Protestul de la Timişoara faţă de proiectele de ordonanţă ale Guvernului vizând graţierea şi modificările Codului penal, la care au participat în total peste o mie de oameni, s-a încheiat, manifestanţii spunând că vor ieşi în stradă şi vineri, pentru cea de-a treia seară consecutiv.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iniţial, în Piaţa Victoriei din municipiul Timişoara s-au adunat, începând cu ora 18.00, aproximativ 400 de persoane, care au scandat ”Fără amnistie, la puşcărie”, ”La închisoare, nu la guvernare”, ”Liviu Dragnea nu uita, va veni şi vremea ta”, ”Ciorbea demisia”, ”Codruţa nu uita, noi suntem de partea ta” sau ”Timişoara cere fără graţiere”.

Ulterior, protestatarii au înconjurat de trei ori în marş piaţa, strigând ”DNA să vină să vă ia”.

Oamenii au avut pancarte pe care au scris mesaje precum: ”În democraţie hoţii stau la puşcărie”, ”Spunem NU amnistiei şi graţierii”, ”Corupţia ucide”, ”La închisoare, nu la guvernare”.

Un lider al protestatarilor a citit o petiţie pentru statul de drept adresată premierului Sorin Grindeanu, liderului PSD, Liviu Dragnea, şi preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. La rostirea numelor celor trei, oamenii au huiduit.

În această petiţie, pentru care se strâng semnături, manifestanţii cer guvernanţilor să nu adopte ordonanţele vizând graţierea şi modificările Codului penal.

Protestul s-a încheiat după două ore, fără incidente.

Apelul pentru acest protest s-a făcut pe Facebook, iar organizatorii spun că vor ieşi în stradă şi vineri, pentru a treia seară consecutiv. 

Proteste similare au avut loc, joi seară, şi la Sibiu, Ploieşti, Braşov şi Iaşi.

Duminică sunt anunţate proteste pe aceeaşi temă în mai multe oraşe din ţară, între care Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov, Sibiu. 

Aproximativ 3.000 de persoane au protestat, miercuri seară, la Bucureşti, faţă de proiectele de graţiere şi modificare a Codului penal elaborate de Ministerul Justiţiei. Protestul a început în Piaţa Universităţii, iniţial participând câteva sute de persoane. După aproape două ore, manifestanţii au plecat în marş spre Palatul Victoria, iar pe drum li s-au alăturat sute de oameni.

Proteste similare au avut loc în mai multe oraşe din ţară, între care Bucureşti, Timişoara, Craiova şi Sibiu, la acestea participând sute de persoane.

Modificarea cadrului legislativ în regim de urgenţă şi în lipsa unor analize obiective care să ateste o nevoie socială imperioasă este nejustificată, susţine Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) referitor la proiectele de ordonanţă vizând graţierea şi modificările Codului penal, precizând că între infracţiunile graţiate se regăsesc abuzul în serviciu - sub toate formele sale - şi infracţiunile asimilate infracţiunilor de corupţie, precum şi cele mai grave forme de evaziune.Potrivit DNA, se dezincriminează în parte şi faptele din dosarul privind nepunerea în funcţiune a barocamerei de la unitatea de arşi a Spitalului Floreasca, "în care s-a produs vătămarea intereselor legale ale unor persoane prin imposibilitatea tratării victimelor dezastrului de la «Colectiv»”.

Proiectul OUG promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la 5 ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale. Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la 7 la 3 ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice. În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinc

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.