă sediul unei unităţi de pompieri în care sunt maşini de pompieri, garajele nu sunt consolidate şi cad de pe maşinile de pompieri le şterg de pe lista de intervenţie imediat. Acelaşi lucru la ambulanţă. Dacă sediul ambulanţei este expus unui risc seismic şi nu e consolidat şi nu e sigur înseamnă că acest sediu poate să ducă la dispariţia unei părţi ale echipelor de intervenţie. Şi este normal ca acest lucru să fie zis”, a mai spus Arafat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a mai dat şi exemplul aparatelor de zbor care execută misiuni aeromedicale şi în care s-au investit bani dar ar putea fi neoperaţionale dacă hangarele în care staţionează nu sunt sigure.

„Dacă eu îmi parchez avioanele şi elicopterele în hangare care sunt de 50 de ani vechime şi care nimeni nu mai ştie cât mai stau în picioare şi le zgâlţâie un pic pământul şi cad pe avioanele şi elicoptere. Înseamnă că eu nu mai am avioane şi elicoptere. Simplu. Pot să am o flotă foarte bună de elicoptere, dar stă într-un hangar care la primul cutremur cade mi-a dispărut şi elicopterul cu hangarul respectiv” a completat Raed Arafat.

În cazul unui dezastru major, Raed Arafat arată că totuşi există un centru de coordonare care rezistă la un seism de peste 8 pe scara Richter şi care ar fi un punct de comandă inclusiv pentru alte misiuni guvernamentale.

„Noi avem un centru de coordonare care rezistă până la peste 8 grade. Şi este în afara Bucureştiului. Un centru de coordonare pentru situaţii de urgenţă, unde şi Guvernul poate să meargă acolo şi să coordoneze de acolo o situaţie de urgenţă şi nu e niciun secret că există acest centru”, spune secretarul de stat.

Şeful DSU spune că populaţia trebuie pregătită în caz de cutremur şi este bine ca oamenii să aibă provizii de hrană neperisabilă, apă, lanterne şi un radio cu baterii astfel încât, dacă drumurile şi comunicaţiile sunt blocate să poată să supravieţuiască şi să aibă acces la informaţii.

Raed Arafat mai spune că, în curând vor exista senzori care vor detecta persoanele în viaţă de sub dărâmături în toate judeţele ţării şi că, în cazul unei calamităţi aceste aparate vor putea fi mutate în zonele afectate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.